Tørlagt vandtårn forvandlet til arkitektonisk perle

På Terp Skovvej i Viby har parret Ingrid og Bent Schmidt forvandlet et gammelt tørlagt vandtårn fra 1927 til en moderne bolig med panoramaudsigt over Aarhus. Det er langt fra første gang, at familien, der også tæller fem voksne børn, kaster sig ud i byggeprojekter, selvom renoveringen af det 17 meter høje vandtårn nu nok alligevel slår det meste.

Tekst: Kathrine Lindegård Bording
Foto: Nicoline Lodahl Karlsen

I 20 år boede familien Schmidt i en totalrenoveret 50’er villa på Vegavej i Højbjerg. Fra deres stuevindue kunne de hver dag se over på det gamle vandtårn på Terp Skovvej. Det var egentlig gammelt, tilgroet og forfaldent, og ofte gik forbipasserende børn og kastede sten efter vinduerne for at se, om de kunne ramme. Det var på mange måder både et smukt og mystisk sted, som parret havde udsigt til fra deres stue, hvor de tog billeder af tårnet i den ene smukke solnedgang efter den anden. Der gik meget snak frem og tilbage i familien om det gamle vandtårn, og til sidst lykkedes det familiens yngste datter, Ditte, at finde frem til ejeren, som kunne fortælle, at tårnet faktisk var til salg, og det blev starten på familiens største byggeeventyr. 

“Da vi købte det gamle vandtårn i 2002, stod det egentlig bare med en tom skal. Det var som om, det sukkede, måske efter vand, men også efter at nogen passede på det, fordi det bare stod og gik i forfald,” fortæller Ingrid Schmidt.

Men fordi der var tale om en bevaringsværdig bygning, skulle der alligevel gå yderligere 13 år, før familien i 2015 endelig fik byggetilladelse af Aarhus Kommune og for alvor kunne gå i gang med arbejdet. På det tidspunkt var parrets ældste søn, Morten, ved at færdiggøre sin uddannelse som bygningskonstruktør og med mulighed for at gøre byggeprojektet til sin afgangsopgave, endte han med at tegne hele boligen fra bunden og være byggeleder på projektet, som også talte tømrere, malere, elektrikere og sågar også en kirkemurer. 

“Hvis ikke vi havde haft Morten som professionel byggeleder, der kunne komme med de rigtige argumenter og stille de rigtige spørgsmål, så havde det været svært at få byggetilladelse,” forklarer Bent Schmidt.

Foran dem stod nu et 17 meter højt vandtårn med vinduer for neden og for oven og inde i midten en kæmpestor vandtank, som i tårnets storhedstid forsynede områdets beboere og den gamle Odder Bane med vand. Det var et kæmpe arbejde, men også et sjovt og spændende familieprojekt, fortæller parret. Alene vandtanken tog fem uger at nedbryde, fordi den var lavet i beton med en halv meter tyk bund, som skulle holde vægten fra 100.000 liter vand, eller hvad der svarer til 100 tons. 

Nyt møder gammelt 
Med sin historie og næsten 100 år på bagen betegnes vandtårnet som en bevaringsværdi bygning, og det stiller høje krav til renovering og brug af materialer fra gulv til loft. Derfor har familien løbende været i dialog med Aarhus Kommune, som udstikker regler for nutidige krav til renovering af bevaringsværdige bygninger. Udefra set har bygningen stort set ikke ændret karakter, bortset fra at den oprindelige indgang er muret til og flyttet, så den hænger sammen med indkørslen, og så er der tilføjet vinduer hele vejen rundt på alle fire etager. Indvendigt er forandringen til gengæld så stor, at man taber kæben. Her er væggene isoleret med 300 millimeter isolering, og alle 30 vinduer består af trelagsglas. Det er også et krav, at tårnet er udstyret med en bred elevator med plads til en kørestol, og at alle boligens værelser er udstyret med branddøre. Og så har parret fået installeret gulvvarme overalt. Allerede tidligt i processen blev familien enige om, at hvis tårnet skulle fremstå smukt, så var det en betingelse, at de boede der.

“Den tidligere ejer, som vi købte tårnet af, ville lave det om til kontorer, men han kunne godt se, at det ville koste rigtig mange penge, hvis det bare skal bruges til kontorer. Hvis vi skulle bruge så mange penge på det, så ville vi have det sådan, at vi havde mulighed for at bo der. Der var ikke så meget ved, at vi kunne se tårnet, der var gjort fuldstændig i stand, og så kun gå derop engang i mellem og fjerne ukrudt,” fortæller Bent Schmidt. 

Skulpturelle detaljer 
I boligens stueetage ligger køkkenet, som er specialdesignet af et snedkerfirma på grund af bygningens runding, hvor den oprindelige indgang er muret til og udskiftet med et vindue. Det er også her familien samles med børn og børnebørn, for hvor tårnets øverste etage indbyder til ro og refleksion med udsigt over Aarhus, indbyder køkkenalrummet til samtale og familiehygge. Hver af de fire etager giver anledning til at stoppe op på den lange trappe, der snor sig op igennem tårnet. Overalt mødes øjet af store, lyse rum, som er bygget med skulpturelle detaljer og med 180 graders udsigt over Aarhus. Et enkelt sted har parret bevaret en del af den oprindelige konstruktion, hvor et stykke murværk med metalrør titter frem som en mosaik, der fortæller tårnets historie.

“Vi har ikke hængt noget op på væggene, og der står ikke store planter, og det er for at give plads til lyset, for det er det, der fascinerer os mest. Lyset skifter hele tiden karakter i løbet af dagen selv på en gråvejrsdag. Og så er arkitekturen tegnet på en måde, som tager udgangspunkt i vandets formsprog og bevægelse og bliver en skulptur i sig selv,” fortæller Ingrid Schmidt. 

På den måde har parret skrået alt interiør fra, for at give mest muligt plads til sammenspillet mellem lyset og arkitekturen, som i sig selv udgør dynamiske skulpturer i de forskellige rum. Men med fem børn og børnebørn er det ikke altid let, at holde det minimalistiske udtryk. 

“Næsten alle vores børn er kreative, så der bliver produceret både billeder og skulpturer, vores yngste søn er stenhugger, så de er meget kreative og børnebørnene også,” griner Ingrid Schmidt, og fortæller hvordan deres sommerhus til gengæld er fyldt med billeder og skulpturer overalt – også i haven. 

Med tiden har parret også planer om et lille galleri i tårnets midterste etage, da lyset og arkitekturen virkelig indbyder til det, men da bygningen kun tillader 15 mennesker på hver etage, er det endnu kun en ide i støbeskeen. 

Med sine 17 meter gør vandtårnet sig særligt bemærket i villakvarteret, og der går ikke en dag, hvor forbipasserende ikke stopper op, kigger, tager billeder og kommer med rosende ord til parret, og det gør dem glade, for hele intensionen var netop at passe godt på tårnet, så det kan løfte hele området. 

“Vi plejer at sige, at der kun findes det her ene tårn i hele verden, så det gør det ekstra spændende,” fortæller Bent Schmidt og smiler til sin kone, som tilføjer: 

“Hvis man går rundt med nogle ideer, så skal man prøve at forfølge dem. Så hvis der er noget, man drømmer om, så skal man gøre det.”

Om parret

  • Ingrid Schmidt (81 år), pensioneret skolelærer.
  • Bent Schmidt (84 år), pensioneret blikkenslager.
  • Parret har fem voksne børn. 
  • Parret købte det gamle vandtårn på Terp Skovvej i Viby i 2002, men først i 2015 fik de byggetilladelse til at omdanne vandtårnet til beboelse. I 2018 var tårnet færdigrenoveret, og parret flyttede ind efter at have solgt deres hus på Vegavej i Højbjerg. 

Det gamle vandtårn

  • Det 17 meter høje vandtårn blev bygget i 1927 med en vandtank i beton, der kunne rumme 100.000 liter vand, eller hvad der svarer til omkring 100 tons. I sin storhedstid forsynede vandtårnet forbrugere i området, samt den gamle Odder Bane med vand indtil 1955, hvor vandværket blev lukket, og bygningen overgik til Aarhus Kommune. 
  • I dag består vandtårnet af 86 beboelige kvadratmeter med elevator, gulvvarme og 30 vinduer fordelt på fire etager. 

Mange byggeprojekter
Det er langt fra første gang, at parret kaster sig ud i store byggeprojekter. De har blandt andet også boet på en gård i Vejle, hvor Bent Schmidt gik hjemme med deres børn og drev landbrug og udviklede både en vindmølle og solpaneler, der gjorde dem delvist selvforsynende. De har selv bygget deres sommerhus, ligesom de totalrenoverede deres hus på Vegavej i Højbjerg.