Ordet er frit: Trine Skammelsen

Mit navn er … Trine Skammelsen, og jeg stiftede i 2014 Second City sammen med Anne Mette Boye. Før det har jeg været direktør i metopos og afdelingsleder Bascon. Byudvikling handler for mig lige dele om byens arkitektur/fysik og byens som samfund/økonomi.

Mit forhold til Aarhus er … lidt svingdørs-agtigt. Min far flyttede som ung til Aarhus fra sit barndomshjem på Vinderupegnen. Han læste geologi på Aarhus Universitet og boede sammen med gode venner i en af de store lejligheder i Gellerupparken. Da mine forældre giftede sig, flyttede de ud af byen, og jeg er opvokset i landsbyer på Djursland og ved Silkeborg. Jeg fik som barn så meget foreningsliv og grønne enge i blodet, at jeg som teenager ikke kunne tåle mere. Jeg skyndte mig at leje et værelse i Silkeborg, straks jeg kom på gymnasiet. Min vennekreds var godt forviklet med Aarhus, og vi brugte Aarhus meget. Det var starten af 90’erne, og jeg nåede akkurat at opleve det sidste besatte hus i Mindegade. Hen over årtusindskiftet boede jeg i Aalborg, Barcelona og Berlin. Men jeg forelskede mig heldigvis i en forstadsdreng fra Vejlby-Risskov(hallen). Sammen med vores børn flyttede vi i 2007 hjem til smilets by.

Hvis jeg var borgmester i byen ville jeg … fortsætte de gode indsatser i forhold til integration, velfærdsudvikling og social balance. Vores borgmesterkontor står bag en række stærke modeller for, hvordan der kan etableres samarbejder i civilsamfundet og bygges by på en måde, så vi bedst hjælper hinanden i hverdagen. Det er værd at følge til dørs. Når jeg havde fikset det, ville jeg skynde mig at forhandle et ekstra spor hjem til E45.

Folk ved ikke … at byudvikling er det gode kompromis kunst.

Et sted, jeg elsker i Aarhus, er … området ved Bruuns og Banegårdspladsen. Okay, det handler også om, at jeg har store forventninger til den fremtidige omdannelse (man vil sikre, at Banegårdspladsen bliver et rart og smukt sted at opholde sig). Jeg elsker banegårde med deres lag af historie og mobilitet, og jeg synes, det er fantastisk, at vi i en by som Aarhus har et rigtigt urbant knudepunkt med banegård, shoppingscenter, DGI-hus og snart et nyt hotel. Jeg glæder mig til et bedre byrum, topmoderne cykel-p-anlæg og Transform Arkitekters nye rutebilstation. Den er lækker!

Jeg kan godt blive træt af … den ”kreative klasse”, når den påberåber sig retten til mangfoldighed og åbenhed, men reelt er mere ekskluderende end inkluderende. Det er til gengæld fedt, når de kan skabe en hel bevægelse.

Jeg har først for nylig fundet ud af … hvor glade aarhusianere er for at køre i bil… Seriøst! I mange byer har kollektiv transport, taxa og cyklisme for længst taget over i de centrale byområder. Jeg håber, de unge vil vise vej for en bæredygtig transportkultur, for de centrale byområder kan ikke rumme flere biler. Et andet hit for aflastning af midtbyen ville være, hvis det lykkes Trafik og Miljø at etablere et par attraktive knudepunkter i forstaden, gerne nær Ring02. Der er god investeringslyst i Aarhus, og det er en gave for byen. Investorerne har haft opmærksomheden meget rettet mod midtbyen, men der er efterhånden ved at være bygget tæt. Men se nu, højhuset på Randersvej, det er et godt eksempel på, at fokus nu begynder at rykke sig. Letbanen er god en medspiller og med frigørelse af byggeretter ved stationerne, en plan for fortætning og strategiske investeringer i fx infrastruktur, parker og service kan det kun lykkes.

Mit stærkeste minde fra Aarhus er … nytårsnat i år. Gåturen hjem gennem Frederiksbjerg. Lidt over midnat. Nytårets højtidelighed. Skøn stemning i gaderne. Åbne gadedøre. Taxaer. En fuld cyklist, der forsøger at holde retning midt på gaden. Glade mennesker, der puffer til børnene og ønsker dem godt nytår. Det er nok for mig.

Jeg ville ønske, alle aarhusianere vidste … at det er en sejr for byen, at det er lykkedes at handle kommunehospitalets bygninger til Aarhus Universitet. Det er helt exceptionelt, at vi fortsat kan have så stort, smukt og levende et campus midt i byen.

Afslutningsvis vil jeg lige sige … at vi skal holde vores forestillingsevne ved lige! Forestillingsevnen gør os frie. Lad os drøfte politik med hinanden! Hvem står vi på skuldrene af? Hvad er styrken ved vores forskellighed? Hvordan kan vi forestille os en fælles fremtid? Med forestillingsevnen følger den dømmekraft, vi har brug for, når der skal handles og leveres.

‘Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende aarhusianere, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.