Nicolai Iversen
Allan Høghsholm

En gammel bjørn med bid i

Nicolai Iversen, en af Bakken Bears’ profiler, kritiserer Dansk Basketball Forbunds syn på landsholdet som en talentfabrik. Det fik den nu 35-årige forward til at forlade landsholdet. På klubplan er han klar til flere sæsoner.

Af Asmus Eilrich

Jeg husker tydeligt første gang, jeg så Nicolai Iversen. Det var i Skæringhallen lidt nord for Aarhus i december 1999. En af klubbens helt store profiler var 19-årige Nicolai Iversen, der dengang spillede på Hjortshøj Egås 1. divisions herrehold. Med sine smarte driblinger og kraftfulde dunks opnåede han hurtigt en heltestatus blandt klubbens ungdomsspillere, og det stod klart, at han ikke ville blive i klubben særligt længe. Dertil var talentet alt for stort.

I 2007 stod jeg igen overfor Nicolai Iversen til min første prøvetræning med Bakken Bears. Her indså jeg hurtigt, at kun én ting betød noget for ham. At vinde. Bakken Bears var forsvarende danske mestre og havde flere etablerede landsholdsspillere på holdkortet. Blandt dem var Nicolai Iversen, der året før var tilbagevendt til Aarhus efter flere sæsoner i udlandet.

Nicolai Iversen var fast mand i startopstillingen, men trænede stadig som en ung spiller, der havde meget at bevise. På trods af Nicolai Iversens status på holdet var han alligevel ofte den første i hallen og den sidste, der tog hjem. Nicolai Iversen skulle varme op, øve på små detaljer i spillet før og efter træning, strække ud, give råd til de unge spillere og hyggesnakke med holdkammeraterne, inden turen gik hjem igen. For sådan var han. Altid i hallen for at forbedre sit spil, og aldrig bange for at ytre sin mening.

I 2015 – efter adskillige danske mesterskaber, ophold i udenlandske klubber og en titel som årets spiller i den danske basketballliga, møder jeg igen Nicolai Iversen. Denne gang til en kop kaffe og en snak på Café Stiften ved Banegårdspladsen.

Nicolai Iversen er fyldt 35 år og meldte i sidste sæson ud, at han ikke længere ønskede at spille på landsholdet. Rygtet lød på, at hans krop havde brug for pause hen over sommeren for at være klar til næste sæson, men ifølge hovedpersonen selv var det ikke årsagen til landholdsstoppet.

”Jeg kan ikke længere stå inde for Dansk Basketball Forbunds (DBBF) engagement i det danske landshold,” fastslår Nicolai Iversen med et klart blik i øjnene. ”De sidste mange år har DBBF udtalt, at man satser på landsholdet som en talentfabrik. Det giver ikke nogen mening for mig. Landsholdet burde altid være en belønning til de bedste af de bedste, ligesom det er i alle andre lande. Så længe DBBF mener, at det blot skal være en talentfabrik, der stiller med unge spillere, der muligvis kan blive rigtig dygtige om nogle år, så vinder vi ingen kampe,” beretter Nicolai Iversen.

Naiv holdning
Han forstår heller ikke, at spillerne ikke får bedre rammer til rådighed under landsholdssamlingerne.

”De fleste landsholdsspillere går enten på college i USA, hvor der er gode faciliteter, eller spiller professionelt andre steder. Derfor mener jeg, at det er naivt af DBBF at forvente, at de vil tage to til tre måneder ud af deres kalender hver sommer for at spille for landsholdet uden løn. Jeg ved godt, at der ikke er ligeså mange penge i dansk basketball som eksempelvis håndbold eller fodbold, men derfor mener jeg stadig, at spillerne bør belønnes mere for deres indsats. Det burde være en prioritet fra DBBF’s side. Ellers tror jeg aldrig, at landsholdet kommer til at fungere optimalt.”

Bakken Bears-forwarden virker afklaret med, at han nok ikke kommer til at optræde i den rød/hvide trøje igen, men ser alligevel tilbage på en god landsholdskarriere, der varede over ti år.

”Jeg har haft en masse fede kampe og oplevelser med landsholdet, som jeg aldrig ville have været foruden. Men alle de drenge, som jeg startede på landsholdet med, er stoppet i dag, og jeg føler derfor, at det også er et godt tidspunkt for mig at give faklen videre.”

Livet efter Bakken Bears
Med sine 35 år har han nået en alder, der for mange professionelle basketballspillere betyder pension. Dertil er Nicolai Iversen ikke nået endnu.

”Jeg spiller, indtil hjulene falder af,” svarer han hurtigt på spørgsmålet om, hvor lang til han forventer at fortsætte karrieren.

”Så længe jeg føler, at jeg stadig har niveau til at være med, så spiller jeg. Det er i hvert fald sådan, jeg har det lige nu,” fastslår Nicolai Iversen, der ved siden af jobbet som basketballspiller er ved at færdiguddanne sig som folkeskoleærer.

”Hvem ved, måske kommer jeg til at arbejde for Aarhus Skolevæsen en dag. De steder, hvor jeg har været i praktik, har de været rigtig glade for mig, og jeg ved, at der er gode muligheder for at finde et arbejde som lærer lige nu,” konkluderer den 205 centimeter høje basketballspiller og fortsætter: ”Men mon ikke jeg ender med at lave noget, der har en relation til basketball og Bakken Bears. Jeg kunne godt være interesseret i at træne og vejlede talenterne i EBAA.”

Så længe jeg føler, at jeg stadig har niveau til at være med, så spiller jeg. Det er i hvert fald sådan, jeg har det lige nu.Nicolai Iversen

God mulighed
EBAA (Elite Basketball Akademi Aarhus) tilbydes til landets bedste ungdomsspillere, der får mulighed for at spille basketball på eliteplan og samtidig gennemføre gymnasiet på fire år som en Team Danmark-elev. De dygtigste EBAA spillere får lov til at træne med Bakken Bears.

”EBAA er en rigtig god mulighed, hvor ungdomsspillere kan prøve kræfter af med basketball på højt plan samtidig med, at de får en gymnasial uddannelse. Man skal jo huske på, at det er de færreste ungdomsspillere, der går hele vejen og bliver professionelle. Men derfor kan de stadig få nogle fede oplevelser ved at være på et godt ungdomshold, der spiller med om medaljer. Samtidig tror jeg også, at man udvikler nogle sociale kompetencer ved at spille holdsport, som man kan have glæde af senere i livet,” udtaler Nicolai Iversen, der altid har haft stor glæde i at vejlede unge talenter, både på og udenfor basketballbanen.

Nicolai Iversen er nemlig godt klar over, at de unge spillere i Bakken Bears lytter til ham, og derfor tager han også sit job som holdets anfører meget seriøst. ”De unge spillere i Bakken Bears har vidt forskellige personligheder, og jeg forsøger så vidt muligt at vejlede dem i den retning, jeg tror er bedst for dem hver især. Selvfølgelig mest i forhold til basketball, men også hvordan de kan kombinere sporten med en mulig universitetsuddannelse.”

Opsøg eventyret
For Nicolai Iversen kan en succesfuld basketballkarriere defineres på mange måder, men efter hans mening skal man som ung spiller huske at nyde de oplevelser, sporten kan medføre, fremfor penge.

”Da jeg som 20-årig begyndte min professionelle karriere, tænkte jeg mest på, hvor stor en kontrakt jeg kunne få. Selvfølgelig har jeg tjent nogle penge på at spille basketball, men medmindre man er rigtig, rigtig dygtig, så bliver man ikke rig af det. Det husker jeg at minde de unge spillere i Bakken Bears om. Få så mange oplevelser ud af det som muligt, og lad pengene komme i anden række.”

Bjørnebanden er noget særligt
Nicolai Iversen har tilbragt mange sæsoner i Bakken Bears, og de mange år har givet ham en helt speciel relation til klubben og holdkammeraterne.

Da jeg som 20-årig begyndte min professionelle karriere, tænkte jeg mest på, hvor stor en kontrakt jeg kunne få. Selvfølgelig har jeg tjent nogle penge på at spille basketball, men medmindre man er rigtig, rigtig dygtig, så bliver man ikke rig af det.Nicolai Iversen

”Som holdkammerater tilbringer vi meget tid sammen, og der skabes nogle helt særlige bånd. Man er en del af en lille klike. Det gælder ikke kun spillerne, men også vores fysioterapeut, sportsdirektør, fysiske trænere og så videre. De er alle en del af bjørnefamilien, der sammen kæmper mod det samme mål. Jeg kommer helt sikkert til at savne at være en del af det fællesskab, når jeg en dag stopper med at spille.” Nicolai Iversen holder kontakten ved lige med flere af sine tidligere holdkammerater og bliver altid glad, når de engang imellem kigger forbi Vejlby Risskov Hallen, hvor Bakken Bears holder til.

”Godt nok er de ikke en del af vores lille klike på holdet længere, men derfor vil de altid stadig være en del af Bakken Bears. Flere af de tidligere spilleres børn er begyndt på basketball i Skovbakkens ungdomsklubber, hvilket jo er fantastisk at se.”

Når han har indstillet karrieren, vil han sikkert også være at træffe i ny og næ i Vejlby Risskov Hallen. At være i Bakken Bears handler nemlig om mere end basketball for Nicolai Iversen.