Under sloganet ”Kloden trumfer alt” har bevægelsen Walk the Green Talk i marts måned guidet 35 aarhusianere igennem en klima-challenge, der skal inspirere til en mere bæredygtig livsstil.
Tekst: Nanna Westergaard
Foto: Christoffer Åberg
I Danmark bor vi i toppen af et højhus, og vi har det godt. Men i kælderen brænder det. Vi mærker ikke noget til det heroppe, men ild har det med at sprede sig opad, hvis man ikke får det slukket. Vi skal handle snart, ellers får vi snart varme fødder. Sådan ser det billede ud, klimapsykologen Lise Maj Jensen beskriver til kickoff-eventet for Walk the Green Talks klimaudfordring, hvor 35 aarhusianere har påtaget sig udfordringen om at leve mere bæredygtigt.
Til kickoffet bliver der serveret vand og kaffe i gamle syltetøjskrus, veganske havregrynskugler og insekter; alt sammen en forsmag på klimatips og inspiration deltagerne vil blive introduceret for over den næste måned.
Det er nemmere, når vi er sammen
Bag Walk the Green Talk-konceptet står de to stiftere Stine Drøgemüller og Susanne Søes Hejlsvig. Deres arbejde med at gøre hverdagen grønnere, startede med en diskussion over en vegetarburger.
”Vi arbejdede sammen, og en dag havde Susanne så inviteret mig på en vegetarburger, og så kom vi til at snakke om, hvor slemt det egentlig stod til, og hvor påvirkede vi var, hvor frustrerede vi var, så vi tænkte: ’at vi må sgu da gøre et eller andet.’ Så hvorfor ikke gøre noget sammen?” fortæller Stine Drøgemüller.
Det første, de lavede sammen, var en julekalender, hvor de i løbet af december delte 24 små videoafsnit med bæredygtige hacks, som både var med til at skabe opmærksomhed omkring Walk the Green Talk, men som også var en del af Stine Drøgemüller og Susanne Søes Hejlsvigs proces med at lære mere om, hvordan man kan leve bæredygtigt.
”Vi har jo heller ikke alle svarene på, hvordan man bedst gør det her,” forklarer Stine Drøgemüller.
Derfor var det også vigtigt for de to stiftere at skabe et fællesskab omkring deres klimaudfordring. Et fællesskab, hvor man kan inspirere hinanden med bæredygtige tips og tricks, og hvor der skal være plads til, at alle har deres egen proces, og hvor det ikke er en konkurrence om, hvem der kan have det mindste CO2-aftryk.
På Facebook har de derfor samlet deltagerne i en gruppe, hvor de kan dele deres oplevelser med udfordringerne. Her har en deltager for eksempel fået hjælp til at lave sin egen havremælk, efter det var mislykket et par gange, mens en anden deltager har delt et tip om, at Riis Skov bugner med ramsløg, man kan lave sin egen pesto med. Og selvom man måske ikke er blandt dem, der har overskuddet til at lave deres egen havremælk og pesto, så kan gruppen stadig rumme, at alle har deres egen proces.
”Det er forskelligt, hvor hurtig man er i processen. Nogen er hurtige og kan kapere at tage flere udfordringer end andre, mens andre allerede er i processen. Så man skal tilpasse sig sin egen levemåde på nuværende tidspunkt, for der er ikke en one size fits all,” siger Stine Drøgemüller.
En af de deltagere, der nyder godt af gruppen, selvom det ikke er alle tipsene, hun er ivrig efter at prøve af, er 32-årige Katja Bundgaard.
”Der var en, der postede inde i gruppen, om der var nogen, der ville med ud at skralde, og der kunne jeg godt mærke, at det ikke interesserede mig. Men Stine og Susanne er gode til at italesætte, at der ikke er nogen, der er 100 procent, og det er heller ikke det, det handler om. De er ikke nogen evangalister, der fortæller os, hvordan vi skal gøre, men de har skabt et læringsrum, hvor folk kan dele deres fremskridt. Og så er der nogle andre ting, der giver mere mening for mig end at skralde, som jeg også kan læse om i gruppen,” fortæller hun.
Flere sider af den bæredygtige sag
Til daglig er Katja Bundgaard co-founder i virksomheden Eachthing.com, som arbejder med at informere forbrugere om de produkter, de køber. Så naturligvis har hun en særlig interesse for forbrug, når det kommer til at leve bæredygtigt. Netop derfor var det også vigtigt for Stine Drøgemüller og Susanne Søes Hejlsvig, at det ikke kun skulle dreje sig om ét aspekt af en bæredygtig livssstil, men at det i stedet skulle være en form for pakkeløsning. Derfor er der hver uge i udfordringen et nyt fokus, så deltagerne kommer igennem både mad, forbrug, bolig og transport.
”Så kan man bedre som deltager sige, madugen var godt nok svær, for jeg kan ikke undvære bøffer, eller jeg kan ikke blive veganer, men jeg har lettere ved at skære ned på mit forbrug eller noget andet. Man får ikke nødvendigvis en succesoplevelse hver uge, men der kan være én uge, hvor man tænker ’yes, det kan jeg jo godt, og det er faktisk meget fedt.’ De får en fornemmelse af, hvor de kan starte, så kan det godt være, de ikke ændrer deres hverdag fuldstændig, men det sætter noget i gang, og så får man forhåbentlig lidt blod på tanden,” forklarer Susanne Søes Hejlsvig.
I madugen har Katja Bundgaard fået lokket sin kæreste med ned i RAA, der sælger tørvarer uden plastikemballage. Hun betegner sig selv som flexitar – en person der veksler mellem vegetarisk og almindelig kost. Men selvom mad ikke er det aspekt, der interesserer hende mest, er det dog heller ikke det, hun frygter mest.
”Madugen har ikke været så slem, for det har været en meget god reminder om nogle af de ting, jeg ville ønske, jeg gjorde hele tiden, for eksempel at lave en madplan. Men jeg er også begyndt at tænke nu, at jeg allerede har har gjort de ting, der ikke gør ondt, og som faktisk giver merværdi, enten fordi det har gjort mig gladere, eller der har været penge at spare. Men nu skal jeg måske til at overveje at gøre noget de steder, hvor det måske kommer til at gøre ondt, for eksempel transport. Jeg har 20 km på arbejde, så det ville være virkelig langt at cykle,” fortæller hun.
Men som Stine Drøgemüller og Susanne Søes Hejlsvig gentager igen og igen, så handler det ikke om at lære at leve 100% bæredygtigt fra den ene dag til den anden, men om at begynde at lave små ændringer og sætte en process i gang.
”Selvom vi siger, at kloden trumfer alt, så skal det stadig være en process og en rejse. Det skal ikke overskygge alt. Vi vil gerne blive ved med at udfordre hinanden og lære af hinanden, og det gør vi også, og det er rigtig vigtigt,” forklarer Susanne Søes Hejlsvig. Og for Katja Bundgaard er der heller ikke nogen tvivl om, at fællesskabet gør den bæredygtige livsstil lettere:
”Det er lidt ligesom at have en træningsbuddy. Man har nogen, der holder en oppe på, om man nu egentlig får gjort det, man gerne vil. Man har jo meldt sig til, fordi man gerne vil lave en positiv ændring i sit liv.”
De første 35 deltagere har taget Walk the Green Talks klimaudfordring i marts, og i maj er den grønne gruppe klar til at udsætte en ny flok friske deltagere til version to af deres udfordring.
Klimatips
- Flyrejser er en af tidens største klimasyndere, og derfor er det blevet populært at købe CO2-kompensation. Det fjerner ikke CO2-udslippet, men det støtter et bæredygtigt projekt
- Du behøver ikke vaske dit tøj, hver gang du har haft det på. En lufttøring kan fjerne lugten, så sparer du vand, og dit tøj holder længere.
- Køber du meget to-go kaffe, kan du mange steder få lov at få kaffen i en medbragt kop, så du kan skære ned på forbruget af papkrus.
- Det er blevet populært at spise vegetarisk eller vegansk for miljøets skyld, men hvis du vil tage den skridtet videre, bør du købe dansk og efter årstiderne.
- To timers Netflix hver dag året rundt giver det samme CO2-udslip som at flyve 384 kilometer, så der er meget at spare ved at skære ned på ens skærmforbrug.
- Du kan lave dit eget rengøringsmiddel af blandt andet citronskræl og hvid lagereddikke.