Oprindeligt er 22-årige Maymi Asgari fra en kultur, hvor piger ikke spiller fodbold. Alligevel har hun spillet fodbold næsten hele sit liv og har været med til at starte en fodboldklub for piger i Gellerup. Hun har over 100.000 følgere på TikTok og Instagram, hvor hun er rollemodel for andre børn og unge, og så har hun netop optrådt med freestyle fodbold ved dette års EM i København.
Tekst: Kathrine Lindegård Bording
Foto: Mads Nordvig Borup
Vi møder 22-årige Maymi Asgari i Gellerup, hvor det hele startede. Vi sætter os ved asfaltbanen, hvor hun plejer at træne streetfodbold, jonglering og tricks. En dommerfløjte lyder i det fjerne, og på den lysegrønne kunstgræsbane i nærheden løber piger og drenge og spiller fodbold. Med lyden af råb, skrig, jubel og dommerfløjt som bagtæppe begynder Maymi Asgari at fortælle sin historie.
Hendes interesse for fodbold startede allerede som 7-årig med særligt Cristiano Ronaldo som forbillede. En dag mødes hun med nogle venner for at spille fodbold “bag blokken”, som de kalder det. I stedet for at kigge på, som de altid gør, begynder pigerne at spille med hinanden, men bliver hurtigt afbrudt af drengene, som overtager banen, mens de peger over på gyngestativet:
“Fodbold er ikke for piger, hvorfor går I ikke bare over og gynger?” griner de.
En hvilken som helst anden dag havde pigerne nok gjort netop det og overladt fodboldbanen til drengene, for sådan har det altid været. Men ikke i dag. For Maymi Asgari og hendes veninder fortsatte med at spille fodbold. Ikke kun den dag, men hver dag. De begyndte at spille med drengene og endte med at blive ligeså gode som dem. Drengene accepterede det og forsvarede endda pigerne, når andre drenge sagde, at fodbold ikke var for piger. Sammen med veninderne købte hun sine allerførste fodboldstøvler, startede i den lokale fodboldklub, og endte med selv at starte en fodboldklub for piger i Gellerup. I dag er flere af dem frivillige eller playmakere, som de kalder det i organisationen GAME, som har fokus på gadeidræt.
Når Maymi Asgari tænker tilbage på dengang, handlede det ikke særlig meget om at være rollemodel eller gøre en forskel. Hun spillede fodbold, fordi hun synes, det var sjovt, og ville give andre piger samme oplevelse. Først i dag, mange år senere, kan hun se, hvor stor forskel hun og hendes veninder har gjort. Før spillede piger i Gellerup ikke fodbold. Det gør de nu.
“I starten kan jeg huske, at vi havde svært ved at få nogle piger i fodboldklubben, især fordi der var tabu om, at når piger spiller, skal drenge ikke stå og se på. Det har ændret sig, og nu er der både drenge og piger på banen,” fortæller hun og kigger ned på kunstgræsbanen.
Maymi Asgaris historie handler på mange måder om at forfølge det, man elsker og synes er sjovt. Det burde være så lige til. Men som det nogle gange er indenfor sportens verden, så handler fodbold ikke altid kun om fodbold.
Om at jonglere mellem to kulturer
Særligt som teenager havde Maymi Asgaris svært ved at finde nogle at spejle sig i, og flere af hendes holdkammerater lagde fodbold på hylden, da de nåede teenagealderen. Som fodboldpige med hættetrøje skilte Maymi Asgari sig ud fra dem fra hendes egen oprindelige kultur og med tørklæde kunne hun heller ikke helt identificere sig med sine etnisk danske venner og holdkammerater.
“I den periode følte jeg, at jeg sad fast et sted i midten og ikke blev accepteret eller anerkendt nogle af stederne. Jeg var for dansk til at være efterkommer, men jeg var også for meget indvandrer til at være dansker,” fortæller hun og fortsætter:
“Jeg tror også, det er derfor, at mange stopper med at spille fodbold, fordi det ligesom er det lette valg at søge hen mod dem, der ligner dig, og så bare tilpasse sig den befolkningsgruppe. Det er lidt af en kamp, men der er flere piger nu, så man er ikke alene om den kamp, og jeg synes, det er det værd.”
Størstedelen af tiden møder Maymi Asgari heldigvis også kun kærlighed, støtte og opbakning fra begge sider for sit arbejde med streetfodbold og for at gøre en forskel for andre børn og unge. Men indimellem tikker der også ubehagelige beskeder ind i hendes indbakke. Hun tænker særligt tilbage på hendes interview med TV2 Østjylland i forbindelse med dette års EM i København.
Overskriften var noget i stil med, at hun ville være rollemodel for andre piger med tørklæde, og den detalje udløste åbenbart en del hadkommentarer på Facebook. Hun kan huske, at hun sad alene på et hotelværelse og læste beskederne i sin indbakke, og endte med at slette dem alle sammen over én kam, selvom der selvfølgelig var flest positive beskeder.
Efterfølgende har hun lært ikke at bruge tid og energi på det, så det rører hende ikke så meget mere. Hendes største bekymring er dog, at hadkommentarerne skal tage modet fra andre børn og unge med samme baggrund, fordi de ser hvor meget tid og energi, hun bruger på at gøre en forskel, for så alligevel at få hadkommentarer, hvor hun bliver sammenlignet med kriminelle indvandrere. Derfor er hendes største frygt, at hadkommentarerne er med til at demotivere andre.
Stædighed er nøglen
For Maymi Asgari er streetfodbold og freestyle et frirum fra en travl hverdag med fuldtidstudie i Aalborg, venner, familie og frivilligt arbejde. Det er et sted, hvor hun kan komme hen, putte hovedtelefoner i ørene og stå og lave tricks. Til forskel fra traditionel fodbold foregår streetfodbold på asfalt og på en mindre bane, og så er det en sportsgren, som handler mere om flow og dans med bolden:
“Streetfodbold handler lidt mere om at lave tricks og spille smart. For nogen handler det også om at vinde en kamp, men for mig er det bare sjovere at lave en tunnel og gøre modstanderen til grin. Der er meget fokus på fællesskab, man spiller bare for at hygge, og man kan endda også gå over på modstanderholdet, hvis de mangler en spiller, så det er lidt mere frit,” forklarer Maymi Asgari med et smil på læben.
Når det kommer til freestyle, som er det Maymi Asgari lægger op på sin TikTok og Instagram, så kræver det straks lidt mere disciplin. Alt hvad hun har lært, har hun trænet 700 gange, før hun kunne det, og det er heller ikke hver gang, at den sidder lige i skabet – det kan være forskelligt fra dag til dag. Først skal man lære at jonglere med en bold, og så kan man bygge ovenpå, så freestyle er en disciplin, der kræver rigtig meget tålmodighed.
“Det er ikke bare noget, du kan lære over night. Det er startet med, at jeg har kunnet lave én jorden rundt, så kunne jeg lave to, og så har det selvfølgelig udviklet sig, men det går langsomt fremad. Det tager tre uger at lære et nyt trick. Stædighed er nøglen, tror jeg, stædighed og træning,” fortæller Maymi Asgari.
Faktisk bragte Maymi Asgaris talent hende hele vejen til dette års EM i København, hvor hun skulle optræde som én af bare to udvalgte freestylere. Men på grund af corona var freestylernes optræden flyttet fra Parken til Ofelia Plads, hvor der foregik en masse aktiviteter i forbindelse med EM. Det var naturligvis til stor skuffelse for begge freestylere, som havde set frem til at optræde i Parken lige siden udtagelsen i 2019 og udskydelsen af EM i 2020. Alligevel var det en stor oplevelse for Maymi Asgari at være ude blandt de mange fans og mærke stemningen, og hun var glad for, at det overhovedet kunne lade sig gøre.
På den lysegrønne kunstgræsbane fløjter dommeren kampen af, næsten samtidig med at Maymi Asgari er færdig med at fortælle sin historie. En fortælling om en pige, der som teenager manglede en rollemodel, men som på mange måder blev sin egen.
Maymi Asgari
- 22 år
- Persisk baggrund, men født og opvokset i Skovgaardsparken nær Gellerup, hvor hun stadig bor
- I 2014 startede hun sammen med fire veninder en fodboldklub for piger i Gellerup
- Studerer sociologi på 5. semester på Aalborg Universitet
- Frivillig i organisationen GAME med fokus på streetfodbold
- Freestylede ved dette års EM-slutrunde i København