Historien bag Magnum-isen

Du kender den med garanti. Den sprøde, chokoladeovertrukne ispind, som gemmer på flødeis med ægte vaniljekorn indeni. Magnum-isen. Men vidste du også, at den klassiske is stammer fra Aarhus? Her blev den udviklet og lanceret i 1989.

Af Alexandra Bendixen

 

2,2 milliarder is
Hvert år bliver i omegnen af 2,2 mia. Magnum-is solgt på verdensplan. Vi kan takke Mogens Vigh-Larsen, der som daværende teknisk direktør hos det Unilever-ejede Frisko stod bag udviklingen af den populære is. En is, hvis form og størrelse med tiden er blevet en global standard, og som findes i adskillelige kopi-udgaver.

 

Intropris på 9 kroner
Magnum-isen var i sin samtid et nybrud. Introduktionsprisen for en Magnum-is var 9 kroner. Det var en høj pris sammenlignet med andre is, der var fremme i 80’erne. I dag koster en Magnum-is gerne 25 kroner i danske iskiosker.

 

25 gram chokolade
Da Magnum-isen kom på markedet, var der aldrig blevet brugt meget chokolade til en is før. Rekorden var på otte gram. Til en Magnum går 25 gram. Den store mængde af chokolade gav imidlertid udfordringer, fordi chokoladen skulle hænge ved. Efter flere eksperimenter fandt man frem til en løsning: Isen skulle være på minus 35 grader, når den kom ud af hærdetunnelen.

 

30.000 liter chokolade
Chokoladen på en Magnum er af belgisk oprindelse. Da produktionen foregik i Aarhus, blev den rene, belgiske chokolade kørt op hele vejen fra Belgien og ind på is-fabrikken, Frisko, som lå ved Ringgaden i Aarhus. Da Frisko-fabrikken ikke havde kapacitet til at opbevare overtrækket i flere dage i træk, ankom en tankbil fra chokoladefirmaet Callebaut med 30.000 liter flydende kvalitetschokolade dagligt, som blev pumpet over i fabrikkens tank.

 

8.000 ispinde i timen
Da Magnum-isen første gang gik i produktion i Aarhus, blev den fremstillet på et simpelt anlæg, der kunne producere 8.000 ispinde i timen. Blot seks uger efter blev produktionen sat op til 22.000 is i timen grundet en overvældende efterspørgsel. To år efter blev to nye produktionslinjer installerede, så det var muligt at sprøjte op mod 1 mio. is ud i døgnet.

 

100 lande
I 1998 lukkede Frisko sin fabrik i Aarhus. Magnum produceres i dag i Tyskland, England, Italien, Holland, Ungarn og Frankrig, og isen forhandles i dag i mere end 100 lande. I 2016 skar producenten bag Magnum-isen på størrelsen. Den er derfor gået fra 120 til 110 ml.