Skydning er krudt uden kaos

Når skydeglade børn og unge mødes i Skytteklubben DSB/ASF i Aarhus sigter de efter at ramme plet. Selvom våben i hænderne på børn kan virke kaotisk og farligt, så giver drømmen om præcision en ro i kroppen og sindet. 

Tekst: Sofie Ewertsen Nissen
Foto: Christer Rise

Christian Kragh holder vejret. Han har rifflen solidt placeret på skulderen, og øjnene er rettet mod skiven. Han sigter og puster ud. Fingeren bevæger sig roligt på aftrækkeren. Der lyder et skud, og han tjekker resultatet på den lille skærm ved siden af.

Christian Kragh er 11 år. Han har gået til skydning siden marts. I dag er han her sammen med sin mor Anne, der nyder at se sin søn være så koncentreret. 

”Jeg synes, det er sejt. Det er en sport, hvor man har mulighed for bare at lukke sig fuldstændig inde og koncentrere sig om sin vejrtrækning og fokusere,” fortæller hans mor, der følger med i pointene på skærmen over hans bås. 

Et par enkelte 9-taller. Så en 8’er og så endelig et par 10’ere. Pointene kommer frem, og der er flere, der går og kigger med hos sidemanden. 10 er lige i midten. 

Bruno Nielsen holder øje med børnene i Skytteklubben, og det har han gjort, siden han blev instruktør for næsten 25 år siden. Han finder et pandebånd frem med en lille plastik skive, og sætter det på hovedet af Christian Kragh. 

”Man kan få en klap for det sigtende øje, så bliver man ikke skæv oppe i knolden,” siger han grinende. 

Den vante skydeinstruktør begyndte selv at skyde, da hans datter begyndte i den lokale skydeforening. Hun havde brug for et våbenbevis til at få et våben, men hun var for ung til det og så tænkte Bruno Nielsen, at han lige så godt kunne skaffe beviset og prøve skydningen af. Det blev starten på både instruktøruddannelse og trænerkursus inden for sporten. Både for børn og voksne. 

Sigter efter skiven
”Børn er mere impulsive, og de skal nogle gange have det at vide et par gange,” fortæller Bruno Nielsen.

Børn tænker ikke altid på præcision i starten. Der er den første adrenalin, der fylder, når hænderne slanger sig om geværets skaft, mener Bruno Nielsen. 

”Men når man kommer op i en vis alder, så bliver man skideirriteret, hvis man har lavet et dårligt skud,” siger den midaldrende instruktør og retter lidt på børnenes riffel. 

Christian Kragh når næsten sin rekord denne onsdag aften. Selvom han synes, at det både er sjovt og hyggeligt at bruge sin eftermiddag med fingeren på aftrækkeren, så har han kun en ting i sigte.  

”Jeg tænker egentlig ikke. Jeg tænker kun på at få en 10’er,” siger han. 

Og det kræver lidt mere, end man lige tror. Vejtrækningen skal være under kontrol. Fødderne skal stå parallelt mod skiven, og man skal have sådan en ro, at man kan lukke øjnene, og når man åbner dem igen, så skal sigtet være samme sted. 

”Det er meget sværere, end man tror. Der er meget mere, man skal huske,” minder Christian Kragh sin mor om, der begynder at grine. 

Selvom det er hendes søn, der går til skydning, var der også plads til, at hun kunne få lov til at træde i Christian Kraghs sted.

“Der var et enkelt skud, hvor jeg kom til at ramme skiven ved siden af. Der stod heldigvis ikke nogen,” fortæller hun, og de griner begge

Afslapning i aftrækkeren
Onsdag eftermiddag er et afbræk for både mor og søn. Skytteklubben DSB/ASF ligger ikke langt fra Vandtårnet i Aarhus N. Her huser Skytteklubben over helt nybyggede baner, der blev indviet i april 2018. Selvom skydeklubben både har OL-deltagere, VM-vindere og helt nybegyndere, så er stemningen afslappet. 

Flere mødes til en sodavand efter skydningen, og der bliver både delt hånlige grin og klap på ryggen, når medlemmer mødes i fællesområderne uden for banerne. Der er en beroligende del af skydning, der også gør, at mange børn med koncentrationsbesvær flokkes til banerne. Selvom effekten ikke er bevist, så er det tydeligt, at både voksne og børn fordyber sig i øjeblikket. Derfor er skydning heller ikke så farlig, som nogle måske kunne tænke sig. 

”Jeg har aldrig set nogle, der er kommet galt af sted. Der kan sommetider flyve en kugle i loftet eller væggen. Men der er ikke nogen, der har skudt hinanden,” fortæller Bruno Nielsen med et stort grin.

”Det har måske også noget at gøre med, at de ikke får ammunition udleveret, før rifflen peger ud mod skydeskiven.”  

Bruno Nielsen påpeger, at det er strengt forbudt at skyde andre steder end skiven, og fokus er på sikkerheden. Sådan er det nok også, fordi det er en af Danmarks største skytteforeninger med over 400 medlemmer. Selvom skydning er uvant for mange, så er Dansk Skytte Union faktisk Dansk Idrætsforbunds 13. største forbund med mere end 32.000 medlemmer. De er fordelt i 350 foreninger rundt om i landet, i foreninger som denne i Aarhus.

”Du skal lige huske beskyttelsen,” fortæller Bruno Nielsen og sætter en lille orange plastikdut ind i løbet på Christian Kraghs riffel. 

Når Christian Kragh og de andre medlemmer skal gå fra båsen, så er det vigtigt, at de holder rifflen på en bestemt måde. Magasinet skal være tomt, sikringen skal være låst og selve løbet skal vende op ad. Og det gør den 11-årige dreng, efter han har fyret cirka 20 skud af mod den lille sorte skive for enden af væggen. 

Ingen af Christian Kraghs venner i klassen går til skydning, men det rører ham ikke. Han drømmer om at blive snigskytte og spille Airsoft. Det minder om et skydespil på computeren. Bare i virkeligheden med små hvide plastikkugler. I Danmark skal du være 18 år gammel, før du kan komme på ud på banerne og lege krig. Så nu gælder det om at øve sig. Og både mor og Bruno Nielsen har oplevet udviklingen. 

”Når man har prøvet det flere gange, så er det lettere. Men i starten er det meget svært,” fortæller Christian Kragh, inden han tager med sin mor hjem til Risskov. 

De er klar til endnu mere skydning ugen efter. Det samme er Bruno Nielsen, der skruer ørepropperne lidt længere ind, før han går videre og hjælper den næste. Om lidt bliver båsene fyldt af nybegyndere. Klubben tilbyder nemlig prøvetimer til interesserede i håbet om, at endnu flere vil dele deres begejstring om præcision og pistoler. 

Skytteklubben DSB/ASF

  • Gøteborg Allé 7G, Aarhus N 
  • Gratis prøvetime i riffel eller pistol hver onsdag aften
  • Tilmelding er nødvendigt på DSBasf.dk 

Skydeudtryk 

Nulpunkt: Et nulpunkt er en måde, man kan sikre et godt skud. Skytten skal sigte, så lukke øjnene i 5 sekunder, og når øjnene åbnes igen, er nulpunktet der, hvor skytten sigter hen. Det skal helst være lige i midten af skiven.  

Eftersigt: Skytten bliver i stilling efter skud. Det sikrer et stabilt skud.

Skydestilling: Benene er parallelle og peger på skydeskiven i en afslappet og balanceret stilling.