Luster: Et musikalsk kollektiv

Det danske band Luster er for nylig blevet kåret som et af de vigtigste, nye danske bands i 2018 af musikmagasinet Gaffa. I marts udkom bandets selvbetitlede album med sange som ‘Good Dreamer’, ‘You’ve Got The Heat’ og ‘Sexbeat’, som er blevet spillet på både P6 Beat og den britiske radiostation Amazing Tunes. Vi har taget en snak med forsanger Jacob Haubjerg om bandets ambitioner i forbindelse med weekendens SPOT Festival.

Fortæl mig lidt om Luster – hvad er det for et band?

Man kan sige, at det er et soloprojekt i form af, at det er skriver sangene og har arrangeret det hele. Men drengene, de andre tre, er med fra start af. Derfor kan man også sige, det er en unit, selvom det er mig, der styrer ordet en smule. Vi begyndte at skrive en plade for tre år siden, mens vi alle spillede i andre bands på samme tid. Brian Bratz, der spiller guitar i Luster, har et band, der hedder Sleep Party People, Anders Bach Pedersen et andet band ved navn Ice Cream Cathedral og Morten Søgaard et tredje, der hedder Masasolo. Vi er en familie eller et kollektiv på en eller anden måde og spiller på kryds og tværs i hinandens bands, samtidig med at vi spiller i Luster.

Hvordan vil du beskrive jeres lyd, og den måde I arbejder med musikken?

Jeg kalder det raw-pop, men det er pakket ind i noget, som ikke er så poppet alligevel. Det er nok påvirket en smule af new-age i 80’erne, men basically er det pop, hvis man skræller det hele ned til kernen. Vi hører alt muligt musik og har nok ladet os inspirere en smule af Human League, Garry Newman, Devo, David Bowie og alle mulige andre fra den æras new age-scene. Vores plade blev til derhjemme, altså nærmest som et ’bedroom project’, hvor jeg blot sad med en synthesizer og skrev sange. Derefter rykkede vi i det store studie for at indspille. Alt i alt har pladen været tre år under vejs.

Hvad kommer navnet Luster af?

Det betyder ’shimmering’ eller at glinse. Altså en glans fra en diskokugle. Det har en vibe, som passer godt til musikken. Da jeg fortalte navnet til mine venner, var der mange, som blev forvirret og troede, det havde noget med ’lust’ at gøre. Det var en dobbelthed, der er ved ordet, som jeg godt kan lide.

Hvad er jeres ambitioner?

Det er helt sikkert vi gerne vil uden for landets grænser. Vi skal eksempelvis til Tokyo og måske Hongkong nu her og spille med Sleep Party People og Luster. Det er et vildt marked og vildt land. Vi har fået nogle få fans derfra, fordi Sleep Party People er ret populært derover. Men vi spiller med masker på i det band, så der er ikke nogen der ved, hvem vi egentlig er. Men de får opsnuset os på en eller anden måde, og Luster har alligevel fået en del fans i den del af verden. Derudover tror jeg måske, at vi vil indtage England til efteråret. Men hvem ved? 

Hvad er det, der er specielt ved SPOT Festival?

Det er en branchefestival, så man har en unik mulighed for at spille for nogen, som man ikke normalt har mulighed for at spille for. Derudover er der jo en masse myter omkring festivalen, og man kan leve lidt i drømmen om at blive ’opdaget’. Alle vil gerne gøre det godt, og der er en helt speciel vibe omkring festivalen. Vi udgiver vores plade selv, men vil gerne se, om et større record-label vil tage vores musik til os. Det kunne være spændende at se, hvad man ellers kunne lave i samarbejde med andre.

Hvad kan man forvente af en koncert med Luster?

Mest af alt kan man forvente en energisk koncert, som forhåbentligt rammer én, og at man går fra koncertstedet med en speciel følelse i kroppen. Det håber jeg i hvert fald – så er målet ligesom nået.