Bad Birthday: “Vi har en lyd, Aarhus ikke har hørt før”

Bad Birthday er et af de upcoming bands med aarhusianske rødder, der spiller på årets SPOT. Med inspiration fra blandt andet electronica, new wave, pop, world og funk er de udefinerbare. Som de selv siger: “Vi har en lyd, Aarhus ikke har hørt før.”

Tekst: Maria Lorentsen
Foto: Jess Porse Clemmensen

Bad Birthday fandt sammen i efteråret 2016. Bandets fem medlemmer har krydset veje på kryds og tværs gennem forskellige bands, de har spillet i. Derudover kender de alle sammen hinanden fra konservatoriet. Aarhus Panorama mødte bandets medlemmer Frej Lesner og Mathias Jæger bag Godsbanen.Kan I forklare lidt om, hvordan I fandt sammen?

Frej: “Det var mig, der havde en udspekuleret plan. Jeg kender folk fra andre bands, og så synes jeg det var ret spændende at sætte lige nøjagtig os sammen, fordi vi har ret forskellige præferencer og spillet forskellige ting.”

Hvordan forskellige?

Frej: “Når jeg siger forskellige er det selvfølgelig både personligt, men især musikalsk. Vi har beskæftiget os med forskellige ting. Mathias og jeg har spillet en masse sammen, vi har spillet meget jazz.”

Mathias: “Ja, avantgarde free jazz” 

Fyrene fortæller videre om bandets andre tre medlemmer: Jens Mikkel, der spiller bass, har et indie jazz-band, der hedder I Think You’re Awesome, som er blevet spillet en del på P8. Musikken blander folk og jazz, og involverer både banjo i og synthesizer.

Sharon Kumaraswamyer den, der stikker mest ud, forklarer de. Hun har beskæftiget sig med R&B og gospel. Og nu rapper hun i Ravi Kumar. Michelle Elmhøj, der er den anden vokal, kalder de for “gruppens kamæleon,” fordi hun kan så meget med sin stemme.

Mathias:” Vi havde sådan en session, hvor vi indspillede en single. Michelle havde nærmest lige født og havde slet ikke været med til at øve. Og så ligger hun bare sporet i first take.”

Frej tilføjer: “Mens hun stod med sin lille baby og sang. Det var helt vildt.”

Hvor kommer jeres navn fra?

Frej: “Det kommer af, at vi har set Skammens Vogn og de havde lavet en musikvideo, der hedder ‘Dårlig fødselsdag’, som er virkelig sjov. Og så kom vi til at tale om dårlige fødselsdage. Der er jo noget virkelig komisk over det, og samtidig er det ret alvorligt. Folk har bare haft nogle virkelig dårlige fødselsdage.” Frej bryder ud i et ironisk grin.

Mathias: “Ja, det er sådan noget man kan grine af nu.”

Frej: “Det er jo hovedsageligt fordi, det ligger godt i munden. Og så fordi det har noget tragikomisk over sig.”

Mathias: “Der er noget lidt legende, med fødselsdag og balloner.”

I siger selv, at “Bad Birthday repræsenterer en lyd, som Aarhus ikke har hørt før”. Hvad mener I med det?

Mathias: “Først og fremmest, så spiller Frej på sådan et sæt, han selv har lavet, ud af dåser, spande og kontaktmikrofoner. Der er sådan et street drumming-aspekt i det blandet med elektronik, synthesizers og to sangerinder, der også spiller synthesizer.

Frej: “Jeg tror også, det er fordi vi som udgangspunkt ikke har ønsket at definere os som noget bestemt, men bare har ladet folks musikalitet blomstre i det. Og så er der bare kommet noget ud af det, som ikke kunne eksistere uden os fem – og det er jo bare heldigt, det kunne vi jo ikke vide i forvejen. Vi har ikke så meget coolness, sådan..” Det får Mathias til at grine.

Frej fortsætter: “Jamen du ved.. De bands der bliver promoveret, det er tit fordi de passer ind i en eller anden form for trend, men det gør vi ikke. Og vi har heller ikke forsøgt at gøre det.”

Hvordan har I så fundet frem til den sound, I har?

Mathias: “Jeg ved ikke rigtigt, om vi har prøvet at finde ind til noget egentlig. Den røde tråd, har bare fulgt efter os.”

Frej: “Den røde tråd er vel, at vi prøver ting af. Vi er ikke bange for at lave noget, der ikke holder.”

Hvordan skriver I musikken?

Frej: “Det fungerer tit sådan, at der er en, som laver en skitse af en art, sådan et fundament. For mit vedkommende starter det altid med nogle rytmer, som jeg synes er spændende. Så tager jeg det videre til Mathias, som arbejder med et i et lydredigeringsprogram.”

“Når han har leget lidt med det, så lyder det som noget her andet. Så tager jeg det med til en sangerinde, som begynder at synge ind over det, som jeg klipper lidt i det – og pludselig er det helt anderledes. Når vi så mødes, er den åben igen og vi kan omarrangere og spille os frem til ting. Der er ingen der bestemmer, hvordan det skal lyde.”

Er der nogle kunstnere, I føler jer inspirerede af?

Frej: “Vi har bevidst ladet være med at tale om det. Jeg havde en klar idé om, hvad jeg ville have det til at lyde som, men det kom det ikke til.” Han griner.

Mathias: “På en måde er det fedt ikke at snakke for meget om det. For når man først begynder at snakke om det og man stiler efter noget bestemt, så skal man pludselig til at lyde som dem, og det er et mindfuck. Man låser sig selv fast.”

Frej: “Hvis vi beskrev, at ‘det er de her bands, vi er inspireret af’, så ville det aldrig flytte sig nogen steder. Det er fedt, når vi skriver musikken, at man kan høre, hvordan vi hver især har lyttet til noget bestemt i den periode.”

Mathias: “Det er sjovt at se på det bagefter, hvor man tydeligt kan genkende det. Hvis man tænker for meget over det inden mister det lidt magien.”Hvad er jeres ambitioner?

Frej: “Lige nu er vi der, hvor vi bare gerne vil spille en masse. Dem, vi har skrevet til her på SPOT, det er kun spillesteder. Vi har ikke skrevet til bookings. Vi vil bare gerne spille.” Han smiler.

Det er første gang Bad Birthday spiller på SPOT Festival, og indtil videre har de ikke spillet mere end fem gange udenfor øvelokalet.

Hvad er jeres forventninger til SPOT?

Mathias: “Først og fremmest er det bare, at få en god koncertoplevelse. Vi har haft nogle virkelig gode øvetimer, så det bliver fedt at komme ud og vise det til folk. Det er jo der, det hele giver mening. Vi har skrevet til nogle folk fra festivaller og spillesteder – det kunne være fedt, hvis de kom.”

Frej: “Det er den første koncert efter Michelles barsel. Og nu har vi nogle koncerter over sommeren. Det er også fedt at spille på Roots & Hybrid. Folk er så åbne overfor at opleve nye ting og høre det for det, det er. Det passer os rigtig godt.”

 

Bad Birthday lørdag den 12. maj kl. 17.30 på Roots & Hybrid