Billedserie: Lanterner, lysshow og liv

Efter mere end fem års ventetid blev Aarhus lørdag d. 21. januar indviet som Europæisk Kulturhovedstad 2017. Forventningerne var høje, ob nervøsiteten lurede også i baggrunden. Alt skulle nemlig gå op i en højere enhed, for at året ville blive skudt ordenligt igang.

Millioner af kroner var afsat til den store, officielle åbning, der med udgangspunkt i Musikhuset og Rådhuset skulle skyde kulturhovedstadsåret igang med et brag. Og et brag af en fest blev det. Et lysende optog af tusinde aarhusianere med hundredvis af lanterner, enorme vikingeskibe og et kæmpe festfyrværkeri, bød året velkommen. Et år, som Dronning Margrethe i sin åbningstale fremhævede som ‘en milepæl’ i byens historie.

Aarhus Symfoniorkester stod for musikken, specielt komponeret til lejligheden. Og i Rådhustårnet stod korsangere og sang optoget igang. Bag tårnet lyste fyrværkeri nattehimlen op, og på bygningen overfor Rådhuset stod krigerklædte mænd med deres spyd hævet over hovedet som et symbol på fællesskab og mod.

Det meste af Aarhus var i dagens anledning spærret. Optogets rute var nøje planlagt og gik fra Musikhuset op gennem Park Allé forbi Banegårdspladsen og Rutebilstationen ned til havnen, hvor den store finale fandt sted med lysshow, fyrværkeri og musik. Mere end 70.000 mennesker anslås at have været på gaden for at se åbningen.

Herunder kan du se nogle af de smukke billeder, som fejringen gav.