I hælene på en hundepasser

For fire år siden startede 28-årige Lise Søballe, sammen med sin mand, Hundehaven Potefryd i Brabrand. Her kan man få passet sin hund i dagtimerne, mens man selv er på arbejde eller blot har brug for at få aktiveret sin firbenede ven sammen med andre hunde. Kom med indenfor blandt de mange logrende haler og følg i hælene på Lise Søballe i hendes arbejde som hundepasser.

Tekst & foto: Alexander Loft Birkmose

06:30
Morgenmørket udenfor afløses af kraftige lysstofrør, der blinkende sætter i gang og lyser den 400 kvadratmeter store lagerhal op på Edwin Rahrs Vej. Lise Søballe gør klar til en arbejdsdag i Hundehaven Potefryd. Hun når lige at tænde computeren og sætte en kande kaffe over, før telefonen vibrerer i lommen på hende. Det er den første hund, der er klar til at blive afleveret af sin ejer. Lise Søballe bipper dem ind, og et splitsekund efter rejser en stor hund sig på bagbenene for at læne sig op ad gitteret ind mod kontoret, så den kan sige hej til sin favorithundepasser.

”Hej Barney!”

Gitteret bliver åbnet, og ind løber den store Berner Sennenfor at se, om der er nogle at lege med. Hundeejeren siger farvel og overleverer seletøjet for efterfølgende at køre på arbejde.

”Rigtig mange af vores kunder bruger os, fordi de synes, at deres hund har et større socialt behov hund til hund, end hvad man lige kan mønstre på gåturene i nabolaget. Så det handler meget om hundens ret til at være sammen med sine artsfæller. Men for mange handler det også om, at man har en lang arbejdsdag, hvor hundepasningen kan aflaste i hverdagen,” siger Lise Søballe.

08:45
Alle hundene er nu blevet afleveret. Der er 15 hunde på en gennemsnitlig dag, og hver hundeejer betaler gladeligt cirka 250 kroner for en dags hundepasning. Sammen med sine to frivillige hjælpere er Lise Søballe trukket ned i hallen, og her er hundene blevet delt op i to legestuer. En til de lidt større hunde og små fartbøller, og så en legestue til de lidt mindre og mere afdæmpede hunde.

”Jeg har altid været en kæmpe dyreven, og det bedste ved at arbejde med hunde til dagligt er, at de knytter sig til en. Det er lige til, at hjertet smeltet over, når de bliver så glade for en. Men det er også enormt fedt at opleve, at de bygger relationer til hinanden. Vi hjælper dem selvfølgelig også med det i starten, for vi skal hele tiden sikre, at de hunde, der leger sammen, er gode ved hinanden,” siger Lise Søballe.

Forestil dig en børnehave, men bare for hunde. Her er legetøj, farver og mønstre på væggene, små legehuse – og generelt et ret højt aktivitetsniveau. Lise Søballe er oprindeligt uddannet folkeskolelærer, og mange af de kvaliteter kan hun overføre til sit arbejde som hundepasser, hvor der handler om at styre en stor gruppe og være tydelig i sit sprog.

”Vil du hjælpe med at tørre op efter hende?” spørger Lise Søballe en af sine hjælpere, mens hun får navigeret to hunde fra den ene legestue til den anden. Der er med andre ord altid noget at give sig til i Hundehaven Potefryd. Hundene bliver løbende luftet udenfor, og det er Lise Søballes opgave at registrere, hvilke hunde der blev afleveret først, så de har en idé om, hvem der er mest tissetrængende. I den store lagerhal er der fri leg under opsyn, og hundene er gode til at aktivere hinanden, så der bliver brændt en masse energi af.

09:55
Flere af hundene har for en stund parkeret sig i legestuens bløde lædersofaer. Det er snart ved at være puttetid, og Lise Søballe tager initiativ til at tage hundeflokken med op på kontoret, hvor de skal puttes.

”De kan sagtens sove, og især de hunde, der kommer her mere eller mindre regelmæssigt, for de kender rutinerne. Der er ikke nogen underholdning, og det er nøgleordet for at få en middagslur til at fungere,” siger Lise Søballe, som har tændt for sin arbejdscomputer for at passe sine administrative opgaver.

Det første hold af frivillige hjælpere siger farvel, og de næste 3-4 timer skal hundene sove, inden eftermiddagsholdet af hjælpere stempler ind. Hundene sover trygt, og engang imellem er der behov for en lille tissetur udenfor – især for de små hvalpe. Alle hundene opfører sig pænt og kender rutinerne. Men Hundehaven Potefryd tager heller ikke alle hunde ind. Derfor bliver samtlige hunde screenet, inden de bliver en del af flokken, så både hundene, ejerne og hundepasserne er sikret en harmonisk gruppe.

”Det er altid lidt særligt, når en hund har første dag, og vi skal lære den at kende. Når vi har haft besøg af den, har den haft sin ejer med, så på den første dag ser vi den i en lidt anden situation, fordi den er på udebane uden sin mor. Nogle hunde knytter derfor meget hurtigt bånd til os hundepassere, mens andre hunde går i gang med at knytte bånd til alle flokmedlemmerne,” fortæller Lise Søballe.

13:50
De fleste af hundene begynder nu at gøre antrit til at stå op, og lidt efter skal hele flokken luftes på samme tid. Bagefter kommer alle ned i hallen for igen at lege, og som eftermiddagen skrider frem, bliver hundene drypvist afhentet af deres ejere. For Lise Søballe er dagen ved at være omme, men hun glæder sig allerede til i morgen. Og ambitionerne for fremtiden er klare:

”En hundehave er jo et nyt fænomen i Danmark, men vi ser gerne, at vores tredje hundegård kommer i brug i den nærmeste fremtid. Det er ikke noget problem at have 10 hunde på hver stue. Vi arbejder også på, at vores hal kan blive brugt til hundetræning om aftenen, for det er jo fede faciliteter, vi har bygget op.”