Marie Bentzon Sørensen

Byggeboom

Meterhøje kraner rager i vejret, mens betonblandere roterer i takt med kværnende gravemaskiner. Der bygges almene boliger, højhuse, studieboliger og erhverv. På havnen, ved indfaldsvejene og i centrum. Aarhus vokser med 4.000 mennesker om året, og det får den ene byggeplads efter den anden til at skyde op. Men hvem er dem med sikkerhedshjelmene, refleksvestene og overalls? Arbejdsfolkene, der får jord under neglene i jagten på vækst og udvikling. Vi inviterer indenfor på byggepladsen og helt ind i skurvognen ved den kommende Frederiks Plads.

Foto: Marie Bentzon Sørensen
Tekst: Alexander Loft Birkmose
Kagemand til alle
Niels Nielsen, 61 år og Ole Høgh, 60 år. Begge er jord- og betonarbejdere. Ole Høgh har netop fejret rund fødselsdag med kagemand til alle på byggepladsen.

 

Nyt byrum for alle
Byggeriet af boliger og erhverv ved Frederiks Plads skal efter planen stå færdigt med indflytning fra oktober 2017. Boligerne får alle udsigt til byen, den nye plads eller havnen.

 

Boliger og butikker
På byggepladsen arbejder 60 håndværkere for at få det 48.500 m2 store etageareal færdigt. Første etape omfatter opførslen af 150 boliger på i alt 12.075 m2 samt 1.450 m2 butiksareal og 11.925 m2 kælder.

 

Det store overblik
Poul Fjord, 50 år, kranfører i den højeste kran på pladsen på 76 meter. Han har førhen været kloakmester eller jordrotte, som han selv siger.

”Jeg har selvfølgelig ikke det sociale, som de har nede på pladsen. Men hvis jeg gik med dem, ville jeg da ikke få lavet noget,” siger Poul Fjord med et smil på læben. ”Hvis jeg keder mig, tager jeg en smøg, hører radio eller læser lidt.”

 

De tynde luftlag
Der kravles op og ned ad kranens smalle trappestige. I 2005 indførte Aarhus Kommune en højhuspolitik, der åbner op for højhusbyggeri ved vejkryds og indfaldsveje. Kommunen definerer et højhus som en bygning over 6 etager eller 20-24 meter.

 

Velsmurte håndmadder
Madkasserne med håndmadder bliver fundet frem i skurvognen, mens der bliver fortalt røverhistorier.

 

Polles røverhistorier
Poul Erik Kristiansen, 57 år, jord- og betonarbejder, også kaldet Polle, er kendt som manden med de mange gode historier.

 

Frederiks Plads

 • 48.500 m2 samlet etageareal
 • 150 boliger
 • 35.000 m2 erhverv
 • 500 p-pladser
 • 5-19 etager
 • 60 håndværkere arbejder på pladsen
 • Indflytning fra oktober 2017

 

Byggeri i Aarhus

 • Over de næste 10 år anslås det, at der bliver investeret 81 mia. kr. i byudvikling i Aarhus.
 • Aarhus Kommune har et mål om at bygge 50.000 nye boliger frem mod 2030.
 • I 2016 blev der opført 3.000 nye studieboliger i byen.
 • Planen er at bygge 1.600 almene familieboliger frem mod 2020, som skal sikre blandede boligkvarterer, så indbyggere med almindelige indkomster også har råd til at bo i byen

Kilde: Byens Ejendom