Murstenshuse, glasfacader og bindingsværk. Det er blot nogle af de elementer, der kendetegner Aarhus’ arkitektur. Havnens betonbyggerier med deres store glasfacader og Skolegades spraglede bindingsværkshuse. Vi har været en tur rundt i byen for at tage et kig på mangfoldigheden i mødet mellem gammelt og nyt.

aarhus arkitekturBestseller Kontorhus på havnen

Bestsellers kontor på havnen blev indviet i 2015 og er kendetegnet ved dets minimalistiske design i beton og glas. Kontoret består af flere forskellige bygninger forskudt af hinanden. Mellem dem er der indrettet små, grønne udendørsarealer, mens der på toppen er installeret solceller.

aarhus arkitekturPlastikkirurgisk Klinik i Skolegade

Skolegade er sammen med Mejlgade en af de gader i Aarhus, hvor man kan opleve flest historiske bygninger. Størstedelen af huse er bygget i midten af 1800-tallet. Før i tiden var det en af byens mest befærdede gader, da man tog vejen igennem den for at komme til torvehandel på Store Torv.

aarhus arkitekturBindingsværk i Mindegades baggård

Mindegades arkitektur er mere eller mindre præget af sin historie som handelsgade. Det var her Hans Broge i 1800-tallet opbyggede sit handelsimperium i Mindegade 8 og 10. Bygningerne blev brugt som både kaserner for Dragonregimentet og som domicil. I dag huser de blandt andet Enhedslisten, en vuggestue og stripklubben La Belle.

aarhus arkitekturDokk1 / Toldboden på Hack Kampmanns Plads

Hack Kampmanns Plads i Midtbyen er et af de steder, hvor man for alvor kan se kontrasten mellem gammelt og nyt. Her blev Dokk1 indviet i 2015 som Aarhus’ nye varemærke. I nærheden ligger Toldboden, som blev bygget i 1868 og brugt til inddrivelse af moms og skat på importerede varer, der var blevet sejlet ind i havnen.

Aarhus arkitekturBaggården i Mindegade / Bestseller Kontorhus

 

Aarhus arkitekturGraven / Navitas

Graven i Latinerkvarteret har en broget fortid med alt lige fra vikinger og handel til fattigdom, prostituerede og BZ’ere. Den rødkalkede Købmandsgård er gadens ældste bygning og opført i 1600-tallet. Ned mod havnen er Navitas, som stod færdigt i 2014 og huser Aarhus Universitets ingeniøruddannelser. Det var et af byens første moderne byggerier på havnen.

Aarhus ArkitekturBestseller Kontorhus / Skolegade

 

Aarhus ArkitekturBaggården i Mindegade / Navitas