Velkommen til Aarhus: Besard Hakaj

Da den 29-årige håndboldspiller Besard Hakaj for første gang trak den aarhusianske håndboldtrøje over hovedet i 2018, kendte han kun til Aarhus som et navn i den danske håndboldliga. Hurtigt blev han fan af den aarhusianske håndboldaffære, der siden har udviklet sig til en dobbeltaffære med byens kulturliv. I dag duellerer han ikke kun sammen med medspillerne fra Århus Håndbold, men også med tanken om, at han faktisk kan finde på at blive boende.

Tekst og foto: Cecilie Høgh

Hvorfor sagde du ’ja’ til at spille håndbold i Aarhus?
Mine tidligere holdkammerater havde snakket vældig godt om både Aarhus og Århus Håndbold, og jeg ville mærke de positive ord på min egen krop. Jeg vidste ikke ret meget om Aarhus ud over håndbold, inden jeg kom hertil. Jeg havde dog hørt, at byen blev kaldt for ’smilets by’, så jeg tænkte, at her ville være mange glade mennesker. Jeg har fundet ud af, at titlen er berettiget.

Hvad var dit første indtryk af Aarhus?
Mit første indtryk var, at aarhusianerne var langt mere åbne og imødekommende overfor fremmede, end nordmændene er. Der skal mere til for at chokere aarhusianerne, når de møder folk, der er anderledes end dem selv.

Hvad var den største overraskelse for dig ved at komme til Aarhus? Faktisk havde jeg ikke forventet, at aarhusianerne ville være så imødekommende, så det overraskede mig. Jeg blev også positivt overrasket over søvnløsheden i byen. Der sker altid meget i byen, og udbuddet af kulturliv er bredt. Den storby, jeg selv har det tætteste kendskab til er Oslo, og jeg vil påstå, at det kulturelle udbud i Aarhus er mindst ligeså godt og muligvis bedre her.

Hvad fortæller du, når du bliver spurgt om livet i Danmark?
Jeg fortæller, at Aarhus har et rigt kulturliv, som man ikke kan opleve på samme måde andre steder. Og så fortæller jeg, at jeg stortrives her. Nordmænd og danskere har i høj grad den samme humor, og derfor har det været let for mig at falde til.

Hvad er den største forskel på at spille håndbold i den danske og norske liga?
Der er en kæmpe forskel, nemlig at den danske liga er langt bedre niveaumæssigt. Det var den primære årsag til, at jeg kom hertil. Den norske liga er svagere på alle måder.   

Når du ikke spiller håndbold, hvordan bruger du så bylivet?
Faktisk gør jeg i høj grad brug af de forskellige spille- og netcaféer i midtbyen. Vi er en gruppe fra holdet, der gamer sammen dernede. Herudover er jeg stor fan af Aarhus’ madscene med sushi og streetfood. Maden er generelt klasse, og så er den meget billigere end i Norge, og det er skønt for en stor, madglad mand som mig.

Er der noget, du undrer dig over ved aarhusianerne?
Jeg kan sige meget godt om aarhusianerne, men jeg oplever også en snert af arrogance i forhold til ’danskhed’, som kan undre mig. Det er fint at være stolt af, hvem man er, og hvad man står for, men danskerne er lidt mere arrogante, end jeg oplever nordmændene.

Hvad oplever du som den største forskel på nordmænds og aarhusianernes interesser?
Nordmændene elsker natur og landskab, hvor jeg i højere grad oplever, at aarhusianerne er optaget af kunst og kultur.

Hvad savner du mest ved Norge?
Selvom Aarhus er tæt på skov og strand, så savner jeg den norske natur. Den er noget helt særligt. Og så savner jeg virkelig den norske ’Freia’ chokolade, som afgjort er det første, jeg beder mine forældre om at medbringe, når de kommer på besøg.

Hvad er det første du gør, når du kommer til Norge igen? 
Det første jeg gør er, at drikke en stor slurk koldt vand. Det norske drikkevand smager meget bedre end det danske, og det glæder jeg mig til at drikke igen. Derefter tager jeg en dyb indånding i den friske luft, og så vil jeg løbe min sædvanlige rute og nyde naturen.

Hvordan ser fremtiden ud for dig i Aarhus?
Jeg har ikke nødvendigvis et behov for at komme tilbage til Norge. Jeg er meget glad for at være i Aarhus og åben for at blive her. Jeg kunne sagtens finde på at stifte familie her, dog med én forudsætning. Der skal være mange planlagte ekskursioner til den norske natur. Det hele kommer dog an på min håndboldkarriere.

Blåbog

Navn: Besard Hakaj
Nationalitet: Halv albansk/montenegriner, men anser sig selv som nordmand, da han har boet i Norge størstedelen af sit liv.
Alder: 29 år
Profession: Professionel håndboldspiller i Århus Håndbold, hvor han er stregspiller.
Bopæl: Aarhus C


Hver sjette aarhusianer har udenlandsk herkomst. Vi møder nogle af dem for at byde velkommen til byen. Oplev Aarhus set gennem deres øjne og få et autentisk indblik i både kontraster og ligheder.