Ordet er frit: Andreas Tang-Brock

Mit navn er … Andreas Tang-Brock, og jeg er … social entreprenør inden for kultur og idræt. Mit særlige fokus er udvikling af organisationsformer og nye måder at skabe fællesskaber på. De sidste 10 år har jeg været en del af forskellige selvorganiserede idrætsmiljøer, som jeg mener har fod på fremtiden. De nye idrætsfællesskaber har nemlig luret, hvordan mennesket i det 21. århundrede kan benytte fællesskabet i idræt til af finde ro og overskud som menneske. Desuden kan jeg her annoncere, at jeg stiller op til hovedbestyrelsen i DGI. Det gør jeg for at være med til at fremtidssikre DGI’s stærke position i det danske civilsamfund.

Mit stærkeste minde fra Aarhus er … vægten af sand. To fyldte lastvogne med sand, som jeg og fire af mine nærmeste venner skaffede penge til, så vi kunne udleve en drøm om at skabe Danmarks første permanente slacklineområde. Det skete på Godsbanen i sommeren 2012, og jeg lærte, at 65 tons sand vejer… ja, 65 tons. Det var hårdt og skønt!

Det gør mig glad at … stoppe op og sanse. At mærke verden uden for mange analyser, forudindtagelser og efterrationaliseringer. I stedet vil jeg se, føle, høre, lugte og virkelig smage. Tænk på, hvornår du sidst har lukket dine øjne under et måltid for rigtigt at fornemme tekstur og smag. Tænk på, hvornår du sidst har tømt dit hoved for at lytte til lydene i dit hus. Og tænk på, hvornår du sidst har gået en tur med det fokus kun at fornemme, hvordan vinden berører dit hår og din hud. Min anbefaling: Prøv det, det kan ikke gøres for tit.

Jeg kommer aldrig til at forstå … hvorfor nogle hellere vil bygge hegn i stedet for at bygge bro. Hvorfor konflikter optrappes og ikke løses. Personlig ære og misforstået selvforståelse står alt for ofte i vejen for, at konflikter løses, men i stedet eskalerer. Det er svært for mig at forstå, hvorfor tab af integritet er så farligt. En portion selvironi og selverkendelse ville klæde mange.

Hvis jeg var borgmester i byen, ville jeg … frede Godsbanen og lade den selvorganiserede kultur i smilets byen vokse sig stor og stærk. Det etablerede kan lære meget af det progressive. Derfor ville jeg oprette en pulje med ’risikovillige’ penge, der IKKE skulle analyseres ihjel, eller bruges på ligegyldige konsulenthuse. Få pengene ud på gaden til de unge iværksættere. Man får rigtig meget kultur for pengene hos unge ildsjæle.

Jeg bruger for meget tid på … at sidde foran skærme, og det tror jeg faktisk, vi er mange, der gør. Jeg ville gerne være til stede i en mindre forhastet verden, hvor man interagerer med smil og fordybelse i hinanden. På det punkt er jeg fuldt ud på bølgelængde med Uddannelses- og Forskningsminister, Søren Pind. Desværre har jeg ikke formatet til at leve det ud.

Jeg bliver inspireret af … ærligheden i, når mennesker passioneret viser eller fortæller mig noget. Når nogen på en autentisk og levende måde fremviser det, de allermest brænder for. Jeg føler jeg mig særligt inspireret, når nogen graver dybt i sig selv, og finder en portion ærlighed direkte fra hjertet. Det mener jeg er en smuk og særlig kunst.

Det vigtigste for mig er … kvalitet. Kvantitative mål har aldrig og kommer aldrig til at give mig en hård erektion. Derimod tror jeg, at man kan opnå store kvantitative mål, HVIS man tør være kompromisløs med kvalitet. Kvalitet er den følelse, man har, når man vil have mere af det samme. Kvalitet er der, hvor man deler og anbefaler en oplevelse med andre.

Jeg bliver ofte spurgt om … jeg har det godt? Måske ser jeg deprimeret ud. Måske kender spørgeren svaret på forhånd og ønsker opmuntring i sit eget liv. Eller måske er det tænkt som en let tilgængelig indgangsreplik. Mit svar er stort set altid ”ja, men…” For livet er aldrig helstøbt godt. Der er altid kanter, bump og benspænd. For mig er disse forhindringer en stor del af charmen ved livet. For mig er det disse bump på vejen, som vi lærer af og udvikler os ud fra. Men det kræver, at vi tør se, røre og tale om de udfordringer, vi oplever.

Jeg er stolt af … flere ting i mit livet. Jeg har ikke løst nogen gotisk knude, jeg har ikke fundet en kur til at kurere kræft. Men i det små – i det daglige liv, har jeg opnået flere resultater, som har haft stor indflydelse på andres liv. Og her må jeg bekende kulør – jeg elsker at berøre andre, dog ikke altid med en blød berøring. Jeg elsker at provokere for, at andre gentænker deres nuværende position. Jeg elsker at bryde dogmer og udfordre selvfølgeligheder, så menneskene omkring mig kan revitalisere de dele af deres liv, de har lagt på en hylde, og ikke selv haft lyst eller mod til at konfrontere.

‘Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende personligheder med tilknytning til Aarhus, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.