Ordet er frit: Niels-Peter Henriksen

Mit navn er … Niels-Peter Henriksen – og jeg er … 42, far, mand, menneske. Derudover er jeg er stand-up komiker, pædagog og autodidakt meningsdanner. Men mest komiker. Det har noget med identitet at gøre.

Mit forhold til Aarhus er … at jeg er vokset op i 8260 Viby J., som nu åbenbart er ”South Side 8260.” Jeg vidste ikke, da jeg voksede op der i slut 70’erne, først i 80’erne, at jeg var et Ghetto Child. Vi kaldte det bare blok’årn, min bror og jeg. Som voksen har jeg dog boet inden for Ringgaden – altid inden for Ringgaden. Lige indtil den dag hvor jeg fik en midlertidig ”hjerneblødning”, for så at ende i et hus med en græsplæne, syd for byen, sammen med min familie. Og en trampolin i baghaven, hvilket er okay. Det har noget med identitet at gøre.

Hvis jeg var borgmester i byen ville jeg … få hovedet ud af røven! For derefter at hive fat i de rette vedkommende og fortælle dem, at det sgu ikke er i orden, at normeringen i kommunen er, at én psykolog skal tage sig af 39 daginstitutioner. 1:39! Hvorfor behandler vi kommunens børn og forældre på den måde? Bundsgaard, har du et svar? Og ellers ville jeg gøre Aarhus Kommune til den første i landet uden APV-, SUS- og MUS-samtaler. Få fokus tilbage på, hvad du kan, i stedet for hvad du føler, og hvem du er, når du er på arbejde.

Folk ved ikke … at der er sat redekasser op til vandrefalke på havnen, i håb om at et par vil flytte ind. Hvorfor? Så vi kan få bugt med alle de satans måger. Folk vil jo så gerne bo i de bynære havnemiljøer, men de kan ikke lige forliges med, at der er måger på samme matrikel. Det gør det heller ikke lettere, at en del af havnehipsterne også har det svært med jægere. Så vandrefalkene er det politisk korrekte og miljømæssige bedste alternativ. Nu må vi så bare håbe, at de også ved det.

Et sted, jeg elsker i Aarhus, er … Jelshøj! Også selvom andre har nævnt det (Damm you Kasper Gross! Men jeg er ældst, og var der først!) Men det er uden tvivl det bedste sted at se byen fra – på alle tænkelige måder. Alene med en lille ”pind”, eller sammen med din udkårende, en rødternet dug og en kølig drue. Prøv det.

Jeg kan godt blive træt af … Spidsborgere, der brokker sig over ”Classic Race Aarhus”. ”Buhu… det støjer, det oser, vi kunne ikke sidde i haven og sippe kir”. Det afholdes én. Én gang om året. Spænd hjelmen, og nyd at der for en gangs skyld sker noget andet end endnu et motionsløb, der er afholdt af et transportfirma eller et dameblad.

Jeg har først for nylig fundet ud af … at jeg savner at være pølsemand på Banegårdspladsen i pølsevognen, ”Børnenes kontor” foran Stiften. Ikke oprydningen og rengøringen, men bare det at være pølsemand. I hvid kittel og skråhue.

Mit stærkeste minde fra Aarhus er … nok da jeg, sammen med Carsten, kørte i en Cadillac fra 1957 hen ad Vestergade, med soundtracket fra ”American Graffiti” ud af højtalerne. Det var en sommermorgen lige efter kl. 3 et par dage før, jeg skulle giftes. Og så lige dengang, hvor jeg som 11-12-årig farede vild med min mor nede i de ”små” gader, og for første gang nogensinde så udstillingsvinduet til en pornoforretning. Og dengang vi lå og fiskede ål en nat, i åen nede bag ved Ceres, sammen med brdr. Jeppesen, og Bo fangede en flagermus. Og dengang min ven Lasse og jeg tog i ”Hobby House”, alene, med 25’ern fra Viby. Og dengang…

Jeg ville ønske, at aarhusianerne vidste … at når man går igennem den lille tunnel, der går under statsbiblioteket, fra parken på en den ene side (Victor Albecks Vej), til Nordre Ringgade på den anden side, så kan man dufte viden og lærdom, der strømmer ud af udluftningskanalen fra statsbiblioteket.

Afslutningsvis vil jeg lige sige … Prø’ li’ å’ hør her, præcis sår’n der, hvasså do, nede i midtbyen. Men min ven i hiphopmiljøet, Julaw, har gjort det meget bedre. Han siger det, der skal siges, når nu det handler om mit forhold til Aarhus eller Århus. Smilets by! Klassisk Århushistorie i øvrigt, for slet ikke at tale om belægningen på Frederiksallé, eller en lufthavn… Nå, se Julaws musikvideo, Aarhus 2017, her:

‘Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende aarhusianere, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.