Fotoserie: Hyldest til havets kuldegys

En tidlig frostklar morgen har vi besøgt Bellevue Strand i håb om at møde nogle inkarnerede vinterbadere, der gladeligt hopper i havet, når temperaturen når frysepunktet. Mens andre skraber frost af bilen eller drikker deres morgenkaffe, smider de tøjet og hopper nøgne i havet.

Tekst og foto: Ulla Bjulver

Klokken otte, mens solen stadig står varm og gul over horisonten, kan man skimte et par mennesker på badebroen. Dampen fra deres ånde står som små røgskyer omkring dem.

Den 87-årige Johan Bender cykler hver morgen, året rundt, de få hundrede meter ned til stranden i morgenkåbe, tophue og plasticsandaler.

“Det er et ritual. Jeg bader hver dag. På badebroen synger jeg altid ‘Det er i dag et solskinsvejr’, og efter badet fodrer jeg mågerne med brød,” siger Johan Bender.

87-årige Johan Bender fortæller, at det bedste ved at bo i Aarhus er skoven og stranden. Han har boet i Risskov i mange år og nyder stilheden og skønheden. 
Johan Bender er pensioneret, men lever et aktivt liv med tennis og cykler hver dag til stranden for at bade. 

“Jeg har altid badet. Fra jeg var helt lille, tog min mor mig med til stranden om vinteren, hvor vi badede i det kolde vand. Vi skulle hærdes. Det har jeg også gjort med mine egne børn. Min søn er voksen i dag og vinterbader stadig.”

Johan Bender bader fra badebroen ved Bellevue om morgenen og er også medlem af Vikingeklubben Jomsborg, der holder til på den Permanente.

“At bade fra badebroen er individualistisk, at bade i Jomsborg er socialt. Jeg kommer i Jomsborg både for havbadet og menneskebadet, fordi jeg kender rigtig mange af medlemmerne. Der kommer rigtig mange herlige mennesker. Jomsborg giver åbenhed og glæde,” fortæller han.

Hver dag løber Franseska Anette Mortensen til stranden og og hjem igen efter havbadet. Det er en tur på knap 6 km. 

Ved siden af ham står 56-årige Franseska Anette Mortensen, der også er vinterbader. Hun har  vinterbadet i 15 år.

“Jeg bader, fordi det er skønt. Det booster min energi og gør mig glad.”

Hun er ligesom Johan Bender medlem af Jomsborg, men bader lige så gerne fra badebroen. Havbad fra badebroen er en hardcore udgave af et vinterbad – uden varmen fra saunaen.

“Det er godt for immunforsvaret med et koldt havbad”, siger den 56-årige Franseska Anette Mortensen.

“Det er skønt på badebroen, fordi vi er så få,” siger Franseska Anette Mortensen.

“Stemningen på badebroen er virkelig hyggelig, fordi man ofte møder nogle af de samme og får sig en hyggelig sludder. Og vi hjælper hinanden med at spotte brandmænd,” forsætter hun.

“Jeg bader uden tøj, fordi er rart at mærke vandet direkte på HELE kroppen, at være sanseligt ét med vandet, vejret, vinden, solens skin”.

Da hun kommer op af havet, står hun lidt uden tøj og nyder solen.

“Nogle gange er jeg i vandet i 6 minutter af gangen, og jeg fryser ikke det mindste, når jeg kommer op,” siger Franseska Anette Mortensen.

Hun tager løbeskoene på og hilser farvel, mens Johan Bender springer på cyklen.

“God dag, vi ses jo nok en af dagene.” Med et smil på læberne fortsætter de dagen med ny energi.