Havnefrontens kreative oase

Ved pier 2 på Aarhus Havn ligger Dome of Visions. En grøn oase i byen og et fristed med plads til musik, kunst og kultur.

Som en ensom bebyggelse omgivet af industri og kontorer ligger et lille, grønt område indkapslet i glas. For enden af Randersvej og Nørreport ned mod havnen vil aarhusianerne frem over møde synet af Dome of Visions – et kulturhus hvor intet er umuligt.

Efter at have trådt gennem dørene på glasbygningen, indser man hurtigt, at man befinder sig i en anden verden. Ligesom Edward, der igennem klædeskabsdøren begiver sig ind til det ukendte i fortællingen om Narnia.

Dome of Visions er en oase i midten af Aarhus. Et fristed, hvor tankerne kan få frit løb. Et væld af træer, kaktusser og vinstokke sætter et grønt aftryk på det indre landskab. Planterne gør, at kuplen, på trods af sin tilstedeværelse på havnen tæt på storbyens og Mols-Liniens trafikos, har den reneste luft, man kan indånde på disse breddegrader.

dome of visions dagUdenfor kuplen præges havnefronten stadig af jord og grus fra anlægningerne af spor og veje i en by, der er i konstant udvikling. Her er Dome of Visions et skævt og anderledes tiltag i et område, hvor kontorer og industri markerer sig i bybilledet.

Plads til alle
På en lille bænk under et grønt træ sidder Gry Worre Hallberg. Hun er kunstnerisk leder og kurator for Dome of Visions og har store og krævende visioner for stedet. Da vi går udenfor, skinner hendes øjne af stolthed over, at kuplen endelig er kommet på plads.

”Vi har glædet os meget og set frem til  at skabe et kreativt rum i byen, hvor der er plads til at eksperimentere og sanse. Det er et projekt, der tager udgangspunkt i bæredygtighed og byudvikling, hvilket også tydeligt kan ses indenfor,”  fortæller hun stolt om projektet.

Der er højt til loftet i kuplen – 10,5 meter for at være præcis. Og helt specielt for Dome of Visions er, at der er plads til enhver, og alle er inviteret med til at sætte sit præg på, hvad bygningens 450 kvadratmeter skal bruges til.

”Vi udvælger ikke indhold. Vi inviterer derimod byens borgere, uanset baggrund, til at komme med deres bud på indhold,” fortæller Gry Worre Hallberg.dome of visions loftSidste gang, Dome of Visions forlod sin sædvanlige plads i København, var i 2013, hvor man midlertidigt flyttede konstruktionen til Aarhus Havn i fire måneder. Og ifølge Gry Worre Hallberg er der er en helt enkelt grund til, at kuplen er vendt tilbage til den jyske muld.

”Aarhus er en af de byer i Danmark, der vokser og oplever urbaniseringen allermest. At vi har fokus på byens miljø og at skabe et vibrerende liv i byens mellemrum harmonerer perfekt med en by som Aarhus,” fortæller hun.

Den idylliske udsigt ud over Aarhus Bugt sættes på pause for en stund, da et par slæbebåde lystigt tøffer ud på vandet for at assistere et containerfyldt fragtskib til kajs. Skibets horn blæser kort for at gøre opmærksom på dets tilstedeværelse, hvorefter Gry Worre Hallberg fortsætter.

”Man kunne godt forestille sig, at Dome of Visions kunne blive en form for varemærke for Aarhus, men det må tiden vise. Det er en utrolig signifikant, arkitektonisk skulptur, der skiller sig ud i bybilledet. Hvordan sammenspillet mellem byen og domen bliver, får vi at se. Vi udlever eksperimentet.”

”Man kunne godt forestille sig, at Dome of Visions kunne blive en form for varemærke for Aarhus, men det må tiden vise. Det er en utrolig signifikant arkitektonisk skulptur, der skiller sig ud i bybilledet. Hvordan sammenspillet mellem byen og domen bliver, får vi at se.” Gry Worre Hallberg, kunstnerisk leder og kurator, Dome of Visions

Et forførende sammenspil
Efterhånden som mørket falder på, tændes kuplens kulørte lamper på havnefronten.  Hvor solen tidligere sendte en tiltrængt portion fotoner ned på en ellers blæsende efterårsdag, præges glasbygningen nu af en rødlig varme. På scenen fastholder duoen YASMIN de fremmødtes opmærksomhed.

En blanding af fyldig bas, trommer, hi-hat og elektroniske rytmer danser op af de  pentagonformede glaspartier og skaber en helt speciel musikalsk aura. Tilskuerne  nikker hovedet anerkendende og klapper i takt efter hvert nummer. Det buede rum skaber en helt unik resonans, og selvom man placerer sig et stykke væk fra den lille scene, er der en utrolig nærhed i tonerne.dome_of_visions-7Musik er ikke det eneste, der er plads til i Dome of Visions. Et træhus er placeret i centrum af glaskonstruktionen, og her betragter en lille gruppe mennesker et lysbillede, der kastes op på væggen. Tidligere på dagen har gadekunstneren Ulrik Myrtue begået et værk i sit unikke udtryk, som er kendt fra bybilledet i Aarhus.

”Det er ubeskriveligt, ikke?” lyder det fra 22-årige Simone Bøgeskov, der sammen med en veninde har forvildet sig ind i kuplens forunderlige univers. Hun er begejstret for Aarhus’ nye kulturhus, som hun mener er med til at styrke fællesskabet i byen.

”Det er et superfedt tiltag for alle, og helt sikkert noget jeg vil komme til at benytte i fremtiden, hvis der kommer nogle fede koncerter og events,” fortæller hun kort og beklager sig over temperaturen i kuplen.

På trods af at Dome of Visions til forveksling kunne henlede tankerne på de tropiske drivhuskupler i Randers Regnskov eller Botanisk Have, befinder man sig stadig langt fra ækvator indenfor. Husets primære varmekilde er på denne blæsende efterårsdag ikke en  varmeovn eller radiator. Tværtimod er det kropsvarmen fra fællesskabet, der  er med til at fremtvinge plusgrader i det fyldte rum.dome of visions aarhus

Større og bedre end i København
Oppe i baren varmer Dennis Andersson sig på en kold øl. Han er også en af mange, som har glædet sig til at se Dome of Visions indtage Aarhus Havn.

”Der opstår et helt andet fællesskab i et indkapslet lokale som det her,” fortæller han og tager en tår af sin øl.

”Dome of Visions er en ting, man har set før. Men så alligevel ikke. Der bliver gjort plads til kreativitet, hvilket gavner livet i byen.”

Modsat de fleste andre fremmødte, har han oplevet Dome of Visions før.

”Jeg har tidligere besøgt Dome of Visions i København til både koncerter og udstillinger. Da jeg så det for første gang, tænkte jeg ’Det ser vanvittigt ud, det skal jeg bare se!’ Og efter det, besøgte jeg det flere gange. Og nu besøger  jeg det i Aarhus, hvor det bare er blevet  større,” siger han.

Den nye udgave på Aarhus Havn hedder Dome of Visions 3.0 og er både større og bedre end den gamle. Og så er lokationen i en klasse for sig, i forhold til den i hovedstaden, mener Dennis Andersson.

”Placeringen på havnen er fantastisk. Der er vand hele vejen rundt og en flot udsigt til Aarhus by. Hvis man går op i 1. sal og kigger omkring, er det som dag og nat. Der er både industri, beboelse og stjerner,” fortæller han, mens den pulserende musik i baggrunden tiltager.

Frem til 2018
Om Dome of Visions i fremtiden bliver  byens primære samlingspunkt står hen i det uvisse. Én ting er dog sikker – glaskuplen får fast plads på havnen indtil 2018, hvorefter kommunen overtager projektet, og domen flyttes til et andet sted i byen. Og indtil da vil den blive en vigtig bestanddel af programmet, når Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

dome of visions aarhus

Dome of Visions er et organisk lyspunkt i et ellers sterilt havnemiljø. Et sted, hvor der er en evig puls og evigt liv, på trods af at hele projektet handler om midlertidighed. Og et sted, hvor man hver uge kan få nye oplevelser, erfaring og viden, der gør én klogere på livet.

Glaskuplen er ikke blot et symbol på fremtidsvisioner og udvikling. Men også et symbol på, at vi skal holde fast i hinanden og nyde samværet. Intentionen er fundamentet, mener Gry Worre Hallberg.

”Dome of Visions skal blive en stemme for Aarhus, og alle borgere er inviteret.”