Tirsdag den 21. november er der kommunalvalg i Danmark. Derfor har vi i Aarhus Panorama udskiftet vores faste fredagsformat ‘Ordet er frit’ med ‘Valgstafetten’. I ‘Valgstafetten’ skiftes spidskandidaterne i Aarhus Kommune til at formulere tre spørgsmål til hinanden under kategorierne ‘den kritiske’, ‘den konstruktive’ og ‘den kammeratlige’. I denne uges valgstafet har Almaz Mengasha fra Liberal Alliance stillet spørgsmål til Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Thomas Medom, fra Socialistisk Folkeparti. Læs, hvad han svarer, her.
DEN KRITISKE
Du står i spidsen for den kommunale jobfinte, ved at opfinde offentlige småjob til langtidsledige som bliver ramt af 225 timers reglen. Hvorfor vil du fastholde dem i din kommunale jobfinte i stedet for, at de også får del i jobfesten i Aarhus?
Jeg har stået i spidsen for, at Aarhus har ansat langtidsledige til at holde byen ren og samle skrald op. Jeg forstår ikke, hvorfor så mange borgerlige politikere, anført af beskæftigelsesministeren, mener, det er en jobfinte. Det er rigtigt, at jeg tog initiativet, fordi jeg synes, det er tåbeligt, at regeringen har indført fattigdomsydelser – også kaldet 225-timers regel og kontanthjælpsloft. Jeg er rigtig stolt af, at vi har hjulpet en masse langtidsledige i rigtige job til en ordentlig løn, og jeg har meget svært ved at forstå det borgerlige ønske om, at vi i stedet for reelle jobs skal fastholde de ledige i nyttejobs og aktivering. Aarhus skal ikke holdes ren via en borgerlig aktiveringsmaskine. Aarhus skal holdes ren af aarhusianere, der gør det, fordi de er ansat til det på helt almindelige vilkår og med en løn efter overenskomsten.
DEN KONSTRUKTIVE
Dit forslag om social investeringsfond lyder interessant, men synes du den alene skal fokusere på de unge eller skal det være for folk i alle aldre?
Jeg er åben for, at den skal have et bredt aldersfokus, men jeg tror, at de fleste initiativer bør målrette sig børn og unge. Inspirationen har jeg hentet i flere svenske kommuner. Vi er nemlig alt for dårlige til at investere der, hvor vi ikke kan måle og veje resultaterne og der, hvor løsningerne går på tværs af magistratsområder, forvaltninger og siloer. Derfor er jeg rigtig glad for, at der var så bred opbakning til en social investeringsfond i byrådet, og det ser ud til, at der bliver 40 millioner kroner at starte op på.
DEN KAMMERATLIGE
Hvilket spørgsmål ville du ønske, at nogen havde stillet dig, og hvad ville dit svar være til det spørgsmål?
Er kommunalpolitik ikke bare kedeligt og fyldt med magtkampe? Nej. Kommunalpolitik er meget bedre end sit rygte. Det handler om den lokale skole. Din mulighed for at få et spændene job. Og fortsat at kunne tænde vandhanen og få drikkevand der ikke er forurenet. Og så er det meget mindre konfliktfyldt og spin, end vi kender fra Christiansborg, og handler meget mere om at finde løsninger. Jeg arbejder eksempelvis rigtig godt og konstruktivt sammen med byrådsmedlemmer fra Venstre og De Konservative. Jeg kommer aldrig til at blive landspolitiker. Både fordi, jeg ikke kan undvære mine børn og min by, men også fordi, at vi er meget mere optagede af løsningerne end af konflikterne.
Thomas Medom har givet stafetten videre til Rådmand for Magistratafdelingen for Børn og Unge, Bünyamin Simsek, fra Venstre. På tirsdag kan du læse, hvad han svarer på hens tre spørgsmål under kategorierne “den kritiske”, “den konstruktive” og “den kammeratlige”.