Et eksklusivt dukkehjem

 

D. 28. oktober slog Illums Bolighus dørene op i det historiske palæ på Lille Torv efter en gennemgående renovering. En renovering, der i månedsvis prægede bybilledet i Aarhus.

I 1879 udkom dramaet “Et dukkehjem” af Henrik Ibsen. I 2016 åbnede et andet dukkehjem. I et gammelt palæ i hjertet af Aarhus. Illums Bolighus har fået ny adresse på Lille Torv 2, hvor huset sender associationer til et dukkehjem. En majestætisk bygning med adskillelige rum og endnu flere forskellige udstillinger. Køkkentilbehør, spisestel, tøj, dyner, håndklæder, skriveborde, sofaer og lamper.

Men der er mere til historien om dukkehjemmet på Lille Torv. Der er også historien om bygningens gennemgribende renovering med de originale detaljer for øje. Vi besøget Illums Bolighus en travl novemberdag en måned efter åbningen, mens mørket sænkede sig, og julelysene blev tændt.

illums_bolighus_aarhus_panorama2_jpg
Bygget tilbage i 1816
Oprindeligt blev bygningen bygget i 1816 af købmand Harboe Meulengracht. Købmandsgården tog status som palæ og husede ofte kongefamilien, når de besøgte Aarhus.

illums_bolighus_aarhus_panorama3_jpgillums_bolighus_aarhus_panorama4_jpg

Fra udstilling til udstilling
Bolighuset er på tværs af 4 etager opdelt i flere rum. Som gæst går man ikke kun fra udstilling til udstilling. Man går fra den stue til den anden. Fra det ene hjem til det andet, alt imens du kan betragte gæsten, der går rundt i et helt tredje hjem – lige ved siden af.

illums_bolighus_aarhus_panorama5_jpg
Nyt og originalt
Bygningens gulve fremstår både nye og gamle. Her ses gamle parketgulve grænse op til nye gulve fra bygningens seneste renovering. Mixet af gulvet understreger brugen af nyt og originalt, der synes som et gennemgående tema. Her med en rumopdelende funktion.

illums_bolighus_aarhus_panorama6_jpg

Moderne indretning med originale artefakter
I 1970’erne blev der installeret aircondition i bygningen. Det gik ud over den originale stuk i en sådan grad, at det ikke har været muligt at renovere stukken. I dag er stukken i stedet genskabt ved hjælp af gamle aftryk og pryder atter flere af rummene i bygningen på Lille Torv. På øverste etage er der frit syn til rå træspær. En skarp kontrast til udstillingerne af polerede lamper og sølvrammer på samme etage.

illums_bolighus_aarhus_panorama7_jpg

illums_bolighus_aarhus_panorama8_jpgillums_bolighus_aarhus_panorama9_jpg

Fredet og renoveret
Den karakteristiske blå trappeopgang er fredet og renoveret med øje for dens originale detaljer. Fra kælder til 3. sal fungerer den oprindelige ydertrappe i dag som et centralt bindeled mellem bygningens adskillige rum og udstillinger.

illums_bolighus_aarhus_panorama10_jpg
Som alternativ til trappen er der i midten af bygningen installeret rulletrapper.illums_bolighus_aarhus_panorama11_jpg”Noget af det mest interessante ved den nye bygning er den originale renovering og indretning. Der er ikke sparet på noget. For eksempel er alle lamper brugt i indretningen af Louis Poulsen” – Oliver Rosenkilde, salgsekspedient i Illums Bolighus Aarhus