Runolfur Gudbjørnsson

Ordet er frit: Thomas Bloch Ravn

Mit navn er … Thomas Bloch Ravn, og jeg er … museumsdirektør for Den Gamle By, som rummer en danmarkshistorisk tidsrejse helt tilbage fra det gamle samfund, som ingen længere husker, og frem til en tid, som mange i dag kan genkende og spejle sig i.

Mit stærkeste minde fra Aarhus er … fra studietiden i 70’erne, hvor min kæreste og jeg ofte tog på tur i skovene omkring Aarhus. Bøgeskov og blå bugt er en vigtig del af Aarhus DNA, og hvert år i maj skal vi (og det er den samme kæreste, som nu er min kone) altid en tur i skoven og spise lidt bøgeblade og genkalde følelsen af studietid og ungdom.

Det gør mig glad … når det går godt for alle dem, jeg holder af. Og lige nu glæder jeg mig til, at vores barnebarn (og min datter og svigersøn, naturligvis) flytter hjem til Aarhus efter et par år i udlandet.

Jeg kan godt blive træt af … at alting absolut skal være åh så internationalt. Senest har vores, i øvrigt udmærkede stadsarkitekt, udtrykt håb om flere internationale brands som Prada og Gucci i Latinerkvarteret. Jeg er lodret uenig og håber, at områdets lokalt baserede og ofte dybt originale butikker kan holde stand mod pengemænd og internationalisering, som jo bare gør alting mere ens. Man skal huske på, at det, der har rod i byen, også er det, der gør Aarhus til Aarhus.

Jeg drømmer om … at vi i Aarhus tør gå vores egne veje og få opbygget noget mere selvtillid. Aarhus 2017 er skudt flot i gang, og jeg håber – og tror – at kulturbyåret kan give byen mere tro på egne evner og egen identitet. Samtidig drømmer jeg om, at kulturbyåret vil gøre Aarhus til et naturligt centrum for hele den region, der så flot har bakket op om projektet.

Det vigtigste for mig er … troværdighed og tillid. Og her tænker jeg både på forholdet mellem mennesker og på, at man skal kunne stole på det, man oplever og får fortalt på det museum, jeg har med at gøre.

For tiden er mit hoved fuld af … Den Gamle Bys arbejde med at give Aarhus en historisk identitet med den store underjordiske udstilling, vi kalder Aarhus Fortæller. Aarhus har haft museer i mere end 150 år men aldrig en udstilling, der fortæller byens og den almindelige aarhusianers historie. Det er det, vi nu knokler med, og jeg glæder mig som et lille barn til, udstillingen åbner til påske.

Et sted, jeg elsker i Aarhus, er … ja gæt selv: Den Gamle By. Det er helt specielt at have sin daglige gang et sted, der er så undersmukt og så fyldt med anderledes historier, at der altid er noget, der overrasker og forundrer. Det er skønt, at så mange mennesker har det på samme måde.

Jeg plejede at tro … at ærlighed varer længst.

Men nu ved jeg … at ”fake news” og ”alternative facts” er en del af den nye virkelighed, som for alvor er brudt frem på den anden side af Atlanten. I mørke stunder kan jeg frygte, at vores oplyste samfund kan gå hen og blive en parentes i historien, men jeg tror på den anden side på, at ærlighed og troværdighed i alt, hvad vi gør, kan være et vigtigt bolværk mod en sådan udvikling i Europa.

‘Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende personligheder med tilknytning til Aarhus, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.