Valgstafetten: Jacob Bundsgaard (S)

Tirsdag den 21. november er der kommunalvalg i Danmark. Derfor har vi i Aarhus Panorama udskiftet vores faste fredagsformat ‘Ordet er frit’ med ‘Valgstafetten’. I ‘Valgstafetten’ skiftes spidskandidaterne i Aarhus Kommune til at formulere tre spørgsmål til hinanden under kategorierne ‘den kritiske’, ‘den konstruktive’ og ‘den kammeratlige’. Vi har startet stafetten og stillet spørgsmål til Jacob Bundsgaard fra Socialdemokratiet.

 

DEN KRITISKE

På trods af kommunens mange tiltag for at mindske antallet af hjemløse i Aarhus, er antallet af hjemløse steget fra 668 til 767 på bare to år. Hvorfor har den opgave været så svær at løse?

“Det er især unge hjemløse, der bliver flere af – og det er vi nødt til at handle på. Der er mange forklaringer på, at mennesker bliver hjemløse. Ofte er der en eller anden form for psykisk sårbarhed involveret. Men jeg tror også, at regeringens kontanthjælpsreform har gjort det svært. Flere mennesker har simpelthen ikke råd til at betale husleje. Det er en udfordring at mindske antallet, men vi gør, hvad vi kan for at hjælpe de hjemløse til et bedre liv. Senest har vi afsat midler i budgetforliget til at lave flere sovepladser til hjemløse, da der har været et ekstra pres på de eksisterende natpladser. Derudover forsøger vi at hjælpe de unge hjemløse videre til at få egen bolig og videre med uddannelse og arbejde. Det er vigtigt, at vi bliver ved med at tage hånd om dem, der har mest brug for hjælp i vores samfund. Aarhus skal have et stort hjerte. Derfor har vi blandt andet brug for flere billigere boliger, som vi kan henvise til med den sociale boligtildeling. Vi er nået et stykke, men er langt fra i mål.”

 

DEN KONSTRUKTIVE

Aarhus 2017 lakker mod enden. Det samme gør en betydelig del af de kulturpenge, som kulturlivet i Aarhus har blomstret af i 2017. Hvordan sikrer vi, at Aarhus’ kulturliv bliver ved med at trives?

“Det har været et helt fantastisk kulturår for Aarhus. Og jeg har nydt at følge med i alle de gode initiativer og begivenheder, der har været. 2017 har i sandhed stået i kulturens tegn, men det stopper ikke her. En del af arbejdet med Aarhus 2017 har været at sikre arven efter kulturåret. Her er der arbejdet med kerneværdierne: bæredygtighed, mangfoldighed og demokrati – og hvordan kulturåret har skabt positiv forandring for vores by og region i de kommende år. Med andre ord arbejder vi videre på at udvikle kulturen i Aarhus. Vi skal bygge videre på de gode partnerskaber, som vi har skabt. Kulturhovedstadsåret har været med til at løfte kulturlivet i Aarhus. De oplevelser vi har fået, skal bruges, som afsæt til arbejdet i de kommende år.”

 

DEN KAMMERATLIGE

Hvad har været den bedste oplevelse for dig personligt i de 6 år, du har været borgmester i Aarhus?

“Jeg vil gerne fremhæve to oplevelser, som er ret forskellige. Den første er det øjeblik, Dronning Margrethe hævede skibet med begge hænder og satte kulturhovedstadsåret i gang. Det var nærmest magisk, og åbningen var en flot iscenesættelse af vores fælles historie og byens identitet. Den anden oplevelse var i 2015, hvor jeg blev inviteret af daværende præsident Barack Obama og udenrigsminister John Kerry til Det Hvide Hus i Washington DC. Jeg skulle fortælle om Aarhus’ arbejde med antiradikalisering og de erfaringer, vi havde gjort os. En stor anerkendelse af det arbejde, som vores dygtige medarbejdere og samarbejdsparter har lavet på området.”

 

Jacob Bundsgaard har givet stafetten videre til Jette Skive fra Dansk Folkeparti. På næste fredag kan du læse, hvad hun svarer på borgmesterens tre spørgsmål under kategorierne “den kritiske”, “den konstruktive” og “den kammeratlige”.