Seks anbefalinger til NorthSide 2019

Når NorthSide festivalen for niende år i træk indtager Ådalen, er det med mange spændende kunstnere på plakaten. Mens nogle er gamle kendinge, er andre helt nye bekendtskaber. Og naturligvis kan det være svært at vælge mellem de mange tillokkende musikere. Derfor får du her anbefalinger til et par kunstnere, som vi på Aarhus Panorama glæder os ekstra meget til at opleve. Hvem ved, måske vi ses til en af nedenstående koncerter?

#1 THE BLAZE – MELANKOLSK RYTMIK KRYDRET MED VISUEL FORKÆLELSE

Den franske elektronikduo, The Blaze, har med sit anmelderoste debutalbum ”Dancehall” fra 2018 markeret sig på den elektroniske musikscene. De to fætre, Guillaume og Jonathan Alric, som er mændene bag The Blaze, laver musik, som bedst kan sammenlignes med kunstnere såsom Disclosure, Justice og danske AV AV AV. De har med deres seneste udgivelse formået at skabe et rytmisk univers, der indbyder til fordybelse og indlevelse. Svævende og opslugende beats tilsat en ofte melankolsk vokal, gør dem til et af dette års programs mest interessante artister.

The Blaze har foruden deres musik også skabt sig et navn gennem deres imponerende musikvideoer, som tilføjer en visuel dimension til de følelsesladede tekster. Publikum kan derfor, foruden fransk house musik i verdensklasse, roligt forvente et sceneshow med lys og video, der overgår det sædvanlige. Duoen, som selv instruerer videoerne, er da også blevet belønnet ved flere lejligheder for deres musikvideoer. Senest ved det britiske awardshow UK Music Video Awards for bedste internationale dance video. 
Glæd dig derfor til at opleve de franske fætre indtage scenen til dette års NorthSide, hvor der er garanti for en elektronisk musikoplevelse i absolut topklasse.

Pressefoto // The Blaze // Paul Rousteau

Hvor: Lørdag klokken 01.00 Hvor: Red Stage

#2 TAME IMPALA – PSYKEDELISK POPMUSIK FRA AUSTRALIEN

Et mangeårigt ønske for trofaste NorthSide gæster går endelig i opfyldelse, når australske Tame Impala går på scenen til dette års festival. Manden bag  er australske Kevin Parker, som i mange år har været et etableret og anerkendt navn på indie-scenen. Han har siden sin debut-EP ”Tame Impala” udforsket det psykedeliske musikunivers med stor succes. 

Succesalbummet ”Currents” fra 2015 flyttede dog Kevin Parker og bandet fra at være et nichenavn med rødder fastforankret i hjemlandet til at være et internationalt hit. Med numre som ”The Less I Know The Better” og ”Let It Happen”  skabte bandet et øjeblikkeligt navn for sig selv. 

Fans i hele verden venter i spænding på Tame Impalas næste album, som er rygtet til at ramme gaderne i 2019. Det er nok usandsynligt, at albummet når at udkomme inden dette års NorthSide, men fans kan allerede nu glæde sig over to spritnye singler i form af ”Borderline” og ”Patience”. I ”Patience” bevæger bandet sig ned ad en sti, der trækker på klassiske discorytmer, dog uden at give slip på deres psykedeliske lyd. Glæd dig til at høre gruppen optræde som de sidste på første dagen af NorthSide festival.

Pressefoto // Northside // Tame Impala

Hvornår: Torsdag klokken 23:15 Hvor: Green Stage

#3 SUSPEKT – DEM, VI IKKE MÅ LEGE MED, MEN SOM VI GØR ALLIGEVEL

Hvis du ikke er helt overbevist om at slutte din festival med The Blaze, kan du i stedet finde vej til Blue Stage, hvor den grænsesøgende raptrio, Suspekt, spiller op. Den danske gruppe, der består af Bai-D, Orgi-E og Rune Rask, har gang på gang formået at samle os om et tekstunivers, der ikke just er for børn. Megahits som ”Sut Den Op Fra Slap” og ”Kinky Fætter” har på forunderlig vis formået at indynde sig ind hos danskerne. 

Udover de grænsesøgende tekster er Suspekt kendt for at være i stand til at levere koncerter, der tager vejret fra publikum. Sidst de besøgte NorthSide festival var i 2011. Her lukkede de Blue Stage med et brag af en fest, der hverken var set før eller siden på festivalen. Sidst de lagde vejen forbi Ådalen, var det med en række spændende gæsteoptrædener i baghånden, og hvem ved, måske de heller ikke kommer til at stå alene på scenen i år? 

Der er uden tvivl lagt op til en kæmpe fest med et sceneshow uden mage, når Suspekt lukker og slukker for dette års NorthSide festival. 

Pressefoto // Suspekt

Hvornår: Lørdag klokken 01.00 Hvor: Blue Stage

#4 LYDMOR – FRA FORSIDEFIGUR TIL RED STAGE PÅ NORTHSIDE

Det tredje album fra Lydmors hånd kom i sommeren sidste år, og det har bestemt ikke skuffet. ”I Told You I’d Tell Them Our Story” har taget anmeldere med storm, og Lydmor høster blandt andet fem stjerner i musikbladet GAFFA, der beskriver hendes seneste album som kunstnerisk, kompleks og konceptuel. Det er da heller ikke svært at hoppe med på vognen fuld af roser. Hendes lyd er i udpræget grad blevet mere raffineret og forfinet, hvilket især afspejler sig i hendes hits ”Dim” og ”Money Towers”. 

Hendes særlige lyd er ikke opstået fra den ene dag til den anden. En tur til Shanghai har sat sit præg på kunstneren, der selv beskriver turen som skelsættende for hendes kunstneriske udvikling. Det legendariske spille- og opholdssted The Mansion i Shanghai blev inspiration til hendes seneste album, og der er derfor tydelige Shanghai fornemmelser på albummet. 

Når Lydmor optræder på dette års NorthSide Festival, kan du som tilskuer roligt forvente en energifyldt koncert, hvor hovedpersonen giver sig selv fuldt ud. Ofte udsmykket med udførlig kropsmaling og intet andet formår Lydmor at fange sit publikum med sit nærvær og sin indlevelse. 

Hvis du er til spændende elektropop med et psykedelisk Shanghai twist, så skal du smutte forbi Red Stage fredag sidst på eftermiddagen og forkæle sig selv med en koncertoplevelse i særklasse. Mens du venter, kan du med fordel læse Aarhus Panoramas portræt af Lydmor fra marts/april udgaven i år, hvor hun prydede forsiden.

Foto // Aarhus Panorama // Christer Riise

Hvornår: Fredag klokken 16.30 Hvor: Red Stage

#5 IDLES – BRITISK HUMOR FORKLÆDT I PUNKROCKKLÆDER

Hårdtslående. Humoristisk. Samfundskritisk. Man kan kalde teksterne på britiske IDLES’ plader for meget forskelligt, men vigtigst af alt er, at vi alle lytter. Gør vi det, er der garanti for en eftertænksom tanke eller måske et sjofelt grin – måske begge dele. 

Det anmelderroste band, som ved flere lejligheder har frabedt sig titlen som punkrockband, har med deres to album ”Brutalism” og ”Joy As An Act Of Resistance” skabt et navn for dem selv. Sidstnævnte album sikrede dem BBC Radio 6’s titel som årets bedste album. 

Bristolbandet med forsanger Joe Talbot i spidsen kommer garanteret til at levere en kraftpræstation af en rockkoncert fyldt med ironi og humor, når de indtager NorthSide. Fredag klokken 19:00 på Red Stage får du en servering med klassisk punkrock sprængfyldt med humor og fede guitarriffs. 

Pressefoto // IDLES // Tom Ham

Hvornår: Fredag klokken 19.00 Hvor: Red Stage

#6 NAS – 90’ER HIPHOP I ABSOLUT TOPKLASSE

Med et utal af albums i bagagen har New York-rapperen Nas masser af hits med sig, når han fredag under festivalen gæster Aarhus. På trods af den tunge musikalske kuffert, som Nas tager med sig på scenen, er det især et af hans i alt 11 albums, som mange hiphopelskere kommer for at opleve live. Debutalbummet ”Illmatic” står for mange som et af historiens bedste udgivelser indenfor genren, og det er umuligt at forestille sig, at rapperen ikke kommer til at optræde med hits som ”N.Y. State Of Mind” og ”The World Is Yours”. 

Nas’ optræden på dette års NorthSide bliver uden tvivl et flashback til den gang, hvor hiphop handlede om langsomme monotone beats med spydige og intelligente tekster – noget man godt kan savne i 2019. 

Da rapperen med det borgerlige navn Nasir Bin Olu Dara Jones i sommeren 2017 optrådte på Danmarks største festival scene, Orange Scene på Roskilde Festival, tog han publikum med storm. Her fik det kvalitetsbevidste publikum på festivalen en smag på alle de store hits, både nye og gamle. Der er derfor heller ingen grund til at tro, at hans optræden på dette års NorthSide ikke bliver en ligeså hæsblæsende omgang, som dengang i regnen på Roskilde. 

Uanset om man er til elektroniske rytmer, indie, hård punkrock eller stærke hiphop beats, så er der masser at vælge mellem på dette års NorthSide Festival. Der er faktisk så meget at vælge mellem, at det kan være svært at få tid til det hele. Vi håber, at denne guide kan hjælpe lidt på vej. Ellers er det også altid en oplevelse at fare musiklask vild – måske man møder et nyt bekendtskab eller to. 

Pressefoto // NorthSide // NAS

Hvornår: Fredag klokken 17.45 Hvor: Green Stage