Tryllekunst og gøgl i Havreballe Skov

Det går godt, og det går galt, når nogle af byens og landets bedste tryllekunstnere mødes til korttricks, ildslugning og en spiddet hånd. Kom med til gøglerworkshop i en af Aarhus’ vel nok mest bemærkelsesværdige klubber.

Tekst: Daniel Øster
Foto: Jess Porse Clemmensen

”Der er ikke noget snyd – eller der er masser af snyd, men du kan ikke se det.”

24-årige Mortenn Christiansen er i gang med at vise et korttrick. Han løfter hurtigt sin kasket, og fremviser en skaldet stribe i hans mørke hår. Den kommer tydeligt fra en barbermaskine, men i dette selskab behøver det egentlig ikke yderligere forklaring. Han er komiker og tryllekunstner. Flerfoldig Danmarksmester og også Nordisk Mester i close-up-trylleri. Og så er han den eneste i verden, der officielt hedder Mortenn med dobbelt-n.

Han og de fire andre medlemmer af Magisk Club Aarhus, som er mødt op til aftenens sommermøde, går på skift til det lille hjemmelavede tryllebord beklædt med grøn filt for at vise tricks. Kort forsvinder og dukker op nye steder i et rask væk, andre gange skifter de kulør, mønter bryder tilsyneladende tyngdeloven og elastikker smelter sammen.

”Vi savner jo selv det der sus, når man bliver snydt, fordi vi ved for meget,” fortæller 53-årige Kim Oechsle, der udover sit virke som tryllekunstner også er hypnotisør, og fortsætter: 

”Men sidste år snød Mortenn mig, endda flere gange med samme trick, og jeg nød det virkelig, for det er fedt at blive snydt. Og til sidst plagede jeg ham så meget, at han gav efter og afslørede sit trick.” 

40 års erfaring
Det er tydeligt, at forsamlingen af tryllekunstnere er vant til at underholde. På skift er de enten i gang med at prale eller at gøre grin med sig selv eller en af de andre. Undtagen forsamlingens nestor Jørgen Fevre på 54 år, der har tryllet i mere end 40 år.

Han er en mand, der ikke gør meget væsen af sig, men som har tryllet i mere end 40 år. Men da den 28-årige Anders Møller og den lidt yngre Mortenn Christiansen går i gang med at snakke om de forskellige priser, de har vundet, henledes opmærksomheden på ham af den sidste tilstedeværende tryllekunstner, Frederik Lund Jespersen.  

”Jeg tror, jeg har flere titler end Mortenn, men jeg kan jo ikke få et ord indført. Jeg er tre gange nordisk juniormester, før du overhovedet var født Mortenn. Så har jeg en del 2. og 3. pladser til nordiske mesterskaber, Tribinis Tryllepris og nogle forskellige klubmesterskaber,” siger Jørgen Fevre med et skælmsk smil. 


En fod med blod 
Da runden med tricks ved tryllebordet er færdig, begynder aftenens gøglerworkshop, og ikke længe efter sidder Kim Oecshle på en bænk uden sko og strømper med blodet piblende fra den ene fod. Han er lige trådt ned fra en bunke af flaskegrønne glasskår, som den 25-årige tryllekunstner Frederik Lund Jespersen har spredt på jorden. 

Han er en rank, rødhåret mand med et ungdommeligt ansigt. Han er bachelor i uddannelsesvidenskab, soldat og tryllekunstner. Han har brugt de seneste somre på at lave middelaldershows, og denne aften skal han dele ud af sine gøglertricks fra de shows.

Forinden havde han selv taget sko og strømper af, trampet og hoppet rundt i glasskårene, mens han forklarede, hvorfor og hvordan det lader sig gøre.     

Kim Oechsle afklædte også sine fødder og trådte op på bunken af glasskår, endda med en vis forsigtighed. Men som han opdagede, at der ikke skete noget, begyndte han at træde hårdere.

”Det virker mindre grænseoverskridende end at sluge ild. Kan de gå i stykker imens?” spurgte han Frederik Lund Jespersen, inden han trådte ned fra glasskårene og fandt glasskåret i foden. 

En spiddet hånd 
Kim Oechsle var selvfølgelig okay, og Frederik Lund Jespersen går videre med sin workshop og tænder sine hjemmelavede, interimistiske fakler.

”Jeg har jo været indlagt på grund af et uheld under et ildshow, hvor jeg kom til at drikke noget tændvæske. Så sagde alle, at jeg skulle kaste op, men så kom folk løbende og sagde, at der står på flasken, at du ikke må kaste op, hvis du har drukket det, så nu lå jeg og prøvede på ikke at kaste op,” fortæller den unge tryllekunstner grinende, mens han forklarer, hvordan de skal slukke faklerne. Først med hånden og siden sluge ilden.

Og der går ikke længe, før det udvikler sig til en konkurrence om, hvem der kan sluge ilden fra flest fakler af Mortenn Christiansen og Frederik Lund Jespersen. Ingen af dem lykkes med at sluge fire fakler, og i stedet beslutter Mortenn Christiansen sig for, med en smule pres fra Anders Møller, at stikke en nål gennem hånden.

Som sagt så gjort, og der går ikke længe, før alle kæmper med at finde en grimasse, der kan passe, mens nålen prikkende begynder at udvide huden i Mortenn Christiansens håndflade, før den endelig går igennem. 

Ikke just en tryllekunst men alligevel noget, der vækker fascination blandt tryllekunstnerne. For fælles for dem er dedikationen og en stadig nærmest barnagtig fascination. De har alle tryllet fra barnsben, og de er stadig drevet af hele tiden at lære nye tricks og dele dem med andre.

”Vi er jo en fysisk klub, hvor man dukker op og snakker korttricks i seks timer, det skal man altså være meget dedikeret for at gide. Sådan en som Kim har jo familie. Han har jo sagt til konen, jeg kører lige ud i en skov for at vise et korttrick,” siger Mortenn Christiansen til bagkoret af en grinende forsamling.  

Magisk Club Aarhus 

  • Klubben blev dannet i 1935 af læreren Verner Mogensen, der som tryllekunstner gik under navnet Verner Verner. 
  • Blev startet som en jysk pendant til Magisk Cirkel København, der med oprettelse i 1934 er den ældste trylleklub i Danmark.
  • Der er ikke optagelseskrav for at være med i Magisk Club Aarhus. Det kræver bare, at du er interesseret i tryl. 
  • Før COVID-19 satte sine begrænsninger for klubbens aktiviteter var der 45 medlemmer. Det tal er nu halveret. 
  • Klubben afholder hvert år en række seminarer med berømte tryllekunstnere fra hele verden. Det foregår som oftest på Café Casablanca. 
  • En tryllekunstner afslører aldrig sine tricks – kun over for andre tryllekunstnere. Så i klubbens regi bliver kortene lagt på bordet, og der bliver lystigt delt tips og tricks. 

Forskellige former for trylleri 

  • Der findes forskellige discipliner og et hav af underkategorier i den magiske verden. 
  • I grove træk kan trylleri deles op i to overordnede kategorier, close-up-trylleri og scenetrylleri.
  • Close-up-trylleri foregår helt tæt på publikum. Her bruger tryllekunstnere som oftest fingerfærdighed, afledning og små rekvisitter som kort eller mønter til at narre publikum.  
  • Scenetrylleri er de klassiske storslåede illusioner foran et stort publikum med store rekvisitter eller levende dyr og mennesker. Det er Las Vegas-magi som Siegfried & Roy og David Copperfield. 
  • De to former kan selvfølgelig også kombineres, som vi blandt andet kender det herhjemme med stand up-tryllekunstneren Rune Klan, som i tryllekredse i øvrigt anses som en af verdens bedste til mønttricks.
  • Jan Hellesøe har tidligere i sin karriere optrådt som tryllekunstner. Nu kalder han sig selv manipulator eller mentalist. Mentalisme er også en af trylleriets discipliner.