Ordet er frit: Anne Nygaard

Mit navn er … Anne Nygaard, og jeg er … Viceborgmester og byrådsmedlem for Radikale Venstre i Aarhus. Ved siden af mit politiske embede er jeg i opstartsfasen med mit eget PR- og kommunikationsbureau, Newcomers by Nygaard, der arbejder med branding og story telling for små- og mellemstore virksomheder. Derudover er jeg ved at skrive en humoristisk håndbog om kommunen som system og fænomen i Danmark, Min Kommune: En guide til den kommunale jungle, sammen med fem andre aarhusianske iværksættere. Sidst men ikke mindst er jeg Projektmedarbejder for Studentervæksthus Aarhus, og bestyrelsesmedlem i Welovestartups.

Det særlige ved at være aarhusianer, er … at jeg føler, jeg er en del af én stor familie. Aarhus er verdens mindste storby. Byen er i et skifte fra stor by til storby, hvilket bla. kan ses på alle de fede events, der popper op over alt. Aarhus er dog samtidig også lille nok til, at jeg har følelsen af nærvær og intimitet, hvilket giver mig en stærk følelse af at høre til. Og at jeg er en del af den her store fantastiske familie.

Jeg har en svaghed for … kaffe fra Street Coffee. Der går sjældent en uge, hvor jeg ikke stikker hovedet inden om en af deres hyggelige kaffebarer. Jeg har også en svaghed for daddelkonfekt fra min lokale helsekostbutik i Jægergårdsgade. Nogle gange ryger der måske lidt for mange penge ud af mit daglige budget på kaffe og konfekt, men et eller andet sted ser jeg mine ‘svagheder’ som økonomiske såvel som sociale investeringer i byens butikker og de relationer, jeg har skabt gennem at besøge de samme butikker mange gange.

Jeg kan godt blive træt af … at folk brokker sig. Vi er simpelthen så priviligerede i Danmark, og det er som om at folk, i hverdagens jag, glemmer hvor heldige, vi egentlige er. Nogle gange synes jeg godt, at vi danskere, kan være lidt mere taknemmelige. For vores samfund og hinanden.

Lige siden jeg var barn … har amerikansk samfund og kultur derfor altid fyldt meget i min bevidsthed, og det er også årsagen til, at jeg har en bachelorgrad i Engelsk. Som et barn, der voksede op i 1990’erne, var jeg dedikeret Beverly Hills 902010 tv-seer, og amerikansk populærkultur havde derfor en stor indflydelse på min interesse for USA.

Det bedste råd, jeg nogensinde har fået, er … at være tro mod mig selv. Det er egentlig ikke et råd, jeg har fået af andre. Det er et råd, jeg har givet mig selv. Jeg mindes faktisk ikke, at jeg nogensinde har taget imod råd fra andre. Andre er kommet med råd, men jeg har aldrig fulgt dem. Hvis der er noget, livet har lært mig, så er det, at hvad der rigtigt for mig, er ikke nødvendigvis rigtigt for andre. Og omvendt. Der findes ikke to mennesker, der er ens. Gennem hele mit liv har jeg altid gået mine egne veje, og med tiden har jeg derfor lært, at styrken ved at være mig er, at jeg er mig. Det lyder måske klichéfyldt, men ikke desto mindre er det rigtigt.

Jeg ville gerne drikke en kop kaffe med … Barack og Michelle Obama. Eller Hillary Clinton. Eller dem alle tre på én gang, haha. Det tætteste jeg dog nok kommer på at drikke kaffe med dem, er den kaffekop, jeg har stående derhjemme, hvorpå Barack Obamas ansigt er printet. Kaffekoppen er en souvenir fra den amerikanske valgkamp i 2008, hvor min kæreste var i Miami for at føre valg for Barack Obama.

Et sted, jeg elsker i Aarhus, er … Mindeparken/Strandvejen. Jeg har en fast løberute, der går gennem Mindeparken, og langs Strandvejen ind mod byen. Den rute bliver jeg aldrig træt af. Udsigten fra Strandvejen ind over Aarhus skyline er helt fantastisk. Den er lige smuk, om det er på en varm sommermorgen, tåget efterårseftermiddag eller kulsort vinteraften. Jeg elsker også Graven på en fredag eftermiddag, når alle er ved at få fri fra arbejde. Der er altid sådan en energifyldt stemning med summen af mennesker på kaffebarene, Hipsterhøjen og i de små fine butikker.

Jeg bliver ofte spurgt om … jeg stadig er studerende. Det spørgsmål får jeg rigtig mange gange i forbindelse med mit byrådsarbejde. Nej, jeg studerer ikke længere, og nej, jeg har ikke planer om at læse videre foreløbig. Jeg anser faktisk mig selv som færdiguddannet, omend jeg mener, at man skal uddanne sig igennem hele livet. Uddannelse for mig er dog meget andet end at sidde på skolebænken. Al mit arbejde med politik og iværksætteri har jo også været en form for uddannelse, bare ikke den slags uddannelse hvor man får et eksamensbevis. Jeg vil gerne være med til at nuancere uddannelsesdebatten, og vise at der er mange måder at skabe sig en karriere på. Med hårdt arbejde, netværk, mod og vilje kan man komme langt!

Jeg ville ønske, alle aarhusianere vidste … at alle byrådsmedlemmer har en kæmpe kærlighed til deres by. Jeg bliver så frustreret og ked af det, når jeg læser dårlige historier om politikere. Jeg bliver frustreret, fordi der er politikere, der udnytter deres politiske embede til det værre, og jeg bliver ked af det fordi, at de dårlige politikerhistorier ofte overskygger alle de engagerede, dygtige og dedikerede politikere, der må tage kritikken for de politikere, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Mine byrådskollegaer og jeg har en enorm kærlighed til Aarhus og dens borgere. Det er derfor, vi er repræsenteret i byrådet.

‘Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende personligheder med tilknytning til Aarhus, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.