Ordet er frit: Maibritt Saerens

Mit navn er … Maibritt Saerens og jeg er … skuespiller og leder af kommunikationsfirmaet PowerAct.

Mit forhold til Aarhus er … en masse blod, sved og tårer fra 1990, hvor jeg kæmpede for at komme ind på skuespillerskolen v/ Aarhus Teater. Jeg knoklede på Gellerupscenen, som i dag desværre er blev sparet væk. Jeg gik på en privat teaterskole, Michael Chekov Studio, på Vesterbrogade. I 1995 lykkedes det mig endelig at sparke døren ind på skuespillerskolen. Den mere mørke side af mit forhold til Aarhus er Aarhus by night. Fuck, hvor har jeg styret dansegulvet på Blitz i de 10 år. Da jeg senere, som bartender på Blitz, så vanviddet fra den anden side af baren, blev jeg totalt kureret fra at gå i byen. Jeg har nærmest ikke gået i byen siden.

Hvis jeg var borgmester i byen ville jeg … kigge langt efter Project Zero i Sønderborg. Project Zero er i gang med at gøre hele Sønderborg til en CO2-neutral by. De samarbejder alle – både industrien, den enkelte borger, ja selv postbuddet – sammen om at løfte opgaven. Som borgmester ville jeg straks gøre Århus til en foregangsby for hele Danmark i en grøn omstilling. Jeg ville lytte til Steen Hildebrandt og ikke tage strategiske, økonomiske beslutninger, men etisk rigtige beslutninger. Vi kan ikke vente. Nogen må starte. Jeg synes, det ville klæde Århus at tænke mod en radikal grøn omstilling og handle NU. Så ville jeg flytte tilbage til Århus i morgen! I stedet må jeg nøjes med et visit hos Svalegangen til oktober, hvor jeg spiller den vanvittigt komiske, informative, heftige og meget roste klimateaterforestilling: NO PLANET B.

Folk ved ikke … at der hvert år er 3000 danskere, der dør tidligere pga. dieselforurening. Og at det f.eks. koster virksomhederne 1500 ugentlige sygedage i København. For ikke at tale om de omkostninger sundhedsvæsenet har til realiserede sygdomme. Dieselbiler er ved at blive udfaset i London, Paris, Oslo – men vi hører ikke et pip i Danmark.

Et sted, jeg elsker i Aarhus, er … Moesgaard skov, Jomsborg Vikingebadeklub og kitesurfing i bugten.

Jeg kan godt blive træt af … den heftige trafik i Århus. Kan man sende bilerne ud af byen og indføre cykeltaxier på el?!

Jeg har først for nylig fundet ud af … at det danske demokrati er gået fallit. Jeg har først for nylig fundet ud af, at Århus ikke er en havneby. Den har ikke længere en havn. Man kan i hvert fald ikke se den. Jeg har først for nylig fundet ud af, at Juicestop er verdens lækreste juicebar. Jeg har først for nylig fundet ud af, hvor uheldigt vores landbrug har fokuseret deres produktion kun på svineavl og pesticidebefængte afgrøder. Det er først for nylig jeg har fundet ud af, at rødvin har langt over grænseværdierne af pesticiderester i sig. Det er først for nylig jeg har fundet ud af, hvor forurenede norske laks er. I Frankrig fraråder de at spise norsk laks. Det er først for nylig jeg har fundet ud af, hvor fucked up mine børns fremtid er.

Mit stærkeste minde fra Aarhus er … da Moesgaard skov åbnede en lem til en spirende spiritualitet.

Jeg ville ønske, alle aarhusianere vidste … hvor heldige de er, og hvor meget de trænger til ordentlig etisk byplanlægning. I har en perle. Pas på den!

Afslutningsvis vil jeg lige sige … Kom på Svalegangen til oktober og se klimateaterforestillingen NO PLANET B. Som Connie Hedegaard har udtalt om forestillingen: ”Hold op hvor er I imponerende! Overhovedet at få teater ud af klima er en bedrift, men at lykkes med at få emnet omsat til en dynamisk, tænksom OG humoristisk forestilling er en stor bedrift. Stort, stort tillykke. I får formidlet rigtig mange dilemmaer på en skarp og samtidig super charmerende måde, som tvinger dem der VIL tænke til at tænke. (De andre kan man formentlig ikke nå, no matter hvad man gør.) Og det udstilles, at uanset hvilke løsninger, man foretrækker, så begynder og slutter det med, at hver eneste af os tager stilling og handler. Håber I får fulde huse. Tak til hele holdet for en god oplevelse!” – Tidl. Klimakommisær Connie Hedegaard.

‘Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende personligheder med tilknytning til Aarhus, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.