Ordet er frit: Tinna C. Nielsen

Mit navn er … Tinna C. Nielsen, og jeg er … antropolog og forandringsagent på en mission for at skabe inkluderende adfærd, fællesskaber, kulturer, udviklingsprocesser, organisationer og samfund. Det gør jeg globalt og lokalt her i Aarhus i partnerskab med andre, der vil noget bedre for os alle sammen.

Mit stærkeste minde fra Aarhus er … alle de juleforestillinger, jeg har været til på Aarhus Teater gennem min barndom. Åhh, når vi skulle have pænt tøj på og afsted. Og så fik min storebror Morten og jeg en sodavand i pausen. Det var stort. Nu har jeg genoptaget traditionen med mine egne børn, og nu er det mig, der inviterer min mor med. Det er bare hyggeligt!

Hvis jeg var borgmester i byen, ville jeg … beslutte, at alt nybyggeri og renovering af beboelsesejendomme og -områder skal indeholde fællesarealer, fælles køkken, fælles spilrum mm., steder der skaber fællesskaber og sammenhold helt automatisk. Der er så mange ensomme mennesker i alle generationer og alle samfundslag, og så mange, der gerne vil mere fællesskab, og det skal ikke være noget, vi skal tilvælge. Det skal bare være lige der, hvor vi bor, spiser, leger, går, læser, og samtaler. Jeg sidder med i advisory boardet for Aarhus Frivillighovedstad 2018, og det er også mit indspark i den forbindelse. Det ville også være en let måde at få frivilligheden til at flyde naturligt og hele tiden i Aarhus. Vi mennesker vil nemlig gerne hinanden, men ikke nødvendigvis have et job som frivillig. Vi kan faktisk ikke leve uden andre. Vi dør 10 år tidligere, når vi er ensomme, og vi bliver mere syge. Det giver da ikke mening.

Folk ved ikke … at de fleste mennesker bliver glade for at blive spurgt, om de vil hjælpe. De bliver glade for, at der er andre, som har brug for dem. Hvis alle vidste det, så ville de ikke være så tilbageholdende med at bede om hjælp. Det har aldrig været meningen, at vi skal kunne alt selv, og hvem i alverden har bildt os ind, at det er et tegn på svaghed at bede om hjælp? Jeg spørger bare. Jeg har også en tendens til at prøve at klare det hele selv. Det er først nu som 42-årig, at jeg endelig har fattet det. Som Freja min datter på 11 år sagde til min mand og jeg en dag: ”Spørg om hjælp, så kommer den”. Hun mente, at det var en bedre strategi end at blive irriteret over, at hun ikke hjalp.

Et sted, jeg elsker i Aarhus, er … Graven om sommeren ved den lille grønne græsplæne-plet foran tandplejen og Le Coq. Der syder af stemning, samvær, og energi. Det syder i huden, når man sidder på bænken op af væggen, og solen bager. Hellere en rød forbrændt kind på den ene side end at vige fra sin plads, for der er bare en anden, der tager den med det samme.

Jeg kommer aldrig til at forstå … hvorfor vi skal have privatskoler i Aarhus. Hvorfor sørger vi ikke for at være rollemodeller for landets bedste folkeskoler, så alle Aarhus’ børn har reelt lige mulighed for lige gode uddannelser og dannelse sammen med en mangfoldig og blandet flok børn? Når de kan i Finland, så kan vi da også i Aarhus!

Jeg har en svaghed for … byens små kaffebarer. Selvfølgelig på grund af den gode kaffe, men i ligeså høj grad på grund af de tilfældige møder med andre mennesker. Der opstår bare altid noget godt i de tilfældige møder.

Jeg kan godt blive træt af … når samtaler ofte ender med at have fokus på alt det negative, der sker omkring os. Det er da irriterende, at vores egne hjerner, som er disponeret for at fokusere på det negative (overlevelses-instinkt), highjack’er vores fokus. Der er så meget godt, vi kan tale om og ja, jeg falder også selv i. Det er bare træls på godt aarhusiansk.

Jeg har først for nylig fundet ud af … at Aarhus bare er det bedste sted at bo i verden. Nogle gange skal man jo ud og opleve andre lande og steder, før man opdager det bedste er lige foran én. Jeg har alt her: lækker by, lækker natur, lækker familie, lækker cykel, lækkert liv.

Jeg ville ønske, alle aarhusianere vidste …. og følte det samme! For det er en gave at have det sådan med det sted, man lever sit liv. Hvis ikke de har det sådan, så håber jeg i hvert fald, at de ved, de kan gøre noget ved det.

 

‘Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende personligheder med tilknytning til Aarhus, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.