Kramon 2018

Ordet er frit: Jakob Kristian Sørensen

 

Mit navn er … Jakob Kristian Sørensen og jeg er … kok, forfatter og fotograf – og medindehaver af Pizza Propria i Jægergårdsgade.

 

Mit stærkeste minde fra Aarhus er … første gang, vi afviklede cykelløbet Grand Prix GS Velopresse på Ingerslevs Boulevard. Jeg var overvældet og dybt berørt over hvor stor tilslutning, der var til løbet fra alle sider. Familie og frivillige som stillede op og hjalp med sikkerhed og afvikling. Alle rytterne, som dukkede op til start. Publikum som kom fra nær og fjern – og ikke mindst beboerne på Frederiksbjerg, som helt fra starten har taget løbet til sig som deres! Vores cykelhold GS Velopresse har en fræk affære med Frederiksbjerg, og det har været kærlighed fra første blik.

 

Jeg har en svaghed for … små uprætentiøse madsteder. Jeg kan lide hverdagsmad. Ægte, autentisk hverdagsmad. Jeg drømmer om, at der åbner mange flere restauranter og take away-butikker i Aarhus med autentisk mad. Jeg forstår ikke hvorfor menuerne rundt omkring i byen ofte tilpasses danske ganer og vaner. Vi skal da have den ægte vare! Som mødre og bedstefædre har lavet retterne i generationer. Tænk hvis vi kunne få traditionel arabisk, somalisk, indisk og sydamerikansk mad lavet fra bunden? Det synes jeg ville tilføre vores liv i Aarhus massiv værdi!

 

Hvis jeg var borgmester i byen … ville jeg hegne Aarhus Ø inde og tage entré, ligesom man gør i Den Gamle By, som vi jo allerede har stor succes med, her i byen. På den facon kan vi jo få endnu en storartet turistattraktion, som byen kan profilere sig på. Jeg synes, man skal kalde det ’Den Nye By’. Her kan man så løse billet og gå rundt og få sig et solidt gys over, hvordan fremtidens bybillede ser ud, når det står til danske arkitekter anno 2018. Når man forlader Den Nye By, vil man til gengæld glædes over hvor skønne og menneskelige bydele som Ø-gaderne, Latinerkvarteret og Frederiksbjerg er.

 

Jeg kommer aldrig til at forstå … hvorfor Institut for (X) skal rives ned, til fordel for en ny arkitektskole og et parkeringshus. Arkitektskolen kunne vel med stor fordel være flyttet 3-400 meter længere mod syd? Og et parkeringshus? Det forekommer mildest talt uambitiøst, når det man fjerner hjemstedet for mere end 100 små virksomheder?

 

Et sted jeg elsker i Aarhus … er Institut for (X)! På (X) holdes tingene ægte. Det er et mikrokosmos af rod og menneskelighed. Geniale tanker, arbejdsomme hænder og skrammel. En fornem analogi på livet som sådan. Jeg fatter ikke, at Aarhus Kommune tør sende bulldozerne ind.

 

Jeg bruger for lidt tid på … stadion. Jeg elsker AGF – men er alt for sjældent selv tilstede på lægterne, selvom jeg bor sølle 300 meter fra stadion.

 

Jeg bruger for meget tid i … min bil – og al for lidt tid på min cykel. Det er jeg ikke stolt af.

 

Mine venner siger altid … til min kæreste og jeg, at vi skal få åbnet en falafel-shop hurtigst muligt!

 

Folk ved ikke … at jeg drømmer om at sidde i Aarhus byråd. Jeg vil gerne være med til at skabe en by, som kan mere end overfladisk økonomisk vækst. En by, som ikke blot praler af sit kulturliv, men som værdsætter og prioriterer det – også økonomisk. Jeg vil være med til at skabe en by med mindre bureaukratisk regulering af borgere og forretninger. En by med mere menneskeliv. En by med et restaurationsliv som er meget mere tilstede i gaderne. Mere udeservering. Mindre kommunal kontrol.

Jeg bliver inspireret af folk … som skaber med empati og kløgt. Mennesker som sætter alt på et bræt og skaber fælleskaber, virksomheder og arbejdspladser. Jeg er en hund efter sammenhænge og historie.

 

‘Ordet er frit’ er en række holdningsbaserede indlæg skrevet af spændende personligheder med tilknytning til Aarhus, der tør være klare i spyttet. Holdningerne er ikke udtryk for redaktionens overbevisninger, men er udelukkende udtryk for den enkelte gæsteskribents synspunkter.