Ordet er frit: Ilse Vestergaard

Mit navn er … Ilse Bagge Vestergaard, og jeg er … daglig leder af Aarhus Jazz Festival, som er en forening af arrangører, der sammen med jazzfestivalsekretariatet skaber festivalen. Denne sommer kan vi fejre 30 års jubilæum med mere en 360 koncerter på 42 spillesteder, der skaber liv og indhold i Aarhus by over en periode på 10 dage fra 13. – 22. juli. Jeg har tidligere arbejdet i 31 år i Musikhuset Aarhus, blandt andet som arrangementschef med ansvar for Musikhusets programafdeling og egne produktioner og har taget aktivt del i byens kulturliv.

Jeg forbinder Aarhus med … stor udvikling på alle områder inden for kultur og erhverv og med gåafstand til alle kulturinstitutioner i byen, let adgang til skov, strand og å. En by man kan ånde i, blot politikerne vil forstå, at der skal være grænser for, hvor højt og tæt der bygges på små grunde i midtbyen, og sørge for at lytte mere til råd om bevaring af gamle huse og restaurering af samme.

Et sted, jeg elsker i Aarhus … er mange, især kulturinstitutioner – herunder blandt andre Aarhus Domkirke. Men Aarhus Å med den grønne kile og Brabrandstien har også stor betydning. Jeg tager gerne en cykeltur rundt om Brabrand Sø, eller en hurtig gåtur ud til de tre broer og vælger derfra, hvilken rute der skal tages tilbage til byen.

Jeg kommer aldrig til at forstå … hvorfor nogle forældre ikke kan opdrage deres børn og unge og sig selv til ikke at smide affald på gader og stræder og i naturen. Smid affald i en skraldespand, eller tag det med hjem i en pose, i stedet for at forurene by og natur og skabe ubalance og ulempe for både dyr og dine medmennesker.

Det bedste ved mit arbejde ... er muligheden for at udvikle idéer og se dem gennemført og sammen med andre få kludetæppet Aarhus Jazz Festival til at hænge sammen. Aarhus Jazz Festival er en palet med musik i mange genrer, hvor 2/3 af koncerterne er med gratis adgang. Det er også et aktiv, at sekretariatet ligger på projektdækket på Godsbanen i et fællesskab med 30 andre kulturaktører.

Lige siden jeg var barn … har jeg været interesseret i al slags musik, kunst, kultur, idræt, miljø, samfundet og min slægts historie. Jeg er født nysgerrig og voksede op på en landevejskro i Midtjylland, hvor mine forældre også drev landbrug, skovbrug og lillebilforretning.

Min yndlings Aarhus-sang er … ‘In vernalis tempori’ – en ode fra før 1500-tallet og oversat til dansk af Morten Børup med titlen ”Frydeligt med jubelkor”. Den er Aarhus’ ”nationalsang” og kan høres dagligt fra rådhusets klokketårn. Sangen blev blandt andet opført ved åbningen af Musikhuset Aarhus den 27. august 1982, hvor daværende chefdirigent for Aarhus Symfoniorkester Ole Schmidt dirigerede orkestret, Den Jyske Operas Kor, suppleret med stort kor fra KOR 72 og en rytmegruppe. Men jeg synger også gerne med på ‘Hjem til Aarhus’, når Mette Elten fra Slaget 12 (PS 12) klinger i højttalerne med tidligere festugechef Jens Folmer Jepsens Aarhus-hit – eller Thomas Helmigs ‘Malaga’.

Hvis jeg kunne, ville jeg drikke kaffe med … Abdullah Ibrahim (Dollar Brand) igen. Det ville være herligt. Hans musik har betydet meget for mig, og jeg har været så heldig at kunne bringe Abdullah Ibrahim til Aarhus Jazz Festival flere gange. Han turnerer stadigvæk i en alder af 83 år.

Jeg er vild med … katte, også ifølge mine tidligere kollegaer på Musikhuset Aarhus, der ved afskedsreceptionen for 6 år siden mente, at nu skulle jeg hjem og få tid til at passe katten. Det blev jazzkatten!

Den største lærestreg, jeg har fået … er en løftet pegefinger om, at man skal respektere sygdom og sørge for at leve med sine skavanker, være positiv, og få det bedste ud af livet.

Jeg kan godt blive træt af … at der skal spilles høj, støjende musik i forretninger og indkøbscentre.

Jeg fandt for nylig ud af … at jeg aldrig bliver træt af at sidde i teatret til en fantastisk ballet. Har lige været i Staatsoper Hamburg og oplevet balletten ‘Duse’ af John Neumeier, en koreografisk fantasi over Eleonora Duses liv med musik af Benjamin Britten og Arvo Pärt. Tjek den ud.

‘Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende personligheder med tilknytning til Aarhus, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.