Ordet er frit: Jürgen Frühwirth

Mit navn er … Jürgen Frühwirth, og jeg er … ejer af FRÜD, som er en café og restaurant på Dalgas Avenue – lige ved Tangkrogen. 

Mit stærkeste minde fra Aarhus er … da jeg solgte Centralværkstedet. Det var mit største projekt til dato, som jeg havde bygget op over mange år, og det var fantastisk at se, hvordan det voksede så meget, at det til sidst kunne ”flyve fra reden”. Det gav mig så tiden til at starte på nye projekter; familie. Og FRÜD, naturligvis. Måske er det ikke et decideret minde, men det har betydet meget for mig, hvor godt man bliver taget imod i denne by. Jeg er fra en fattig familie i Østrig, og jeg ville aldrig have klaret mig, hvis der ikke var nogen, der havde hjulpet mig. Det, tror jeg, er specielt for Aarhus. At man ikke bare er sig selv nærmest, men at man rækker en hånd ud og hjælper andre, hvor man kan. Måske er det det der med smilets by. Der er oprigtighed bag smilet.

Jeg har en svaghed for … at rejse. Jeg har rejst en del alene og sammen med min familie. Jeg elsker både by-, oplevelses- og slappe-af-ferier, men det er vigtigt, at jeg rent faktisk oplever noget af det land, jeg er i. Er man på et fint luksushotel, så kan det næsten være ligegyldigt, hvilket land det er i, for de ligner tit hinanden alle sammen. Det vigtige for mig er kulturmøderne.

Folk ved ikke … altid, at jeg ikke længere er en del af Centralværkstedet og No16. FRÜD er mit eneste projekt, altså ud over familien, naturligvis. Og af de to er det familien, der fylder klart mest. Jeg kan bare ikke sidde stille, og jeg har aldrig kunnet det. Jeg er nødt til at have noget at rive i, og derfor har jeg behov for FRÜD. Folk ved heller ikke altid, hvad FRÜD egentlig er for en størrelse. Før vi lå på adressen, var det hjem for Café Skovbrynet, hvor elever fra teknisk skole lavede mad, som man så kunne købe til meget billige penge. Vi er jo så en ”rigtig restaurant”, som har udgifter til husleje, tjenere, kokke og så videre, så vi kan på den måde ikke matche det prisniveau, som folk har været vant til. Når det så er sagt, så er vi heller ikke dyre. Fx kan man få morgenmadsretter fra 35,-, og vi laver også ”dagens ret” til beboerne på lokalcentret til pensionistvenlige priser.

For tiden er mit hoved fuld af … ideer til nye projekter og koncepter. I forhold til FRÜD, tænker jeg meget på, hvordan vi kan skabe mere bevidsthed om det, vi spiser. Jeg tænker meget på kvaliteten af fødevarer, og vores forhold til naturen. Jeg er ikke veganer, men jeg kan godt komme til at tænke over, hvad et liv egentlig er værd, når man fx kan købe en kylling til 25,- i et supermarked. Som samfund har vi meget fokus på økologi for tiden, men jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det altid er det bedste for miljøet? En økologisk appelsin, der er fragtet hertil fra Argentina, giver ikke så meget mening for mig. Det virker ikke som det bedste for miljøet.

Hvis jeg var borgmester i byen, ville jeg … sørge for, at nybyggerierne blev mere tilgængelige for almindelige mennesker. Jeg har boet i Aarhus i snart 20 år og føler indimellem, at byen bliver delt op i en slags ”ghettoer” – og især nybyggeriet bliver forbeholdt dem med den højeste indkomst. Jeg har selv boet på Aarhus Ø indtil for ganske nyligt og holder grundlæggende meget af området, men der mangler bare ting som fx grønne områder og mangfoldighed. 

Jeg bruger for meget tid på … at spekulere på, hvordan vi er nået frem til den ”anmeldelseskultur”, som fylder meget på online platforme. Jeg undrer mig over, hvorfor folk ikke kan gå i dialog om deres oplevelse, mens de besøger en restaurant i stedet for, at skulle gemme sig bag skærmen bagefter. Jeg vil altid gerne indgå i dialog med mine gæster, men jeg kan godt have svært ved at forstå en negativ anmeldelse, når de samme gæster flere gange forsikrede mig om, at alt var i den skønneste orden, imens de var her. 

Jeg bliver ofte spurgt om … den her branche er hård, og jeg synes faktisk, at det er den fedeste branche! Men folk forelsker sig i den version, de ser i TV, og så bliver de overraskede over virkeligheden. Du skal virkelig brænde for det, før du bliver glad i denne branche. Det gør jeg heldigvis, så det er jeg.

Kunne jeg skrue tiden tilbage, ville jeg … ikke ændre noget, for så ville jeg jo ikke være mig. Jeg er glad for mit liv, og de valg jeg har taget. Selvom der også har været nedture, så har de gjort mig til den, jeg er i dag. Jo. En ting er der. Jeg ville nok ikke have købt min Mercedes, for SÅ glad gjorde den mig heller ikke. 

Jeg fandt for nyligt ud af at … arbejde ikke er hele livet. Arbejdet har fyldt alt for mig, men nu har familien den plads. Og så er mine ansatte faktisk vildt gode til at løse opgaver, når jeg ikke er her og føler, at jeg skal kontrollere det hele. Så jeg behøver ikke være på 24-7.

Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende personligheder med tilknytning til Aarhus, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.