Anne-Marie Rindom: Vejen til guldet

30-årige Anne-Marie Rindom tilbringer det meste af sin tid på vandet som professionel sejler. I sommer kulminerede hendes karriere, da hendes største drøm gik i opfyldelse, selvom den i et øjeblik krakelerede. Hun vandt en OL-guldmedalje i Laser Radial-jollen, og i dag ridder hun stadig på guldbølgen. Men sejleren er samtidigt begyndt at tænke over, hvad fremtiden nu skal bringe.

Tekst: Martin Wiese Lyngholm
Foto: Stjernegaard Fotografi

Vi møder Anne-Marie Rindom ved Aarhus Internationale Sejlsportscenter for enden af Kystpromenaden på Aarhus Ø. Lige der, hvor hun bruger de fleste af sine vågne timer, og hvor duften af saltvand er mest intens. Aarhus-sejleren bevæger sig rundt i den store bygning, som om det er hendes eget sted. Hun fortæller nørdet om de forskellige både og snakker med alle, hun møder på sin vej. Hun stråler af selvtillid, og der er ingen tvivl om, at hun føler sig hjemme på sejlsportscentret med panoramaudsigt udover hav, by og skov. Sejlsport er en udendørssport, hvor man er i ét med naturen, og det kan, ifølge sejleren, noget helt specielt:

”Det gør noget helt særligt ved en at være ude på vandet. Man har ikke sin telefon med, og derfor slukker man for den travle hverdag. Man koncentrerer sig om det, der sker i nuet, fordi man er nødt til at være fuldt til stede ude på båden. Jeg nyder at være på vandet, hvor jeg kan koble af og mærke en ro.”

Sejlerblod i årerne
Anne-Marie Rindom blev født den 14. juni 1991, og allerede to uger efter var hun på sin første tur på vandet. Hele familien skulle nemlig afsted på den årlige tre ugers lange sejlersommerferie:

”Vi var enten i Sverige, Norge eller rundt i Danmark. Mine forældre havde først en mindre sejlbåd, men så købte de en større, så der var plads til alle fire børn. Vi levede af fisk og nyopgravede kartofler. Da jeg var lille, elskede jeg det, men da jeg blev teenager, ville jeg måske hellere på charterferie. Nu kan jeg jo se, at det var en helt fantastisk måde at holde ferie på,” fortæller OL-guldvinderen.

Anne-Marie Rindom var blot fem år gammel, da hun startede til sejlsport i Horsens Sejlkub. Det var helt naturligt for hende at begynde, og det var her, at hun fik sine livs venskaber:

”På det tidspunkt sejlede mine ældre søskende også, 0g jeg kommer fra en sejlerfamilie – hele min fars familie har altid sejlet. Jeg var enormt heldig med, at der også var en masse andre piger på min alder, der startede på samme tid som jeg. Vi havde bare et rigtig godt miljø, og pigerne er stadig nogle af mine allerbedste venner efter 25 år.”

Som en fisk i vandet 
Vi bevæger os ud mod vandet med Anne-Marie Rindom, der i bare fødder og sejlertøj har taget sin jolle med på en vogn. Hun går sirligt ned til vandkanten i det halvkolde efterårsvejr. En særlig energi opstår, idet hun mærker vandet med sine tæer. Man kan se på hendes blik, at hun elsker vandet, og at det er her, hun hører til. Som en fisk i vandet. Frygtløst hopper hun op i enmandsjollen og kaster sig frem og tilbage for at få gang i den. Jollen meget enkel, fordi den er begrænset med udstyr. Det bliver tydeligt, at den motorløse båd belønner fysisk styrke og udholdenhed. Når hun vender båden, ligner det, at den er ved at kæntre. Men Anne-Marie Rindom kender sin jolle, vinden og vandet til punkt og prikke, for hun har brugt utallige timer på at træne og gøre sig bedre:

”Da jeg startede i gymnasiet, trænede vi op til fire gange om ugen, og i weekenden var der stævne. Træningsmængden er efterhånden steget, så nu træner jeg fem til seks gange om ugen på vandet – og derudover er der styrketræning og konditionstræning. Sejlsport har været på fuld tid i ti år i træk nu, og så har jeg prøvet at studere lidt ved siden af sejladsen – det er jeg stadig i gang med,” fortæller Anne-Marie Rindom, der i 2013 startede med at læse til idræt på Aarhus Universitet. Sejleren har endnu ikke færdiggjort sin uddannelse på grund af sejlsporten, men det er noget, hun har planer om at gøre.

På en almindelig dag starter Aarhus-sejleren med en omgang fysisk morgentræning på land. Derefter tager hun ud på vandet i fire timer, og til sidst, på en lidt vildere dag, laver hun lidt cardio-træning eller udstrækning.

En dyr, men givende sport
Som 18-årig og på Anne-Marie Rindoms sidste år som juniorsejler, vandt hun en sølvmedalje til verdensmesterskabet i Brasilien. Dette var et af milepunkterne i sejlerens karriere, fordi det gav hende en billet til seniorlandsholdet.

”Her kommer jeg med ind under vingen på Dansk Sejlunion, som kunne støtte mig med mere økonomi. På det tidspunkt havde min far købt alle joller og sørgede for det hele. Det er en dyr sportsgren. Da jeg var omkring 18 år, tog Dansk Sejlunion mere over økonomisk, så jeg havde flere muligheder til de forskellige stævner,” siger landsholdssejleren.

Man skal have pengepungen frem eller være kreativ og selv søge hjælp udefra, hvis man har et ønske om at nå langt i sejlsport.

”Der er ikke nogen, der søger sponsorater for os. Tilbage i 2014 havde vi problemer med at få økonomi til at køre en kampagne til de olympiske lege. Vi satte os ned, os piger fra Horsens, der startede sammen i 1997. Vi ville gerne alle til de olympiske lege. Vi var ikke konkurrenter, fordi vi sejlede i forskellige både,” fortæller OL-sejleren.

Anne-Marie Rindom og hendes sejlerveninder koordinerede selv, hvordan de skulle søge sponsoratet, lavede en hjemmeside, blogs og bruge sociale medier. Det endte med, at pigerne fik skrabet 1,5 millioner kroner sammen på de to år op mod OL i Rio de Janeiro i 2016. På den måde havde de et godt udgangspunkt i forhold til at tage ud og rejse og kunne ansætte nogle dygtige trænere.

Selvom sejlsport kræver meget af elitesportsudøveren selv, så fortæller Anne-Marie Rindom, at hun er fyldt med mange uforglemmelige oplevelser og har fået nogle uundværlige egenskaber. Da hun var yngre, var det meget det sociale, der var i fokus – at komme ned på havnen med sine kammerater, komme ud på vandet og lave sjove lege. Men senere har det blandt andet lært hende noget om mål og struktur.

”Man har mange forskellige roller som sejler. Vi er alt fra revisorer til talsmænd, og det har jeg lært enormt meget af. Sejlsporten har lært mig at sætte et mål – jeg er blevet meget målbevidst, og jeg har lært at kunne fokusere på noget og være koncentreret i det. Der er mange elementer i sejlsport. Vi er meget inde over det hele og skal selv planlægge vores kalender og få det hele til at gå op.”

Black Friday
I sommer deltog Anne-Marie Rindom i sit tredje OL, da legene blev afholdt i Tokyo. Turneringen startede som en drøm for OL-sejleren, der før sidste runde kunne sejle sig til en guldmedalje. Men på femtedagen, om fredagen, blev en solid føring sat over styr, da hun får to gule kort.

”Jeg får først et gult kort for at bruge min krop for meget, så jeg skal sejle to gange rundt om mig selv. I næste sejlads er jeg helt oppe at køre, fordi jeg allerede kan vinde der. Derfor var nerverne sindssygt høje,” siger Anne-Marie Rindom.

Et skrækkeligt scenarie udspiller sig for Aarhus-sejleren, der bliver bortdømt af dommeren i startproceduren, fordi hun havde arbejdet lidt for meget med roret. Hun måtte ikke sejle med, og derfor mistede hun et stort forspring på dagen, som sejleren selv kalder for ”Black Friday”.

Anne-Marie Rindom formåede dog, trods et kæmpe pres, at holde sin placering i sidste runde, og dermed vandt hun sin første OL-guldmedalje:

”OL er så vigtigt et stævne, fordi det er den største sportsbegivenhed i hele verden. Det er kun hvert fjerde år og en meget prestigefyldt konkurrence. Derfor er der et kæmpe pres på en selv og ens sponsorer, som forventer, at man gør det godt. Jeg sejler alene i en båd, men der er et kæmpe hold bag mig, der tror på, at jeg præsterer, og som også har slidt i mange år for at få det til at lykkes.”

Tredje gang var lykkens gang 
Forestil dig, at du når dit allerstørste mål i livet. Den vildeste drøm, som du har haft i mange år, går i opfyldelse. Sådan indleder Anne-Marie Rindom sit svar på, hvad hendes guldsejr ved OL har af betydning for hende.

”Det er virkelig svært at sætte ord på. Jeg har sejlet i den samme båd i 12 år, og jeg har nok vidst, siden jeg var 15-16 år, at jeg rigtig godt kunne tænkte mig at komme til OL og vinde det. Jeg forstår stadig ikke, hvordan jeg selv har gjort det. Når jeg tænker tilbage på stjerner som Jesper Bang eller Poul Elvstrøm, som jeg har set op til, så tænker jeg, at det er helt surrealistisk. Det er ikke gået op for mig.”

I 2012 var Anne-Marie Rindom til sit første OL, hvor hun havde en kæmpe oplevelse, men ingen medaljer fik. I 2016 fik hun en bronzemedalje, der for alvor gav hende blod på tanden. Til sit tredje OL nåede hun helt til tops og fik lov til at stå øverst på skamlen.

”Mange af de samme, som var med i Rio, var også med i Tokyo i 2020 – så at vinde over dem, jeg før havde tabt til, var helt vildt fedt. Det handler rigtig meget om erfaring i sejlsport. Det er de færreste, der vinder første gang, de er med. Det tager lang tid at lære om vind og vejr samt at læse systemerne,” fortæller OL-guldvinderen.

En gang på vandet, altid på vandet
Anne-Marie Rindoms største mål i karrieren er netop blevet indfriet. Hun har sejlet i den samme båd i 12 år, men hun har stadig fysikken til at kunne fortsætte sin professionelle karriere inden for sejlsport:

”Lige nu er jeg lidt i en tænkeperiode. Jeg skal finde ud af, hvad jeg gerne vil. Jeg har for eksempel en uddannelse, jeg skal have afsluttet – og der er ikke den store økonomi i sejlsport. Lige nu kan jeg stadig ride lidt på guldbølgen, men det er helt klart også noget, der ikke holder i længden. Spørgsmålet er, om det overhovedet kan lade sig gøre at lave en OL-kampagne mere? Jeg synes stadig, at det er superfedt at sejle laserjolle, og jeg ville være ked af at sige farvel til den lige nu,” lyder det fra sejleren.

Anne-Marie Rindom lægger dog heller ikke skjul på, at der er mange andre ting og udfordringer, som hun gerne vil tage op inden for den professionelle del af sejlsportsverdenen. OL-sejleren blev i januar en del af SailGP som er sportens svar på Formel 1:

”Det er en båd, der flyver over vandet. Vi sejler 100 kilometer i timen. Vi har hjelme på, dykkerflasker på maven og knive i lommerne, fordi bådende er ret farlige at sejle. Men de er sjove, og det er nogle af de allerdygtigste sejlere, der er med fra hele verdenen. SailGP har besluttet, at der skal være kvinder med ombord, og det er så blevet mig og en anden pige, der hedder Katja. Så jeg håber på, at det her åbner op for nogle flere muligheder inden for den professionelle del af sejlsportsverdenen.”

Efter noget tid på vandet, hvor sejleren har vist sine bedste tricks på sin lille enmandsjolle, søger hun igen ind mod land. Anne-Marie Rindom fortæller, at det er første gang, at hun er i sin jolle efter OL. Lige nu giver hun sig selv en pause, hvor hun blandt andet bruger tiden sammen med sin familie, venner og kæreste.

”Jeg kunne også godt tænke mig at blive bedre til Wingfoile – det er det nye inden for sejlsporten. Jeg er mest af alt bare en vandhund,” afslutter Anne-Marie-Rindom.

Udvalgte resultater fra Anne-Marie i Laser Radial

  • OL-guld i 2020
  • EM-guld i 2019
  • VM-guld i 2015 og 2019
  • VM-bronze i 2016 og 2018
  • OL-bronze i 2016