En kærlighed for scenelivet og viljen til at udfolde sine feminine sider. Det er opskriften på at være en vaskeægte Drag Queen. Det gælder i hvert fald for Miss Stella Starlight, som har præget branchen i Aarhus i mere end 25 år. En udvikling, som har gjort hende til en sand performer og et talerør til de unge.
Tekst: Karoline Fodgaard
Foto: Ulla Bjulver
En aften for mange år tilbage var der fest på den tidligere bar Pan i Aarhus. Men det var ikke bare hvilken som helst fest. Det var en helt speciel udklædningsfest, som va r arrangeret af to Drag Queens. Peter Rothgardt var med. Han var klædt ud som Prinsesse Alexandra og vandt en andenplads, blot med et lille indslag på 30 sekunder. Men hans show gjorde ikke kun indtryk på publikum, men også de to arrangører, som endte med at tage unge Peter Rothgardt under deres vinger. Det blev startskuddet for et nyt spændende eventyr, som han ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig.
Adrenalinkickene ved de første par shows gav ham mere og mere blod på tanden. I starten blev han præsenteret, som Miss Foster og med tiden begyndte han at indse, at det var noget, han også kunne tage penge for. I dag, 25 år senere, er det blevet til Miss Stella Starlight. En udvikling fra at være en lille rolig, mørkglødet pige til at blive en gæv diva med alt, hvad det indebærer med humor og information om sikker sex og homomiljøet. Hun bliver brugt som talerør til de unge eller som performer til diverse fester. Det kommer an på, hvad hun er bestilt til. Men hun er også noget mere for Peter Rothgardt selv:
”Hun er en god veninde. Hun er mit alterego. Hun er min mulighed for at skeje lidt mere ud en gang i mellem. Mit frirum i forhold til også at kunne være feminin og lave det teater, som jeg elsker. Jeg kan godt lide det der sceneliv. Det kan hun give mig.”
I dag sidder Peter Rothgardt på sit kontor derhjemme. Hele skrivebordet er linet op med makeup. Bag ham hænger den lyserøde paryk og det gule kostume, som han skal have på senere, og så bliver det Miss Stella Starlight, som tager over. Men først er det makeuppen, der er hovedfokusset, og det kan sagtens tage flere timer. For det er lige med at finde den rigtige øjenbrynspensel i de utallige mængder, som fylder på det lille kontor.
Drag-ræset i Aarhus
I starten var de omkring fire personer til at styre draq-miljøet i Aarhus. Men efterfølgende var der en del år, hvor det kun var Miss Stella Starlight, som styrede showet. Faktisk i rigtig mange år. Men i dag er flere nye draqs kommet til. De skal til at lære, hvad det vil sige at være en ægte Drag Queen. En ny udvikling begynder, som hun kan være med til at inspirere. Det ved Miss Stella Starlight også, at hun gør. Andre drags har allerede kontaktet hende for at høre, hvordan hun gjorde i starten. I dag har de Facebook-gruppen ”DragAros”, hvor de en seks stykker, som har et fællesskab sammen.
Selv fandt hun en inspiration blandt de drags, som var med til at lære hende op. Så kom RuPauls Drag Race på banen, hvor hun også kunne hente en masse inspiration. Både af deres kostumer, men også deres måde at snakke og være på. Det er som at stjæle med arme og ben, forklarer Stella. I dag bliver hun inspireret hele vejen rundt både af andre karakterer, sig selv, en veninde eller farver.
Imens bliver der grint i baggrunden. Der ligger nemlig noget skumgummi på Miss Stella Starlights sofa. Masha Madeleine Havgaard, som er Stellas stylist, siger, at det er baller, som ikke skal bruges alligevel. Stella tilføjer, at det er fordi, de ikke er klippet til endnu. Men Masha Madeleine Havgaard er ikke bare hendes stylist. De har været venner i 18 år, og hun har formået at blive en inspirationskilde for Miss Stella Starlight. For hun har nemlig udfordret hende til at bære en ny form for makeup. For at lade Stella komme ud af sin comfortzone. Det er nemlig sundt for hende at gøre noget andet, end det hun er vant til, så hun får mulighed for at udvikle sig.
Trods en ny form for makeup, så ændrer karakteren sig ikke. Miss Stella Starlight forbliver den samme. Men uden makeuppen ville hun ikke kunne være så fri og Stella-agtig. Derfor er det en nødvendighed for hende, så hun kan komme ud at gøre det, hun er bedst til. Nemlig at performe.
Performance som livsstil
Men for Miss Stella Starlight er det teater og en slags kunst. En livsstil, som hun ikke ser en mulighed for at stoppe – i hvert fald ikke med det samme. Men det er samtidig også en kæmpe stykke arbejde. For hende er det livsbekræftende, at hun kan skabe noget glæde og komme med gode budskaber til ethvert slags publikum. Mest af alt handler det om mangfoldighed, bekæmpelse af hatecrimes og accept af minoriteter. Det snakker hun tit med unge mennesker om. Men det er ikke altid noget, hun italesætter i sine shows. Nogle gange handler det mere om performancen. Dog har Miss Stella Starlight sat sig nogle klare mål: Der skal være lige rettigheder for alle. For hvorfor skulle alle ikke have lov til at have det lige så godt og have lige muligheder som almindelige heteroseksuelle, spørger hun. Og selv mener hun, at der er lang vej endnu:
”Jeg kan sagtens mærke, at der sker noget. Men vi er langt fra i mål. Jeg ville ønske, at det gik ti gange hurtigere, men sådan er det jo ikke.”
Bagsiden af glamouren
Men selvom de fleste dage med Miss Stella Starlight er lig med fest og farver, så er der også en bagside af det. En spirende frygt, som har resulteret i ansættelse af bodyguards. For privat har Miss Stella Starlight modtaget dødstrusler, som er blevet så heftige, at Stella har set sig nødsaget til at få vagter på til sine shows. For efter modtagelsen af beskederne, så ligger det i kroppen at have en frygt. Den skal dog ikke holde hende tilbage. For frygt er en dårlig drivkraft for at levere et show. Og hun bliver nødt til at levere. Det er nemlig en del af jobbet. Dog er adfærden ændret på hjemmefronten:
”Vores dør altid er låst herhjemme. Normalt plejer jeg altid at sige til folk, at vores dør er altid åben, men det gør vi altså lige nu. Jeg er jo nem at finde på nettet og den sidste idiot er ikke født.”
Peter Rothgart konfronterer nogle gange de folk, som sender hadfulde beskeder til ham. For det er oftest ham selv, de bliver sendt til, og ikke Miss Stella Starlight. Men det kan han ikke blive ved med. Han håber derfor på, at han ved at åbne op, kan være med til at komme til bunds med den dårlige opførsel, som nogle mennesker har på nettet.
Familiefar og kampsportsmand
Tilbage på hjemmekontoret er de sidste vipper og falske negle sat på. Nu mangler parykken og det gule kostume bare, samt de ekstra baller og hofter. Det skal Masha Madeleine Havgaard hjælpe hende med, og så er transformationen også ved at være færdig. Peter Rothgardt er nu Miss Stella Starlight. Tre lange arbejdstimer er der brugt på at gøre Miss Stella Starlight strålende til sit næste show. Når Miss Stella Starlight ikke danser rundt diverse scener, er hun Peter Rothgardt. Han er gift med en anden Peter, som i forvejen havde en datter og sammen har de fået en søn. De driver også begge deres egen virksomhed: Tegnsprogspeter. Ved siden af det har Peter Rothgardt også en taekwondo klub. For ham at se er Miss Stella Starlight en fritidsinteresse, hvor han kan få lov til at få indfriet sin kærlighed til scenelivet. Men det er samtidig heller ikke en billig beskæftigelse, så han er nødt til at tage penge for det. Det er et arbejde, som koster tid, penge og accept. Han lægger heller ikke skjul på, at han gerne vil holde tingene adskilt. Han er først Stella, når makeuppen er lagt, og håret er sat. Det er der, han træder i karakter. Han frygter, at hvis kan kombinerede tingene, vil de essentielle værdier, som respekt og ideologi, forsvinde. Men nu er han Miss Stella Starlight. I hvert fald lige i den halve time, som showet skal vare.