Et af byens største byudviklingsprojekter i moderne tid er skudt i gang. Vision Kongelunden skal realisere landets største folkepark med nyt fodboldstadion og endnu flere rekreative områder. Arkitekten Trine Ribergaard Skammelsen skal sætte stregerne, og hun forholder sig ydmygt til opgaven, der skal løfte Aarhus som by.
Tekst: Alexander Loft Birkmose
Foto: Christer Rise
Vi har jublet til store sportsbegivenheder, vinket til Hendes Majestæt Dronningen, fået et sug i maven i byens forlystelsespark og generelt nydt tilværelsen i naturskønne omgivelser. Alt sammen i området, som nu har fået navnet Kongelunden. Et område, som emmer af historie og traditioner, hvor visionen nu er at skabe en moderne og sammenhængende folkepark med respekt for områdets sjæl.
Projektet indebærer blandt andet byggeriet af et nyt stadion, et samlet område for breddeidrætten, en række rekreative områder og forbedret infrastruktur. Et projekt, som man forventer står færdig i midten af 2025.
I front for projektet er den 43-årige arkitekt Trine Ribergaard Skammelsen, som har lang erfaring inden for byudvikling. Ved årsskiftet blev hun ansat som projektdirektør for Vision Kongelunden. Men hvem er kvinden bag et af de største byudviklingsprojekter i Aarhus? Og hvad er vigtigt for hende i udviklingen af Kongelunden?
Vigtigt byfællesskab
Trine Ribergaard Skammelsen kommer gående fra Stadion Allé ned mod Ceres Park, som hun i løbet af de kommende år skal være med til at gentænke. For 13 år siden flyttede hun til Aarhus med sin familie, og de bor i dag på Frederiksbjerg. Hun har aldrig været bange for at flytte sig rundt og har boet i storbyer som både Barcelona og Berlin. To meget forskellige byer, som begge har været med til at forme hendes syn på byudvikling og gav hende en stor kærlighed til byens liv og de store kulturelle og mentale fællesskaber, som byen kan tilbyde. En kontrast til opvæksten i et lille landsbysamfund, hvor hun i en tidlig alder fik det nære og socialt forpligtende fællesskab under huden.
”Jeg trives med det fællesskab, der er forbundet med Aarhus. Det at være aarhusianer er forbundet med en følelse og en stolthed hos mange, som binder os sammen. Storbyens fællesskab er anderledes en landsbyens fællesskab på godt og ondt. Landsbyfællesskabet er meget forpligtende, og det er en styrke, fordi man hjælper hinanden, hvis huset brænder. Men det kan også være meget lukket, og her synes jeg, storbyen kan tilbyde en mangfoldighed og et fællesskab, der bygger bro på tværs af de mange små fællesskaber, der er rundt omkring i byen. Den åbne dialog, hvor vi ikke bliver bange for hinandens forskellighed, den skal vi passe godt på, samtidig med at vi respekterer det menneskelige behov for i det nære at finde sammen med nogle, der ligner en selv.”
Netop derfor er det også vigtigt for Trine Ribergaard Skammelsen, at Kongelunden, efterhånden som projektet tager form, kommer til at kunne mærkes som en fælles vision for hele Aarhus, hvor man dykker ned i forskellige temaer, som har relevans for bestemte grupper.
En gave til byen
Vision Kongelunden fik for alvor medvind i slutningen af sidste år, da Salling Fondene og Lind Invest gav en donation på intet mindre end 500 millioner kroner. En stor gave til byen, som gør det muligt at realisere byudviklingsprojektet.
”Det betyder alt, at projektet har fået en stor donation. Før donationen var mange naboer i området nervøse for forslaget om at bygge boliger her, mange er mere trygge nu, hvor vi ikke behøver sælge byggeretter for at finansiere projektet.”
Kongelunden bliver det største storbynære, rekreative område i Danmark. Geografisk dækker Kongelunden området fra Tivoli Friheden i nord til Varna og Den Uendelige Bro i Syd.
”Jeg føler mig altid forpligtet over for de store byudviklingsprojekter, fordi de gør en kæmpestor forskel, og det er klart, at her er der mange at være forpligtede overfor. Kongelunden som helhed kommer til at løfte byen.”
Stadion som startskud
Trine Ribergaard Skammelsen sidder på stadions tribunerækker og spejder ud over den mest væsentlige katalysator til Vision Kongelundens fødsel. Hun flytter blikket ned på den røde løbebane, som gennem en årrække har været genstand for offentlig debat på grund af afstanden mellem tilskuere og fodboldbanen, som hæmmer oplevelsen.
”Vi skal lykkes med at lave et nyt stadion til AGF. Det er det projekt, der på forhånd var opbakning til, at vi skal løse. Stadion trænger til en opgradering, for det er vigtigt at sikre en intimitet på stadion, der giver en stærk oplevelse. Fodboldoplevelsen betyder rigtig meget for bystoltheden og byens fællesskab.”
Stadionprojektet er et emne, som mange har en mening om, og Trine Ribergaard Skammelsen byder debatten velkommen.
”Det er et stort ansvar, som jeg forholder mig helt ydmygt til. Derfor tager jeg det også meget seriøst, og jeg tænker mig rigtig godt om i forhold til, hvordan vi løser projektet bedst muligt. Projektet tiltaler mig meget på grund af kombinationen mellem det åbne, byen, idrætsliv og konferencer. Alt skal fungere i sin helhed og sætte et aftryk på Aarhus. Det er en gave at få lov til at arbejde med.”
Målsætningen er at kunne afholde store koncerter og sportsbegivenheder med mange tilskuere i professionelle rammer, mens det hele balanceres med breddeidrætten for at styrke aktiviteten i dagligdagen. Et andet vigtigt perspektiv er ifølge Trine Ribergaard Skammelsen at positionere Aarhus endnu stærkere på verdenskortet, så flere turister får lyst til at lægge vejen forbi byen.
”Når Kongelunden står færdigt, får det betydning for turismen, fordi vi i højere grad får bundet området endnu mere sammen, så det bliver naturligt for turister med en heldagsudflugt.”
Ambitionerne for Kongelunden er store, og de mange muligheder i området bliver nu undersøgt frem mod 2023, hvor de fysiske rammer begynder at tage form, så området kan stå klar til brug i sommeren 2025.
Om Trine Ribergaard Skammelsen
- 42 år, født og opvokset i Østjylland og har blandt andet boet i Berlin og Barcelona.
- Bor i dag med sin familie på Frederiksbjerg.
- Projektdirektør for Vision Kongelunden.
- Kommer fra en stilling som plan- og byggechef i Silkeborg Kommune, hvor hun har været ansat siden 2017.
- Tidligere har hun blandt andet været stabschef i Odense Kommune, afdelingschef og medindehaver af den private rådgivningsvirksomhed Bascon A/S og været ejer af virksomheden metopos.
- Har arbejdet med store projekter som Bassin 7 i Aarhus, Østre Havn i Aalborg, Musicon i Roskilde og Søfronten i Silkeborg.
Om Kongelunden
- Dækker over området fra Havreballeskoven i nord til Kirkeskoven i syd. Området omkranses af Frederikshøj, Højbjerg, Fredensvang, Kongsvang, Frederiksbjerg og Aarhus Bugt og udgør i dag det største sammenhængende multifunktionelle rekreative område i Aarhus.
- Aarhus Kommune arbejder i projektet i partnerskab med Salling Fondene og Lind Invest, der tilsammen har doneret 500 millioner kroner til projektet.
- Kongelundens Sekretariat er forankret under borgmester Jacob Bundsgaard i et tæt samarbejde med rådmændene i Kultur og Borgerservice og Teknik og Miljø og de private partnere.
Hvorfor skal Aarhus have et nyt stadion?
”Det vi har er 100 år gammelt, og ingenting lever op til kravene. Publikumsoplevelsen er ikke en by som Aarhus værdig, og det er logistikken og teknikken heller ikke. Stadion fungerer ikke med løbebanen, og det værste er, at rammerne ikke engang opfylder de internationale krav til atletikstævner. Samtidig skal vi også udvikle stadion til et sted, hvor man har lyst at komme, selvom man ikke er totalt fodboldnørd. Ligesom folk kommer på ARoS uden at være kunstnørd. Det skal ikke bare være et stadion, det skal være det bedste.”
– Trine Ribergaard Skammelsen, projektdirektør for Kongelunden