Siden 1924 har Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus været hjemsted for trav og galop. Her satser vi penge på hestevæddeløb, hepper entusiastisk og mødes til hyggelige stunder. Selvom Væddeløbsbanens rødder er næsten 100 år gamle, gror de stadig. Men hvad er historien egentligt bag den historiske perle?
Tekst: Cecilie Høgh
Foto: Jydsk Væddeløbsbane
Hestevæddeløb til Jylland
Historien går tilbage til år 1898, hvor Jydsk Væddeløbsforening blev etableret. Ønsket var at fremme hestevæddeløbssporten i Jylland. I tyve år stod foreningen for at afholde ét årligt hestevæddeløb nær Aarhus. Ofte knoklede de dog med at finde en passende placering til løbet, da terrænet mange steder var så kuperet, at det var umuligt for tilskuerne at følge løbsdeltagerne hele vejen rundt på banen.
En permanent base
Jydsk Væddeløbsbane ligger i dag som en historisk oase klistret op ad Marselisborg Slotshave, Aarhus Stadion og Cykelbanen. Her fik travebanen hjemme i 1922. Aarhus Byråd godkendte projektet om en permanent base med den forudsætning, at det netop var på denne placering, Jydsk Væddeløbsbane skulle have hjemsted. For 40.000 kroner, eller det der i dag svarer til cirka 1,3 millioner, fik man etableret en galopbane på et anlæg, der ved overtagelsen var én stor skråning.
Startskuddet på en lang historie
Det første væddeløb fandt sted den 29. juni i 1924. Åbningsdagen bød på syv galopløb, og indvielsen tiltrak op mod 4.000 tilskuere. Ud over en 1200 meter lang græsbane til løb, var der måltårn, totalisatorboder, tribune og en restaurant.
Nordeuropas flotteste
Den stigende interesse for væddeløb gav anledning til forbedringer på Væddeløbsbanen. Man anlagde derfor både ny restaurant og tribune, som kunne rumme den store interesse. Arbejdet viste sig som et beundringsværdigt stykke arbejde, som dannede de grove træk for de ikoniske rammer, vi kender i dag.
Kuponer i lange baner
Totalisatorspillet med pengesatsninger på hestene har været en del af Jydsk Væddeløbsbane siden den spæde start, men særligt efter krigen oplevede man en stigning i interessen for at spille på heste. I 1960’erne blev der spillet for 330.000 kroner, mens der i 1990’erne blev spillet for 3 millioner kroner.
Spotlysets skær
Aarhus Kommune ejer arealerne, og Væddeløbsbanen har altid været afhængige af lokalpolitikernes vilje i forhold til området. Gennem tiden er der blevet fremlagt mange alternative forslag til udnyttelsen af arealet. Senest er Væddeløbsbanens overlevelse involveret i de omdiskuterede stadionplaner. Væddeløbsbanens lejekontrakt med kommunen løber frem til 2030, og inden da kan Jydsk Væddeløbsbane fejre 100-års jubilæum i 2024.