cof

Historien bag Vilhelmsborg

10 kilometer syd for Aarhus ligger herregården Vilhelmsborg. I 28 år dannede det tidligere renæssanceslot de ikoniske rammer for Vilhelmsborg Festspil, og til daglig huser herregårdens store bygninger Det Nationale Hestesportscenter.

Tekst: Katrine Bendixen
Foto: Vilhelmsborg

En del af Marselis-slægten
Vilhelmsborg er oprindeligt en del af den hollandske Marselis-slægt, som stammer fra 1600-tallet og kan findes i mange sammenhænge i Aarhus. Slægten har især lagt navn til en del af det sydlige Aarhus. I 1673 overtog godsejeren Wilhelm Marselis Vilhelmsborg, som i dag tilhører Aarhus Kommune.

Fint besøg
I løbet af 1800-tallet var der et aktivt og socialt liv på herregården med besøg fra blandt andre H.C. Andersen, og eftersigende skulle nogle af forfatterens berømte eventyr være inspireret af ophold på Vilhelmsborg.

Tradition for festspil
Siden 1991 har Vilhelmsborgs idylliske park årligt dannet rammerne for festspil som for eksempel ’Skatteøen’, ’Midt om Natten’ og senest ’Fame’, som desværre også blev det sidste. I 2020 gik festspillet konkurs, og årets festspil ’Skammerens Datter’ blev aldrig spillet.

Hestesport
I dag indgår en stor del af bygningerne som en del af driften af Danmarks Nationale Hestesportscenter, som åbnede på Vilhelmsborg i 1989. I 2016 var Vilhelmsborg vært for EM i ridesport.

Restaurant i de gamle stalde
Herregårdens gamle stalde er lavet om til tre forskellige spisesteder, blandt andet Restaurant Mejeriet i den gamle inspektørbolig.

Aflæg dit besøg
I dag er den tilstødende skov og parken åben for offentligheden, hvis man vil gå en tur i de skønne omgivelser. Det er også muligt at overnatte på hestesportscentret.