Christer Rise

Ordet er frit: Julie Carlsen

Mit navn er … Julie Carlsen, og jeg er … skuespiller og leder af skuespiluddannelsen på Den Danske Scenekunstskole i Aarhus (tidl. Elevskolen v/ Aarhus teater).

Mit stærkeste minde fra Aarhus er … helt tilbage fra 1991, da jeg selv lige var uddannet på skolen. Efter endt uddannelse blev jeg ansat på Aarhus Teater, og her debuterede jeg i september, og i januar samme sæson fødte jeg min søn, Tobias, på den gamle fødselsstiftelse. Det var et smukt og godt sted at komme til verden.

Jeg har en svaghed for … bland selv slik. Sukker er det rene gift for kroppen (desværre!!) og i min alder kan man slet ikke tåle den slags. Alt sætter sig. Jeg tager på, bare jeg trækker vejret, så sukker er bestemt ikke godt!

For tiden er mit hoved fuld af … at få økonomien på skolen til at gå op. Vi er hårdt ramt af besparelserne på grund af omprioriteringsbidraget, og det gør det svært at få tingene til at hænge sammen.

Hvis jeg var borgmester i byen, ville jeg …gøre den offentlige transport gratis. Lad Aarhus være forgangskommune for hele landet. Når man som jeg har boet mange år i København – har man ofte et indtryk af, at Aarhus er en vild forgangsby med masser af fantastiske initiativer. Et godt image, som ville blive styrket af et gratis offentligt transportforsøg.

Jeg bliver inspireret af …mennesker. Vi er alle så forskellige, og det inspirerer mig dybt at se, snakke og iagttage mennesker. Det er nok en erhvervsskade. Hvis man da kan kalde det en skade… Jeg holder meget af at sidde på Bispetorv og glo på folk, der går forbi.

Det vigtigste for mig er … at forsøge at ”make a good day” for de folk, jeg omgiver mig med. Jeg synes, at vi alle har en forpligtigelse til at forsøge – ud fra hvad der er os hver især givet – at skabe en god verden rundt om os. Det er det vigtigste i livet, sådan som jeg ser det – ikke den kærlighed vi får, men den kærlighed, vi giver.

Jeg bruger for meget tid på …at læse nyheder og lægge kabale på min telefon. Jeg har så mange bøger, jeg gerne vil have læst, men det er svært at få tid til det, når min telefon sluger tid. Kun i ferierne får jeg læst en masse. Lige nu er jeg dog i gang med en skøn brevveksling mellem to begavede kvinder – Louise Hartung og Astrid Lindgren. Den hedder ”Jeg Har Også Levet!” Den kan jeg klart anbefale. Den slår telefonen!

Folk ved ikke … at det nemmeste for en skuespiller – det er at lære alle ordene udenad. Det svære ligger i at omsætte dem og gøre dem troværdige. Det er det svære! At få dem til at leve i en sådan grad, at de kan ryste og bringe publikum i alle retninger.

Jeg fandt for nylig ud af …at der indtil 1967 var venstrekørsel i Sverige. Og indtil 1995 var de ikke engang medlem af EU. Det har de gudskelov lavet om. Det burde englænderne også. Det er besværligt og farligt at være engelsk billist i udlandet og det er besværligt og farligt at være udenlandsk billist i England.

Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende personligheder med tilknytning til Aarhus, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.