Skift skærmen ud med den friske luft. Det begynder at blive mere accepteret at trække sig fra byens larm og søge ud i naturens ro. Familien Dybendal tog skridtet. De solgte deres villa, sagde deres godt betalte jobs op og proppede hele deres liv ind på 15 kvadratmeter i en campingvogn.
Tekst: Caroline Rossmeisl
Foto: Ulla Bjulver
”Jeg vil bare gerne bo i en campingvogn.”
33-årige Stine Dybendal tager en tår af sin kaffe og lader en smørklat dumpe ned på havregrøden.
I virkeligheden havde de allerede talt meget om det, hun og hendes mand Henrik Dybendal.
Siden de havde solgt huset, havde det ligesom ligget i luften, at det var det, de skulle.
Hun vidste, at det også var det, hendes mand ville.
Men denne morgen i deres bekendtes designerkøkken med højt til loftet, gik det virkelig op for dem begge to.
De skulle væk fra det liv, de førte. Væk fra hamsterhjulet og boliglånet. De ville skrælle helt ind til benet og kun gøre det, der gav mening for dem.
Nemlig at hoppe i gummistøvlerne og rejse med familien på eventyr i en campingvogn.
Det hele susede forbi
Nu er det et par måneder siden, at familien Dybendal tog beslutningen den morgen i designerkøkkenet.
Indtil videre har de levet, som de drømte om. De rejser mellem forskellige campingpladser. Her bor de i et par uger, inden for den tilladte tid på pladsen. Og så rejser de videre til et nyt sted.
I øjeblikket bor de på campingpladsen ved Ajstrup Strand i Malling.
Stine Dybendal går hjemme med børnene, og hendes mand Henrik Dybendal står til at sige sit job op i online marketing og blive selvstændig fra det nye år.
Det var et oplagt tidspunkt at lave livet om. Skulle de gøre det, skulle det være nu, fortæller Stine Dybendal.
Men rejsen dertil var ikke nem.
Stine Dybendal fortæller, at det startede med en sygemelding med stress, et års tid tilbage, da hun var færdig med sin barsel.
”Allerede da jeg gik hjemme, kunne jeg godt mærke, at der på en måde var et liv, der kaldte på os. Da jeg så kom tilbage på arbejde, kunne jeg bare mærke, at der var et eller andet helt galt,” siger hun.
Stine Dybendal fortæller, at der havde været dødsfald i familien og vennekredsen. Det var især det, der gjorde, at hun og hendes mand følte, at de var nødt til at lægge livet fuldstændig om.
”Der kom et forcerende behov for at gøre op med det hele. Vi kunne mærke, vi ikke ville spilde tiden på noget, der ikke var godt for os. Og det var vores liv ikke. Vi trivedes ikke, havde ikke nok tid og følte, det hele susede forbi,” siger hun.
Netop følelsen af at ville kunne skære det overflødige væk og leve mere simpelt, står familien Dybendal ikke alene med. Fænomenet ’simple living’ er begyndt at blive mere og mere accepteret.
Det fortæller trendforsker Louise Byg Kongsholm. Hun mener, at det blandt andet skyldes den hastighed, som samfundet kræver.
”Samfundets bredbånd er kun blevet større. Det eneste bredbånd, der ikke er blevet større, er menneskets hjerne. Det gør, at mange oplever, at deres krop og hjerne ikke kan følge med,” siger hun.
Tættere på hinanden, bogstavlig talt
Denne sene efterårsdag på Ajstrup Campingplads kan man for alvor mærke, at årstiden snart skifter. Bladene har for længst forladt deres træer, og vinden niver kinderne røde.
I dag er Stine Dybendal hjemme med børnene. De er netop stået af cyklen efter en udflugt til Malling.
Hun fortæller, at for dem, er det vigtigt at komme ud uanset, hvad vejret byder.
”Vi vil gerne vænne os og vores børn til at være mere udenfor. Det bliver vi tvunget til her. Det tror jeg, at vi har godt af. Ellers er det jo så nemt at sidde og putte sig i sit hus,” siger Stine Dybendal.
Kleo Dybendal på fire år og den yngste Freddie Dybendal på to år er begyndt på en fangeleg. De to flyverdragter suser i rasende fart rundt om campingvognen.
”I er da nogle krudtugler!” udbryder Stine Dybendal til dem.
Hun fanger Freddie i et knus.
De to børn griner. Så slipper hun ham og lader ham fortsætte med at løbe rundt i mudderet med sin søster.
For familien Dybendal har det virket at skære ned på alle de ting, der fyldte i deres hverdag, og som ikke gav dem værdi.
Selvom pladsen er blevet mere trang ved at bo i campingvognen, er der er blevet mere plads til familielivet.
”Vi lærer hinanden at kende på en anden måde nu. Og man er sammen på en helt anden måde, når man lever på så få kvadratmeter,” siger Stine Dybendal.
Hun fortæller, at det også har været udfordrende at skulle være hjemmegående forælder i det nye hjem.
”Jeg bliver nødt til at have tænkt over, hvad vi skal hver dag. Så man ikke bare er på autopilot. For mig har det været rigtigt sundt, fordi jeg kommer til at tænke over, hvordan jeg er og gerne vil være som forælder,” siger Stine Dybendal.
Hendes tilstand med stress er blevet meget bedre efter at være kommet væk fra huset og jobbet.
”Det hjælper at kunne skrælle noget fysisk væk. Så kan man mærke, hvad det gør ved en, når alt det unødvendige er strippet fuldstændig væk, og der ikke er alle mulige ligegyldige forstyrrelser,” siger hun.
Stjerneklar himmel og brusende hav
Overalt på campingpladsen kan naturen høres. Træerne giver en pibende lyd, når blæsten fanger deres grene. Og selv heroppe fra campingpladsen kan havets bølger fornemmes.
Stine Dybendal synes, at der sker noget helt specielt, når man kommer så tæt på naturen som her.
”Naturen kan noget helt særligt. Den kan hjælpe mig til at komme i balance og glemme de der små bekymringer, jeg kan have. Bekymringerne virker så små, når man står over for et enormt hav,” siger Stine Dybendal.
Familien har samtidig fået mange gode naturoplevelser, mens de har boet her. Oplevelser, som hun ikke tror, at de ville få chancen for at få, hvis de boede i et hus.
Trendforsker Louise Byg Kongsholm fortæller, at netop naturen er blevet enorm vigtig for flere til at opnå en balance i det travle liv.
”Naturen kan hjælpe med at skabe fokus, ro og sanselighed. Det er den direkte modsætning til den moderne hverdag. Den kan derfor bruges som et modspil til frustrationen mod det digitale og mange af vores samfundsproblemer,” siger hun.
En særlig oplevelse for Stine Dybendal var, da de en aften skulle børste tænder. For at børste tænder skal man op i fællesbygningen. Og da de kom ud af vognen, var der helt mørkt og fuldstændig stjerneklart.
”Vi kom ud og så stjernerne, selvom vi bare skulle børste tænder. Det var fantastisk. Den oplevelse kunne vi aldrig have fået, hvis vi havde stået hjemme på et badeværelse,” siger hun og tilføjer, det netop også er det, hun gerne vil give videre til sine børn.
Ikke en opskrift, der passer til alle
Valget om at flytte fra den store villa, har Stine Dybendal ikke fortrudt et sekund.
”Jeg savner slet ikke at være bundet til et hus, det 30-årige lån og alle de forpligtelser og bekymringer, der fulgte med det,” siger Stine Dybendal.
Hun indrømmer dog, at nogle små lavpraktiske ting, der er lidt besværligt, som fx at skulle helt op i toiletbygningen, hver morgen. Men i virkeligheden tror hun, det er meget godt at prøve det mere primintive.
”Vi er jo mageligt indrettet og opflasket med, at når det hele bliver lidt besværligt, så søger vi denne her behagelighed,” siger hun og tilføjer, at eventyrene og de oplevelser, de får, opvejer de små lavpraktiske udfordringer.
Men at leve på denne måde er bestemt ikke en opskrift for alle, fortæller hun.
”Nogle virker til at kunne trives i et moderne liv med hus, jobs og børn. Men vi kunne bare mærke, at det gjorde vi ikke. Det ville langsomt tage livet af os,” siger hun.
At flytte i en campingvogn er også et af de mere ekstreme eksempler på simple living, fortæller trendforsker Louise Byg Kongsholm. Der er mange måder at leve mere simpelt på, hvor bare lidt kan gøre en forskel.
”Bare det at man skærer ned på julegavebudgettet, rydder op og smider ud, eller giver sig selv lov til at gå en lang tur. Alle de små ting, kan gøre en enorm forskel, og kræver ikke så meget,” siger hun.
Hun fortæller også, at der er kommet et helt andet syn på det at ville trække stikket eller leve mere simpelt.
”For nogle år tilbage var det prestigefyldt at løbe maraton eller ironman. Det er skiftet. Der er kommet prestige i at kunne slukke telefonen eller vælge den lange gåtur i naturen,” siger hun.
Stine og Henrik Dybendal har endnu ikke nogen plan for, hvor lang tid eventyret i campingvognen skal vare. Men lige nu giver det mening.
”Vi har brug for roen og friheden, og så må alt komme efter det,” siger Stine Dybendal.
Hun ser over på sin datter.
”Var det i aften, vi skulle ud med pandelamper og se på dyrene i skoven, Kleo?” spørger hun.
Kleo Dybendal retter sig øjeblikkeligt op i sofaen og får julelys i øjnene.
Det vil hun vist gerne.
5 facts om simple living
- Simple living er en livsholdning, der handler om at skabe et liv, der er enkelt udvendigt og rigt indvendigt.
- Ved simple living rydder man op i sin hverdag både fysisk, psykisk og digitalt.
- For mange spiller det også en rolle at kunne gøre noget godt for miljøet.
- Simple living kan forebygge stress.
- Der er mange måder, man kan udøve simple living på. Alt fra at skære ned på sit forbrug i hverdagen til at flytte ud i en skov.
Kilder: Sundhedsguiden, trendforsker Louise Byg Kongsholm