Ordet er frit: Peter Birk

Mit navn er.. Peter Birk, og jeg er 33 år gammel. Jeg er kunstner med baggrund i streetart og graffitikulturen, og så ejer jeg det kulturelle fællesskab; Grisk og Galleri Grisk.

Mit stærkeste minde fra Aarhus er.. fra min ungdom i området omkring den lovlige graffitimur på Nørre Sten Bro, eller NSB, som den blev kaldt. Det var et område, der dengang var præget af den store graffitimur, en park og en basketballbane nær den ungdomsklub, der desværre er lukket den dag idag. Stedet fungerede som en slags samlingssted for hiphopkulturen i Aarhus i 90erne og frem til 2005. Her kunne man altid gå hen, hvis man kedede sig. Der var altid folk som malede, spillede bold, holdt fest eller røg en joint på taget af cykelskuret. Der kom også malere fra andre dele af landet, og jeg lærte virkelig mange gode mennesker at kende der. Som ung, uerfaren graffitimaler var det et perfekt sted at møde ligesindede. I det hele taget var der et sammenhold i hiphop- og streetkulturen dengang, som der desværre ikke er i Aarhus idag. Det kan jeg godt savne lidt.

Jeg har en svaghed for.. pommes frittes og friskpresset appelsinjuice, og jeg skal helst have begge dele dagligt.

For tiden er mit hoved fuld af.. byggeri. Grisk er for nyligt flyttet ind i vores nye hovedkvarter, Grisk Lab, i det gamle Æggepakkeri ved Godsbanen. En ældre charmerende bygning, vi overtog, og som vi i løbet af et halvt år gav en omfattende renovation og ombygning til et moderne kulturhus med kontorfællesskab, kreative arbejdspladser og lydstudier. Selv om vi er flyttet ind, er vi faktisk stadigvæk igang – vi bygger skibet, mens vi sejler, som man siger, og den næste og sidste etape er en kombineret restaurant/galleri/eventspace i vores klæder. Vi har gravet kælderen ud, så der er højt til loftet og imorgen skal der bankes jernpæle seks meter ned i jorden, som skal holde hele bygningen, mens vi vælter de bærende vægge. Så det er et omfattende projekt, og et projekt, jeg ser frem til at få overstået og ud af hovedet igen.

Hvis jeg var borgmester i byen.. ville jeg gøre mit for få stoppet den fortætning af byen, der sker lige nu. STOP med at rive gamle spændende bygninger ned til fordel for høje boligkomplekser. Jeg er med på, at Aarhus er en by i en positiv udvikling, og det er super fint. Vi skal helt sikkert bygge en masse – meeeen, jeg synes ofte, det bliver gjort med hovedet under armen og uden den store hensynstagen og respekt for byen. Der er masser af gode steder nær centrum at bygge nyt uden først at skulle ødelægge noget andet. En by har brug for åndehuller, grønne arealer, sjove baggårde, forladt industri indtaget af kreative virksomheder og kunstnere og åbne gader, hvor man ikke skal lede alt for længe efter en plads i solen for at være dynamisk og spændende at færdes i.

Jeg bliver ofte spurgt om.. jeg ikke snart skal til at slappe lidt af. Nej tak herfra.

Jeg bliver inspireret af.. at rejse, og af de mennesker, jeg omgiver mig med.

Jeg ville elske at drikke en kop kaffe med.. podcast værten Joe Rogan. Han er virkelig en sympatisk og inspirerende fyr med fokus på hele tiden at udvikle sig som menneske. Han må være nummer et på min kaffe liste! Nu er jeg så heldig at have krydset i hvert fald 4-5 stykker af på min top-10 liste, hvad det angår, og det er jeg naturligvis ret taknemmelig over. En af dem er kunstneren Michael Kvium, som jeg har været fan af i mange år. Da jeg fik chancen for at arbejde med ham over en fem dages periode og drikke utallige kopper kaffe (og vin) med ham, var jeg naturligvis ret oppe at køre over det. Og det blev kun bedre af, at han er en super super sød og klog mand. Tak til Jens-Peter Brask for det hook op 😉

Et sted jeg elsker i Aarhus.. er havnen, hvor mit ene værksted ligger. Hele miljøet omkring havnen er lækkert, og kombinationen af vand og industri giver mig en eller anden form for ro i hovedet.

Jeg bruger meget tid på.. at producere alt muligt. Jeg har en ustoppelig skabertrang og er konstant midt i en proces af at skabe et eller andet. En ny virksomhed, et projekt, en festival, en bog, et vægmaleri eller en udstilling på et galleri kan være eksempler. Jeg har en udstilling i Paris og en i Aarhus inden for et par måneder, så jeg er i fuld gang med at producere en masse kunst. Dét er i sig selv tidskrævende, og på samme tid prøver jeg at jonglere med at holde styr på Grisk, og de projekter vi arbejder med der. En typisk dag for mig starter tidligt med træning inden arbejde, derefter møder og projekter indtil klokken 16, og så male indtil omkring midnat, hvor jeg tager hjem og sover. Det er en livsstil, og jeg er ret kompromisløs, hvad det angår, hvilket helt sikkert er medvirkende til, at jeg hverken har kone eller børn endnu 😀 Selvom det til tider kan være hårdt at køre 70 timers uger, og jeg ofte booker mig selv til at være på randen af at få stress, kan jeg simpelthen ikke lade være, for jeg elsker det jo, og har brug for at være igang hver dag med et projekt. Så snart jeg ikke har en dag eller to, hvor jeg ikke får malet, kan jeg næsten ikke være i mig selv, og tænker konstant på at komme igang.

Folk ved ikke.. at jeg går og hører country musik i værkstedet konstant!

Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende personligheder med tilknytning til Aarhus, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.