Aarhus arkitektur

Fotoserie: Mødet mellem gammelt og nyt

Murstenshuse, glasfacader og bindingsværk. Det er blot nogle af de elementer, der kendetegner Aarhus’ arkitektur. Havnens betonbyggerier med deres store glasfacader og Skolegades spraglede bindingsværkshuse. Vi har været en tur rundt i byen for at tage et kig på mangfoldigheden i mødet mellem gammelt og nyt.

aarhus arkitekturBestseller Kontorhus på havnen

Bestsellers kontor på havnen blev indviet i 2015 og er kendetegnet ved dets minimalistiske design i beton og glas. Kontoret består af flere forskellige bygninger forskudt af hinanden. Mellem dem er der indrettet små, grønne udendørsarealer, mens der på toppen er installeret solceller.

aarhus arkitekturPlastikkirurgisk Klinik i Skolegade

Skolegade er sammen med Mejlgade en af de gader i Aarhus, hvor man kan opleve flest historiske bygninger. Størstedelen af huse er bygget i midten af 1800-tallet. Før i tiden var det en af byens mest befærdede gader, da man tog vejen igennem den for at komme til torvehandel på Store Torv.

aarhus arkitekturBindingsværk i Mindegades baggård

Mindegades arkitektur er mere eller mindre præget af sin historie som handelsgade. Det var her Hans Broge i 1800-tallet opbyggede sit handelsimperium i Mindegade 8 og 10. Bygningerne blev brugt som både kaserner for Dragonregimentet og som domicil. I dag huser de blandt andet Enhedslisten, en vuggestue og stripklubben La Belle.

aarhus arkitekturDokk1 / Toldboden på Hack Kampmanns Plads

Hack Kampmanns Plads i Midtbyen er et af de steder, hvor man for alvor kan se kontrasten mellem gammelt og nyt. Her blev Dokk1 indviet i 2015 som Aarhus’ nye varemærke. I nærheden ligger Toldboden, som blev bygget i 1868 og brugt til inddrivelse af moms og skat på importerede varer, der var blevet sejlet ind i havnen.

Aarhus arkitekturBaggården i Mindegade / Bestseller Kontorhus

 

Aarhus arkitekturGraven / Navitas

Graven i Latinerkvarteret har en broget fortid med alt lige fra vikinger og handel til fattigdom, prostituerede og BZ’ere. Den rødkalkede Købmandsgård er gadens ældste bygning og opført i 1600-tallet. Ned mod havnen er Navitas, som stod færdigt i 2014 og huser Aarhus Universitets ingeniøruddannelser. Det var et af byens første moderne byggerier på havnen.

Aarhus ArkitekturBestseller Kontorhus / Skolegade

 

Aarhus ArkitekturBaggården i Mindegade / Navitas