Ordet er frit: Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard

Vi hedder… Troels og Lars Toke, og vi har… Njord Gin, som har destilleri på Sydhavnen i Aarhus.

Vores stærkeste minde fra Aarhus er… indhyllet i tåger fra tiden som studerende på Aarhus Universitet for over 20 år siden. Fra denne ubekymrede tid er der et væld af gode minder, som er vævet ind i hinanden og en lang række fester. Dengang fungerede alkohol for os nok mest som rusgiver og i mindre grad som den fremragende smagsbærer, som den også kan være, hvilket vi bruger i vores arbejde med ginnen i dag. Vores respektive hustruer mødte vi nogle år senere i den aarhusianske nat, så disse skæbnesvangre hændelser står selvfølgelig tydeligt frem. Hvis vi går nogle år tilbage i tiden, så er stemningen på stadion ved AGF’s sejr over B1903 i pokalfinalen i 1992 også en mindeværdig oplevelse. Pokalsejren må faktisk gerne snart gentage sig, og næste gang vil det være passende med Aarhus Fremad som pokalvinder. Det er en charmerende klub, som nu også spiller med Njord Gin på fronten af trøjerne.

Vi har en svaghed for… skæve oplevelser med kant. Mange af tiltagene i vores fælles barn, Njord Gin, er drevet af en interesse for de ekstraordinære oplevelser, som det kan skabe at følge umiddelbare indskydelser. For eksempel kan vi ikke tage til VM i Windsurfing i Klitmøller uden at komme hjem med en aftale om at plante appelsiner i Valencia. En sådan tilgang kan umiddelbart virke som en kaotisk måde at navigere på, men zoomer vi ud, så kan vi alligevel se det som et gentagende mønster og fine fraktaler.

Hvis vi var borgmestre i byen… ville vi nok hurtigt give folk lyst til at sætte kryds et andet sted ved næste kommunalvalg. Og embedsværket tættest på os ville få en mere frustrerende hverdag. For det, at vi oftest følger vores umiddelbare nysgerrighed, ville afstedkomme en lettere kaotisk og mindre rationel kommunedrift. Vi ville samtidig komme til at udfordre bureaukratiet voldsomt, da vi ikke har tålmodighed til at gå for meget rundt om den varme, akademiske grød. På dag to ville vi vel begynde at grave Marselistunnelen, så vi kunne komme hurtigere ud i Europa med god, dansk gin.

Vi kommer aldrig til at forstå… dem, der stræber efter konformitet og mindre mangfoldighed.

Et sted, vi elsker i Aarhus, er… Sydhavnen. Den rummer en skøn blanding af skæve eksistenser, storkapital, sprudlende iværksættere og et industrielt havnemiljø. Blandt de mange andre inspirerende områder, som man let kan glemme som ikke-turist i Aarhus, er Den Gamle By og Botanisk Have. En slentretur gennem de to steder er en god mulighed for at blive inspireret af noget, der er langt større end os; historien og naturen.

Vi bruger for meget tid på… transport. Infrastruktur er nok ikke det, vi som samfund har været allerbedst til at lade følge udviklingen.

Vores venner siger altid til os…, at vi skal huske at slappe af og nyde det at have gjort en fælles fritidsinteresse til vores levevej. Og det gør vi så delvist: Vi nyder det, men vi slapper ikke af.

Folk ved ikke… det, som de egentlig godt ved inderst inde: At man ikke skal undervurdere viljens potentiale.

Vi bliver inspireret af… komplekse smagsoplevelser blandt andet. Gastronomien – både den flydende og den faste – er en ideel platform for samvær, nærvær, velvære og udvikling af nye ideer. Naturen er samtidig en væsentlig inspirator og energi-giver. Vores gins tager udgangspunkt i velsmagende urter, bær og blomster, og selvom vi efterhånden har et omfattende netværk af folk, der er leverandører af botanicals til ginfabrikken, så sætter vi stor pris på, når det lykkes os at finde tid til at komme ud i naturen for at plukke selv.

 

‘Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende personligheder med tilknytning til Aarhus, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.