Birthe Vembye

Med store armbevægelser og højt humør

For Sofie Linde lå livet i spotlyset ikke i kortene. Men den aarhusiansk fødte tv-vært har altid gået efter sin mavefornemmelse og ikke været bange for at springe ud i det. Og så elsker hun sjov og ballade og at være med der, hvor det sker.

Året er 2008. Det er først på sommeren, og Sofie Linde er drønnervøs. Hun er rejst fra sit sabbatår i London direkte hjem til et job på DR’s succesfulde børnefjernsynsprogram Sommer Summarum. ”Hvor er jeg glad for, at I alle sammen er her!” skriger Sofie Linde i et desperat forsøg på at skjule sin skingrende jyske dialekt. Hun har nerverne uden på tøjet.

En stemmetræner har nøje instrueret hende i, hvor vigtigt det er at tale tydeligt og for guds skyld forsøge at nedtone det jyske. Resultatet er et helt program, hvor den kun 18-årige Sofie Linde taler så overdrevet tydeligt, at det siden er blevet en tv-debut, hun selv griner af.

SF3Den pinlige debut
”Jeg husker tydeligt første gang, jeg så mig selv på tv – det var simpelthen så pinligt, og det gik så dårligt,” slutter Sofie Linde grinende fortællingen om første gang, hun så sig selv på tv. Jeg møder hende en torsdag formiddag til en kop Earl Grey. Hun er i højt humør og iført et tjekket rødt jakkesæt lyser hun hele caféen op.

Minderne om den skamfulde tv-debut virker dog ikke til at have traumatiseret den lyshårede unge kvinde, der siden debuten som vært for Sommer Summarum har været at se
på skærmen næsten uafbrudt. Fem sæsoner af Sommer Summarum er det blevet til, samt et værtsskab for børnenes MGP, sit eget talkshow på DR Ultra og senest rollen som vært på Danmarks mest sete underholdningsshow X-Factor.

Trods erfaringen med live-tv, der kan få selv den mest garvede tv-vært til at løfte øjenbrynene, har Sofie Linde ingen uddannelse inden for film eller tv. Rollen som storesøster,et indre legebarn og modet til at springe ud i det,har ført den unge eksil-aarhusianer langt.

Spørger man Sofie Linde har hun bare været heldig med timingen: ”Mange taler om den her branche som sindssyg hård, men det har jeg slet ikke oplevet. Jeg har ikke været udsat for den der albuekultur, man altid hører om dominerer mediebranchen.Tværtimod har jeg altid været omgivet af dygtige folk, der har hjulpet mig frem,” fortæller hun.

Et gran af storhedsvanvid
Trods den ydmyge tilgang til sin egen succes, er Sofie Linde dog ikke bange for at indrømme, at hun elsker at være med der, hvor det sker: ”Jeg vil gerne være ansigt for et show. Et eller andet sted i mig bor der et gran af storhedsvanvid. Det er svært præcis at sætte ord på det, men hvis der ikke var lidt storhedsvanvid indblandet, ville jeg jo ikke lave det, jeg gør.”

Også at styre slagets gang, når et show løber af stablen, er noget af det Sofie Linde elsker allermest ved rollen som vært. Det er heller ikke tilfældigt, at det er i underholdningsbranchen, hun har valgt at føre sine kampe:

”Det fede ved underholdningsprogrammer er, at de gerne må gå til kanten. Jeg kan godt lide, at folk har en mening om det, jeg laver. Det kan godt være, at ikke alle kan lide det, men så elsker de at hade det.”

SF5

At lege med
Om Sofie Linde bedst kan lide at lave børne-tv eller voksen-tv, har hun svært ved at tage stilling til. Dog er Sofie Linde ret sikker på, at det er hendes evne til at gå ind på programmets præmisser og lege med, der har banet vejen for en karriere som tv-vært:

”Jeg er ikke er bange for at lege med eller være pinlig, når jeg laver tv. Både i børne- og voksen-tv handler det i høj grad om, at man som vært kan relatere til de personer, man snakker med. Man skal forstå, hvorfor den 12-årige Sarah bare elsker Justin Bieber, og hvorfor X-Factor-deltagerne har så meget på spil. Det er ikke bare en superstjerne eller bare et underholdningsprogram.”

Den legende tilgang til tv-branchen er i det hele taget karakteristisk for Sofie Linde, der altid bare har kastet sig ud i det og er gået efter sin mavefornemmelse. Selvom hun stadig for røde kinder, når snakken falder på hendes første afsnit af Sommer Summarum, så er den lyshårede, storsmilende tv-vært ikke i tvivl om, at sommerferieprogrammet var det allerbedste sted, hun overhovedet kunne starte karrieren:

”Folk er så glade på Sommer Summarum, og hvis noget går dårligt, er der altid en dag i morgen. Man får lov til at prøve og prøve og prøve, så programmet var helt klart et godt sted at blive oplært som vært.”

Storesøster med stort S
Ud over tiden som vært på Sommer Summarum har opvæksten som storesøster til tre mindre søskende i høj grad rustet Sofie til sit arbejde. Især lillesøsteren Anna, der er 15 år yngre end Sofie Linde, har været prøvekanin for mange af Sofie Lindes programmer:

Når man er en stor søskendeflok, så lærer man at tilpasse sig, gå på kompromis og indgå i et fællesskab.Sofie Linde

”Hvis min yngste søster ikke tager godt imod det, jeg laver, så ved jeg, der er noget, der skal laves om,” smiler hun. Også de mange timer med leg og sjov i hjemmet i Odder er noget af det, Sofie Linde bruger hver eneste dag i sit job som tv-vært. Mens forældrene var på arbejde, fandt de fire søskende selv på lege, og hvis nogen havde kammerater med hjem, så blev de også taget med i legen.

”Det er min opvækst, der har gjort, at jeg er blevet god til at tale med mennesker,” fortæller Sofie Linde og husker tilbage: ”Hvis min søster for eksempel havde en veninde med hjem, så legede vi da også med hende, selvom hun måske var fem år yngre. Når man er en stor søskendeflok, så lærer man at tilpasse sig, gå på kompromis og indgå i et fællesskab.”

SF6

Trygheden i Aarhus
Selvom Sofie Linde er født i Aarhus, boede familien det meste af hendes barndom i Odder, hvor Sofie Linde også gik på gymnasium. På egen hånd har den lyshårede tv-vært boet en kort overgang i London for derefter at slå sig ned i den aarhusianske bydel Trøjborg, inden turen gik til hendes nuværende hjemby København. Her bor hun i dag på Østerbro sammen med kæresten Joakim Ingvarsen, der også er tv-vært, og hunden Kim.

”For mig er Aarhus stadig indbegrebet af tryghed. Jeg flyttede ikke fra byen, fordi jeg ikke kunne lide at bo der, men fordi jeg blev enig med mig selv om, at hvis jeg skulle have mere tid til mig selv, blev jeg simpelthen nødt til at flytte til København. Jeg pendlede jo konstant på et tidspunkt,” fortæller Sofie Linde, som stadig har både venner og familie i den jyske hovedstad.

Sofie Linde afviser heller ikke på nogen måde at flytte tilbage til Aarhus, hvis det på et tidspunkt giver mening i forhold til hendes arbejde. Det der med at leve i et DSB-tog mellem de to byer, er hun færdig med. Forholdet til Aarhus er dog stadig meget nært, og hun besøger byen flere gange om måneden.

”Jeg føler mig stadig meget hjemme i Aarhus og har mine faste rutiner, når jeg besøger byen. Jeg skal altid lige forbi Trøjborg, drikke en kop kaffe og så gå turen ned til byen. Jeg besøger også næsten altid min bror, der bor på Frederiksbjerg,” fortæller Sofie Linde med tydelig glæde i stemmen.

Et særligt sted, der stadig står den unge tv-vært nær, er kirkegården på Trøjborg. Hun mindes stedet med begejstring. Et åndehul i den tid, hun boede alene på Trøjborg i en lille lejlighed uden altan:

”Jeg husker det, som om mine venner og jeg altid hang ud på kirkegården om sommeren. Vi sad på en bænk med en kop kaffe, eller lå på de tomme gravpladser og solede. Selvom det måske lyder mærkeligt, når det er en kirkegård, så husker jeg det som et hyggeligt sted med en meget respektfuld stemning,” mindes hun.

SF7

X-Factor overraskelse
Et andet minde, der står tydeligt i Sofie Lindes erindring, er af noget nyere dato. Vi befinder os i DR Byen, en helt almindelig eftermiddag. Sofie Linde er på vej fra arbejde. Planen er at hun og en kammerat skal ud og spise hot dogs og drikke øl. Tilfældigt støder hun ind i DR’s programchef, der lige vil høre, om hun ikke har to minutter.

Selvom pølsevognen kalder, indvilger Sofie Linde lige i at høre, hvad programchefen har på hjerte. Da han tilbyder hende værtsskabet for X-Factor, begynder Sofie Linde at råbe og skrige af glæde. Siden hun for otte år siden sad klistret til skærmen hver fredag, da den første sæson af underholdningsprogrammet løb af stablen, har det været lidt af en pigedrøm for hende at blive vært på Danmarks mest sete underholdnings-program.

Alligevel kommer tilbuddet om værtskabet for X-Factor som en total overraskelse for den ellers garvede tv-vært, og hun responderer med: ”Er du dum eller hvad Selvfølgelig vil jeg være X-Factors nye vært! Ja! Ja! Ja!”

Kammeraten Johannes tror næsten ikke sine egne ører, og Sofie Linde ringer da også lige til program-chefen igen for at tjekke, at det ikke var en velmenende joke. Men den er god nok og efter en, med Sofie Lindes ord, uudholdelig lang ventetid, begyndte pigedrømmen om, uge efter uge, at byde de over 1.8 mio. danske seere velkommen til den 9. udgave af det succesfulde underholdningsprogram.

Pigedrømme og forventningspres
Rollen som vært for X-Factor har i den grad levet op til forventningerne. ”Det er SÅ sjovt!” fortæller hun begejstret. Det store forventningspres til posten lod ikke den unge tv-vært slå ud, og som altid faldt Sofie Lindes valg på bare at kaste sig ud i det og følge sin egen mavefornemmelse.

”Folk spurgte mig hele tiden, hvad jeg ville gøre anderledes, når jeg blev vært. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle svare og besluttede mig for at gå ind i det sådan helt blåøjet og føle efter, hvad der føles naturligt og så gå efter det. Så måtte det briste eller bære.”

Som sædvanlig for Sofie Linde har det båret, og roserne har totalt overvældet den nye X-Factor vært: ”Folk har taget så godt imod mig som vært. Jeg havde forventet en masse kritik, for jeg overtager jo posten fra nogle sindssygt dygtige kvinder, men sådan har det slet ikke været.”

SL1

Hanekampen med Blachman
Mange seere har dog holdt vejret uge efter uge, når Sofie Linde har udfordret Thomas Blachmans hårde og direkte stil som dommer. Trods mundhuggeriet mellem de to, nærer Sofie dog en dyb respekt for den omdiskuterede vært:

”Jeg kan lære meget af Thomas Blachman. Han har rigtig mange af de værdier, jeg også har. Han er ikke bange for at fylde meget og stå ved sine holdninger. Jeg beundrer, at han altid siger det, han mener, og at han er pisseligeglad, hvad folk tænker om det.”

Jeg synes, det er så frygteligt, at man i det her land ikke kan være stolt af sig selv, når det går godt. At man altid skal pakke sig selv lidt ned og købe en mindre bil, end man i virkeligheden har råd til.Sofie Linde

Ifølge Sofie Linde påvirker skænderierne mellem hende og Thomas Blachman ikke den gode stemning i showet. Snarere tværtimod: ”Thomas er en hane, og det er jeg jo også. Så når vi to haner mødes, bliver der altid lidt skratten, men grundlæggende har vi respekt for hinanden, og ingen af os bærer nag,” forklarer Sofie Linde, glad for at Thomas Blachman deler hendes ærlige tilgang til programmet. Dog griner hun lidt, inden hun svarer på, hvad Thomas Blachman kan lære af hende.

”Det ved jeg sgu ikke – jeg tror sgu ikke selv, han mener, han kan lære noget som helst,” siger Sofie Linde, smiler og fortsætter: ”Men det må tiden jo vise. Han er heldigvis en eftertænksom type, der tænker over det, man siger.”

SL

Jantelov
En af de holdninger, Sofie Linde og Thomas Blachman deler til fulde, er hadet til den danske jantelov. ”Jeg er så træt af janteloven,” siger Sofie eftertrykkeligt. ”Jeg synes, det er så frygteligt, at man i det her land ikke kan være stolt af sig selv, når det går godt. At man altid skal pakke sig selv lidt ned og købe en mindre
bil, end man i virkeligheden har råd til.” Hun taler højt nu, det er tydeligt at hun mener hvert et ord.

Videre fortæller Sofie Linde, hvordan hun gennem sin opvækst i Odder masser gange er blevet at nødt til at drosle ned for sin personlighed, fordi det ikke var pænt at blære sig, larme eller gøre for meget opmærksom på sig selv.

”Jeg kan huske, hvordan jeg er blevet opfordret til ikke at skilte for meget med det, jeg lavede.” For eksempel kunne folk finde på at sige: ”Det kan godt være, du har været i børneradio, men du behøver jo ikke at blære dig med det over for de andre,” fortæller hun.

Den jantelovs-indstilling til livet, er Sofie Linde godt og grundigt træt af. Selv er hun dybt fascineret af mennesker, der med entusiasme i stemmen, fortæller om de ting, de laver og er stolte af.

”Jeg tror, janteloven er skyld i, at vi ikke har flere danskere på verdenskortet. Vi har lært hinanden, at man ikke må være stolt af sig selv. Det er jeg så hamrende træt af!” afslutter Sofie Linde vores snak om gamle jyske lov.

Mod og amerikansk tv
Det er ingen hemmelighed, at Sofie Lindes store beundring af deltagerne i X-Factor, bunder i hadet til janteloven:

”Alle dem, der stiller op, bør hyldes for at være nogle af de modigste mennesker i Danmark,” mener hun. ”Det er sejt at gå efter sin drøm, også selvom man ved, der er en risiko for, at man bliver til grin.” Af samme grund elsker Sofie Linde også amerikansk show-kultur og ser utrolig meget amerikanskproduceret tv.

”Jeg elsker amerikansk tv, fordi folk godt tør blære sig og vise deres egen succes. Man leger stort i USA. Programmerne er vildt flotte og vildt store. Der er giga-stjerner og masser af penge. Det kan jeg sgu godt lide.”

Personligt ser Sofie Linde op til den amerikanske vært Jimmy Fallon,fordi han som vært formår at skabe en stemning, der gør, at gæsterne tør lege med og gøre nogle vilde ting. Han er god til at grine og være med, uden han selv stjæler scenelyset, som hun siger.

SF4

Endnu mere sjov og ballade
Selv at lave amerikansk tv er dog ikke noget Sofie Linde drømmer om. I hvert fald ikke i den nærmeste fremtid. ”I virkeligheden har det at lave X-Factor altid været min store fremtidsdrøm. Lige nu håber jeg rigtig meget på, de laver endnu en udgave af X- Factor, for det synes jeg er rigtig sjovt.” I det hele taget er det underholdnings-branchen, Sofie Linde allerhelst vil beskæftige sig med:

I virkeligheden forsøger jeg bare at tage det lidt hen ad vejen og gå efter min mavefornemmelse.Sofie Linde

“Jeg elsker konkurrencer og store shows – det vil jeg rigtig gerne lave mere af,” fortæller Sofie Linde begejstret for den store efterspørgsel, der har været efter hende som vært. Selvom Sofie Linde som barn drømte om at blive læge, så er hun i dag glad for, at arbejdet på Danmarks Radio blev hendes levevej.

”Jeg er sindssygt heldig med det, jeg laver. DR giver mig lov til en masse ting, så jeg kan navigere efter min mavefornemmelse og være fuldstændig tro mod mig selv.”

Foråret byder, ud over endnu mere børne-tv, på en række live-shows som vært for X-Factor. Noget Sofie Linde ser rigtig meget frem til. Hvad der skal ske endnu længere ude i fremtiden, har Sofie Linde ikke så mange bud på:

”I virkeligheden forsøger jeg bare at tage det lidt hen ad vejen og gå efter min mavefornemmelse,” smiler den lyshårede vært, der er nået langt med det mantra.

På fredag klokken 20.00 skal hun igen byde cirka halvanden million seere velkommen til X-Factor. Det tager hun, som så meget andet, med et varmt smil.