Ordet er frit: Liné Ringtved Thordarson

Mit navn er.. Liné Ringtved Thordarson, og jeg er skulptør. Som skulptør laver jeg primært bronzeskulpturer.

Mit stærkeste minde fra Aarhus er ... nok, da jeg for tyve år siden flyttede til Aarhus med min eksmand, min lille datter og var højgravid. Efter ti år i udlandet, fem år i Island og fem år i Frankrig, skulle vi bygge et helt nyt liv op i Aarhus. En by, jeg ikke kendte særlig godt, men hvor jeg hurtigt kom til at føle mig godt tilpas. Jeg blev taget utroligt godt imod både på det menneskelige og på det kunstneriske plan. Jeg har mange dejlige minder fra Aarhus.

Jeg har en svaghed for … æstetik og menneskekroppen. Kroppen er min udtryksform i mine skulpturer, og jeg er så vildt fascineret af, hvordan en lille bitte ændring i eksempelvis holdningen eller hovedets drejning kan ændre udtrykket. 

For tiden er mit hoved fuld af … Nicoline Koch, skolebestyrerinde fra Kochs skole, da jeg er ved at skabe en 2.20 meter høj bronzeskulptur af Nicoline. Skulpturen skal stå på Nicoline Kochs Plads på Aarhus Ø. Jeg er meget beæret over at have fået opgaven af Bricks Ejendomme. Det har været en super spændende, men også krævende opgave, og nu er hun sendt godt afsted til Pietrasanta i Italien, hvor hun er ved at blive støbt i bronze. Jeg har lige været dernede for at redigere i voksafstøbningen og rejser derned igen i efteråret, hvor bronzen skal finpudses, og skulpturen skal patineres. Jeg glæder mig for vildt til at se hende stå på Aarhus Ø! Se mere til mine skulpturer her.

Hvis jeg var borgmester i byen, ville jeg … tænke mere fremsynet. Passe på med at fjerne noget, der ikke kan genopbygges. Der er masser af historie, som ikke kan genskabes både i bygninger og områder. Sydhavnen er et godt eksempel. Vi har det mest fantastiske kulturområde – en kulturperle. Folk tager til storbyer i hele verden for at opleve områder som dette. Derfor er det vigtigt, at vi forstår og værdsætter, hvad vi allerede har og ikke tror, at vi kun skal vise verden vores nye flotte arkitektur. Vi skal turde være stolte af det, der ikke er så ”pænt”, men som til gengæld har en nerve og en historie. Jeg tror at mange mennesker mere og mere søger miljø midt i alt det pæne og polerede.

Jeg bliver ofte spurgt om …jeg kan leve af min kunst. Mit svar er, at ”jeg overlever”. Men ja, det kan jeg heldigvis. Men det er skræmmende og uforudsigeligt, og man skal som kunstner virkelig have is i maven. Men samtidig ville jeg ikke det bytte for noget i verden, da jeg har så spændende et liv. Dét at arbejde med kunst giver mig de vildeste oplevelser og muligheden for at bestemme over mit eget liv. Jeg møder så mange skønne mennesker fra hele verden. Og har muligheden for at rejse, når jeg vil. For tiden udstiller jeg både i Monaco, Sydfrankrig og Berlin. Kunst er mange ting, og der er så mange modige kreative mennesker, der tør at kaste sig ud i et svævende liv.

Jeg bliver inspireret af …mennesker. Jeg arbejder meget ud fra følelser og stemninger, og det mest inspirerende for mig er at iagttage mennesker.

Et sted, jeg elsker i Aarhus, er … badeklubben Jomsborg og hele området derude. Det er så fantastisk at hoppe i havet om vinteren. Og så har vi jo nogle af de smukkeste strande i verden med det fineste sand. Jeg elsker også mit kvarter; Latinerkvarteret, som oser af god stemning og glade mennesker.

Jeg bruger for meget tid på … overspringshandlinger. Men det handler måske i bund og grund om, at når jeg skal skabe kunst, skal jeg være 100% sikker på, hvad jeg vil udtrykke før, jeg går i gang, så det er nok en del af processen at lave alle mulige underlige ting inden, det hele er faldet helt på plads og er klar til at blive formet. Min proces er lidt speciel på den måde, at jeg skal kunne mærke følelsen så stærkt, at den nærmest skriger på at blive omdannet til form.

Folk ved ikke … at det at være kunstner indebærer så meget mere end at skabe kunst. Mange kunstnere er sin egen hårdeste chef, den umulige medarbejder, den gode medarbejder, PR konsulent, sælger, iværksætter, bogudgiver, foredragsholder og alt muligt andet.  

Aarhus vil for altid.. være byen, hvor mine døtre voksede op, og liv blev skabt. Jeg føler mig vældig privilegeret over at bo i en by, hvor så mange mennesker har så fantastiske værdier og hjertet på rette sted.  Tak Aarhus.

Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende personligheder med tilknytning til Aarhus, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.