Ordet er frit: Rune Herholdt

Mit navn er.. Rune Herholdt, og jeg arbejder som dirigent og sanger i gospel, jazz og blues sammenhæng. For godt 10 år siden startede jeg gospelkoret Aarhus Gospel Singers, der nu består af 300 sangere. Foruden det, er jeg blandt andet forsanger i Rune Herholdt & The Gospel Brothers samt det gamle Aarhus-orkester ‘Booze Brothers’.

Mit stærkeste minde fra Aarhus er.. svært at finde, for der er så mange! Et af mine stærke minder er fra slutningen af 90’erne og starten af 00’erne, hvor jeg nærmest stod i gospel-lære i Nørre Alle med Hans Christian Jochimsen. Dengang havde vi også Univers-teltet i festugen på Bispetorv med masser af musik og pælesidning i gaden. Et stærkt minde er også fra restaurant Kellergårds, hvor jeg friede til min kone, og hvor der nu ligger en Rema1000. Jeg husker også særligt, at der i gamle dage var offentligt fyrværkeri i centrum nytårsaften. Shelterne i Hørhaven har jeg også minder fra, og så har jeg gode minder fra Pustervig Torv eller ‘Boostervig’, som vi har døbt torvet i Booze Brothers. Andre stærke minder er blandnt andet fra Befri Gudstjenesten med Svalegangen for et par år siden, gospelsang på ARos med Århus Gospel Singers, musik på tangkrogen, Bestseller halvmarathon, cafebesøg, masser af gode kirker og jeg kunne blive ved…

Jeg har en svaghed for.. fællesskaber og ønsker i mit arbejde at bidrage til sunde fællesskaber med respekt for individualitet mennesker i mellem. Fællesskab er i virkeligheden det bærende element i utroligt mange sammenhænge, og når vi i gospelsammenhænge holder gudstjenester er det i respekt for, at vi alle sammen befinder os på livets vej og alle søger mening, forståelse og kærlighed. Kristendommen, som hele vores land er rundet af, har rigtig mange gode svar på meningen med livet!

For tiden er mit hoved fuld af.. arbejdet med vores nye plade med ‘Rune Herholdt & The Gospel Brothers’. Pladen kommer formenligt til at hedde ‘Because all men are brothers’, og om to uger indspiller jeg vokalen.  

Hvis jeg var borgmester i byen, ville jeg.. sætte fællessang højt på dagsordenen. Aarhus er smilets by, og ingen steder er der så kort til smilet som igennem sang. Sæt det højt i alle fællesskaber, nyd det, og oplev hvilken forskel sang gør. 

Jeg bliver ofte spurgt om.. gospelmusik ikke blot er en importeret, irrelevant og udansk stilart? Til det kan man både svare ja og nej… Musikken er som sådan ikke rundet af vores DNA, men budskabet taler ind i en tid, hvor flere og flere føler sig som slaver af både det ene og andet. Gospelmusikken handler om frihed, og er der noget alle mennesker længes efter er det frihed.

Jeg bliver inspireret af.. mange ting. På North Side var det for eksempel virkelig fedt at opleve den energi Martin, Saveus, Gangs og Phlake lagde for dagen. Min største inspiration er dog Guds kærlighed ‘Agape’, betingelsesløs kærlighed – at vi er elsket som grundvilkår! Min yngste datter hedder Agape og er opkaldt efter dén kærlighed.

Et sted, jeg elsker i Aarhus..er Brabrand. Jeg har boet der siden 2001 og elsker området, menneskene og den udvikling, der sker i øjeblikket.

Jeg bruger for meget tid på.. Facebook, Netflix og nyhederne. Jeg burde afinstallere en del SoMe på min telefon… IGEN!

Folk ved ikke.. at jeg voksede op i Evangelisk Luthers Mission – noget, der minder om Indre Mission. Jeg er altså rundet af et ret konservativt kristent miljø, men selv om en del af min opvækst var meget konservativ handlede det hele alligevel om frihed. Jeg synes egenligt selv, jeg er er ret ‘frigjort’, men den ‘endelige’ frihed, tror jeg ikke, jeg finder før den dag, min sidste sang er sunget!

Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende personligheder med tilknytning til Aarhus, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.