Ordet er frit: Morten Daus-Petersen

Mit navn er … Morten Daus-Petersen, og jeg er … hverdagsaktivist. Jeg har været med til at starte Sager der Samler – et hus, hvor hverdagsaktivister samles, skaber netværk og udvikler initiativer sammen, som gør livet og byen til et bedre sted. Sager der Samler og de initiativer, som opstår i fællesskaber, er også levende eksempler på, hvordan almindelige mennesker tager sagen i egen hånd på en positiv og konstruktiv måde og inspirerer politikere, embedsmænd og samfundets institutioner til at gå nye veje i bestræbelserne på at skabe et bedre samfund.

Mit stærkeste minde fra Aarhus er … chokket, da jeg som studerende i midten af firserne mødte en ung kvinde, som stod foran min hoveddør og håbede på at blive samlet op af en de biler, der cirkulerede rundt i Latinerkvarteret. Det var mit første møde med ”storbyen” efter en tryg barndom og ungdom i en lille provinsby i Sønderjylland. Latinerkvarteret og Aarhus har heldigvis også ændret sig markant siden dengang.

Hvis jeg var borgmester i byen, ville jeg … være stolt af Aarhus – en by, som udvikler sig på alle fronter: erhvervsmæssigt, kompetencemæssigt og kulturelt. Og så ville jeg være bekymret for, om Aarhus på den lange bane kan rumme alle. Men jeg er heldigvis ikke borgmester. Jeg tror ikke, jeg har tålmodigheden til det politiske klima, som jeg synes bærer præg af meget snak og personfnidder.

Jeg drømmer om … at vi får hul på nogle gode måder at skabe samarbejde på, hvor mennesker tager initiativ, og hvor virksomheder, kommune og uddannelsesinstitutioner bakker op. At vi skaber nogle store, langsigtede fællesskaber og sammenskudsgilder, der udvikler Aarhus, og hvor helt almindelige mennesker er hoveddrivkraften.

Jeg kan godt blive træt af … når folk taler gode ideer ned uden at have sat sig ordentligt ind i tingene. Det er OK at være i tvivl og en alletiders anledning til at stille spørgsmål.

For tiden er mit hoved fuld af … Sager der Samlers Aarhus 2017-projekt ”RETHINK ACTIVISM”, hvor vi kortlægger hverdagsaktivisme i hele regionen og sætter den positive og skabende aktivisme til debat på et stort folkemøde på Sydhavnen i september 2017.

Det bedste råd, jeg nogensinde har fået, er … at bruge tid på at lære mennesker omkring mig at kende og være nysgerrig på, hvad vi kan sammen. Jeg var ikke ret gammel, da mine forældre lærte mig det – og det har bragt mange gode ting med sig siden.

Et sted, jeg elsker i Aarhus … er Ballehage, hvor jeg kommer mindst en gang om ugen.

Jeg plejede at tro … at Kommunen ordnede det hele, og at jeg bare skulle betale min skat.

Men nu ved jeg … at hvis vi vil have en fed by, så er der rig mulighed for at tage initiativer og selv sætte sit præg på byen.

‘Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende personligheder med tilknytning til Aarhus, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.