Barselshuset: Far er lige så god

Det er ikke kun mor, der bør skifte bleer og give babymos. Det kan være gavnligt for det lille barn, at barslen også bruges af far. I Barselshuset vil de gerne hjælpe fædre under barsel. Her giver de fædrene mulighed for at mødes med andre i samme situation.

Tekst: Caroline Rossmeisl 
Foto: Jess Porse Clemmensen

Der lyder en høj lyd, da sutteflasken rammer gulvet. En kaskade af mælk sprøjter til alle sider. 

”Ej Isabela, hvorfor skulle den også smides væk?” siger Dennis Rabæk Lønstrup henvendt til sin ni måneder gamle datter.

Men hun griner bare ad ham og propper sin ene finger i munden. 

Det er frokosttid, og rundt om bordet sidder tre babyer i høje stole. Én maser ansigtet orange af gulerodsmos, og en anden er ved at gøre kål på en smoothie. Babyen med gulerodsmos klynker en smule og peger på en agurk. Med et snuptag får en far skåret agurken i mundrette bidder. Den lille hånd griber grådigt ud efter dem.

”Du skærer for langsomt. Det ryger bare ned,” griner Dennis Rabæk Lønstrup.   

Der sidder kun fædre omkring bordet. Fars Frirum i Barselshuset er netop gået i gang. 

Møde andre fædre
Barselshuset er stedet, hvor man som barslende kan tage hen for at få nogle gode snakke, møde andre i samme situation eller bare slappe af. 

I et år har de hjulpet forældre og for det meste mødre på barsel. 

Men for nylig lavede de et tilbud, der hedder Fars Frirum. Hver tirsdag fra klokken 12.00 til 15.00 kan barslende fædre komme og møde andre fædre, der som dem selv, har babypasning på skemaet. 

Det er fortsat få fædre i Danmark, der vælger at tage barslen. Vi har bundrekorden i forhold til vores nordiske naboer som blandt andet Island.

Kristine Vestergaard Bjerre, som er en af stifterne af Barselhuset fortæller, at de stiftede tilbuddet, da de gerne ville bakke op om de fædre, der vælger at gå hjemme med den lille. 

”Vi ville gerne gøre noget for fædrene, for at de kunne få en bedre barsel. Ligesom vi gør meget for mødrene,” siger hun.

27-årige Dennis Rabæk Lønstrup har været på barsel i næsten et halvt år. Han synes, at Fars Frirum giver nogle gode muligheder. 

”Det er rart at have et sted, hvor man ved, der kommer nogle andre fædre, som man kan snakke med og også om nogle lidt andre ting end bare babyer og barsel,” siger han og kører en ske med mos over mod Isabela. 

Han har selv prøvet at være steder, hvor der kun var mødre. Sommetider var det fint, men andre gange, specielt i ammerum, har han følt sig mindre velkommen.

Mirlo Richart Vigh på 31 år har også har valgt at tage i Fars Frirum i dag med sin søn, Ferdinand. Han erklærer sig enig med Dennis Rabæk Lønstrup. 

”Det er hyggeligt, at man kan komme og møde andre. Også for børnene. Eller måske er det kun os, der synes, at det er hyggeligt, at de kan komme og møde samme børn?” siger han spørgende og griner over til Dennis Rabæk Lønstrup. 

De to fædre har fundet hinanden gennem Fars Legestue på Dokk1. Nu aftaler de, hvornår de tager ned i Fars Frirum, så de kan være der sammen. 

Vidste du, at …
· I Danmark tager kvinder ni gange så meget barsel som mænd.
· Biologisk set, er der ingen evidens for, at kvinder er bedre omsorgspersoner end mænd.
· Undersøgelser viser, at der er større sandsynlighed for, at parforholdet holder, hvis far tager del i barslen.
· Når mænd skifter bleer, stiger niveauet af det kvindelige kønshormon østrogen, og det mandlige kønshormon testosteron falder.
· Danmark har bundrekord i Norden over, hvor meget barsel mænd tager. Island har førstepladsen på hele 30 procent.
· I Danmark tager fædre kun omkring 10 procent af barselsperioden.
· Næst efter København er Aarhus den by, hvor flest fædre tager barsel.

Kilder: Barselshuset, Professor Dion Sommer, Nordisk Statistik 2017

Bliver skør derhjemme
Når man er på barsel, kan man hurtigt ende med at gå i en boble, hvor alt går op i legetøj, babymos og bleer. 

Kristine Vestergaard Bjerre fortæller, at Barselhuset netop prøver at være et sted både for barnet, men også for forældrene. Selvom det kan være svært at komme ud af døren, så mener hun, det er vigtigt at komme ad sted. 

”Jeg tror, at det gør barslen nemmere og i hvert fald mindre ensom, hvis man har et fællesskab og andre ligesindede at spejle sig i,” siger hun og påpeger, at især for fædre kan det være svært, da de jo ikke får tildelt ’fædre-grupper’, som mødrene gør.

Dennis Rabæk Lønstrup oplevede selv, at det var en smule ensomt på barsel i starten. 

”Jeg havde ikke rigtig nogen omkring mig, som jeg kunne relatere mig selv til. Jeg har derfor været glad for, at jeg kom ud og ikke bare isolerede mig med Isabela. For ved at komme ud har jeg fundet nye venskaber,” siger han.

For Mirlo Richart Vigh har det også været vigtigt at komme ud af lejligheden. Helst hver dag.

”Man kan godt blive lidt skør af at være på det samme gulv, hvor vi leger med det samme legetøj og prøve at undgå de samme farlige stikkontakter,” siger han og lægger mærke til sin søn, der med sine gulerodsmosfingre, har fået fat i fars fristende hvide T-shirt. 

”Nej, du skal da ikke tørre hænderne af i fars T-shirt,” griner Mirlo Richart Vigh gennem det sorte skæg og løfter sin søn ned fra bordet til de andre to børn. 

Ikke bare ham, der kommer hjem og siger godnat
At far går på barsel kan have positiv indflydelse på barnet og farens relation. Det fortæller Dion Sommer, som er professor på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet og har forsket i fædre og deres tilknytning til deres børn.

”En erfaren far skabes i hverdagen. Jo tidligere og jo længere tid fædrene er sammen med børnene, desto mere kompetente fædre bliver de også,” siger han.

Dion Sommer fremhæver, at svenske studier viser, at fædre, der har været på barsel med deres børn, også får et bedre forhold til deres børn i mange år efter. 

”Jo mere fædre har været sammen med deres spædbørn og småbørn i den tidligere periode, des mere samvær har de også 30-40 år efter. De besøger hinanden mere, tager på fisketure eller ringer oftere til hinanden,” siger Dion Sommer. 

Han tilføjer, at studierne omvendt viser, at hos de fædre, som ikke har været til stede i de formative år var far-søn kontakten meget svagere, når barnet blev voksen.

Mirlo Richart Vigh, har kunnet mærke, at hans forhold til sin søn Ferdinand, er blevet stærkere i de to måneder, han har gået hjemme. 

”Jeg er ikke bare faren, der kommer hjem og siger godnat. Vi er sammen i en hel dag. Når han skal lære noget, spise eller er ked af det. Jeg tror, det giver os et tættere forhold både nu, men også på sigt,” siger han. 

Mirlo Richart Vigh tror ikke, at det havde været det samme, hvis han ikke havde haft barsel. 

”Jeg ville nok ikke være ligeså vigtig for ham, hvis jeg bare var forsat på arbejde, og min kæreste gik hjemme resten af tiden. Jeg tror ikke, vi ville have det forhold, som vi har nu,” siger han.

Brug for både mor og far
”Og flyv!”

Alle fædrene har sat sig i strømpesokker på gulvet og er begyndt at lege med deres børn. 

Mirlo Richart Vigh kaster sin søn op i luften. 

Sønnen klukker højlydt. 

Latteren smitter, og får et smil til at vokse frem hos Mirlo Richart Vigh. 

Efter flyveturen bliver sønnen grebet sikkert af sin far.

Dion Sommer fortæller, at faren ofte har en mere legende tilgang til barnet. 

”De er vildere end mødrene. De lader ikke bare barnet sidde, men tager det op. Barnet oplever således et stort sus, kommer ud af comfort-zonen og får prøvet nogle grænser af ved at blive tumlet rundt med,” siger han. 

Børn har brug for at være sammen med både mødre og fædre. Begge bidrager på hver deres måde til udviklingen af barnet, fortæller Dion Sommer.

”Mor er for det meste det sikre sted for barnet, hvor er der tryghed og omsorg. Og far kan ofte være det lidt vilde, hvor barnet smækker øjnene helt op og griner,” siger han. 

En undersøgelse viser også, at børn, der har været hjemme med både deres far og mor under barslen har nemmere ved at indgå i sociale sammenhænge, når de starter i institution. 

”Det bliver nemmere for dem at lave nye tilknytninger, fordi de har knyttet sig til flere personer. Så børnene starter socialt tidligere, hvis de har mor og fartilknytning, end hvis de kun har én,” siger Dion Sommer.

Farsyg ikke morsyg
”Dada!” 

”Det må da næsten betyde far?” siger en af fædrene henvendt til Dennis Rabæk Lønstrup. 

”Ja, det kunne da godt være pappa!” siger han. 

Mange oplever, at deres børn godt kan blive morsyge, men det er endnu ikke sket for Dennis Rabæk Lønstrup. Det er næsten omvendt. 

”Da jeg var på arbejde, var det altid min kone, hun gik til, når hun var ked af det. Hvis hun er pylret nu, så søger hun rigtig meget mig, fordi det har været mig, der var hjemme,” siger han.

Det er meget normalt, at tilknytningen kan ske til både far og mor, afhængigt af hvem, der har været der, fortæller Dion Sommer.

”Hvis mor tager karrieren i et år og far er hjemme med barnet. Så viser forskning tydeligt, at den nære tilknytning sker til faren, og så er tilknytningen til moderen mere sekundær,” siger han. 

Dennis Rabæk Lønstrups barselsperiode er snart ved at være slut. For ham bliver det en omvæltning, når Isabela starter i vuggestuen.

”Det med, at det er nogle andre, der tager sig af hende, som ikke er mig eller min kone. Det prøver jeg stadig at vænne mig til,” siger han. 

Så fastgør han Isabela i bæreselen, svinger pulsetasken over skulderen og begiver sig ud fra Barselshuset. 

Om Barselshuset
· Barselshuset åbnede i 2017.
· Huset er tilgængeligt for barslende fra tirsdag-fredag.
· Tilbuddet er gratis for barslende.
· Huset er stiftet af Kristine Vestergaard Bjerre, iværksætter og tidligere freelancearbejder og Louise Cathrine Nørmark, som er uddannet socialrådgiver.
· Barselshuset holder også foredrag om det at være på barsel og være forældre.
· Ved Fars Frirum er der altid også en mandlig praktikant tilstede.