Gulddrømme i Aarhusbugten

Over de seneste måneder har Aarhusbugten været fyldt med forskellige bådklasser, surfere og flag fra alverdens lande. Det skyldes, at VM i sejlsport afholdes i Aarhus i starten af august, hvilket markeres med en maritim folkefest for alle besøgende og hele Aarhus. Vi er hoppet med i følgebåden ved siden af de to aarhusianske sejlere Ida Marie Baad og Marie Thusgaard Olsen, der repræsenterer Danmark i bådklassen 49erFX, for at få et indblik i deres forberedelser til VM.

 Tekst: Mari-Louise Pedersen
Foto: Christoffer Åberg

Timeren fra stopuret fylder havnepladsen foran det nye sejlsportcenter med høje, kontinuerlige bip, som crossfit-torvene smides mod asfalten. Som bippene stopper, afløses luften af tunge åndedrag og med hænderne i siderne og et high-five på vejen, skifter sejlerne plads med deres partner og stiller klar til næste træningspas.

Det er morgen på havnen, og opvarmningen til dagens træning på vandet for 49er-landsholdet er i fuld gang. En opvarmning, der for den almindelige sportsudøver ville udgøre en helt almindelig træning, men for elitesportsudøvere, der skal sejle VM, blot er en del af en daglig træningsrutine.

Der er en holdånd blandt de danske sejlere. Vi plejer at kalde det den danske model.Ida Marie Baad om fællesskabet i den danske lejr

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard Olsen repræsenterer Danmark til VM i sejlsport i bådklassen 49erFX og træner denne morgen sammen med resten af den danske repræsentation, der i et stærkt fællesskab gør hinanden bedre. Det er en unik tilgang til sporten, som man ikke ser mange andre steder end i Danmark, og en styrke, som pigerne mener er en kæmpe fordel for danskerne.

”Der er en holdånd blandt de danske sejlere. Vi plejer at kalde det den danske model. På landsholdet går vi rigtig meget op i at dele al den viden, vi overhovedet har. På den måde lærer vi meget hurtigere, fordi vi deler erfaringer med hinanden,” fortæller Ida Marie Baad.Sparring til vands og til lands
Stemningen i fællesrummet i det helt nye sejlsportscenter er løssluppen, og der grines højt, mens kroppen tilføres ny energi med peanutbuttermadder og energibarer i forskellige afskygninger. Der snakkes på kryds og tværs, og det er tydeligt at mærke, at de på det danske landshold har det godt sammen på trods af, at de alle er i skarp konkurrence med hinanden.

Denne dag er det tidligere 49er OL-vinder, Jonas Warrer, der står for træning og sparring af kvindelandsholdet. Før træningen på vandet kan gå i gang, mødes de til et fælles brief omkring dagens fokus, så alle ved, hvor de skal lægge deres kræfter. 3,5 time på vandet venter forude, og det er en helt almindelig dags træning, som de bestræber sig på at udføre seks gange om ugen.

10 års makkerskab
Klargøringen af jollen sidder på rygraden af de to sejlere, og den rutineprægede tilgang viser, hvordan 10 års makkerskab kan få både sejlerne selv og jollen hurtigt i stand til sejlads. For 2018 markerer ikke blot et vigtigt VM for Ida Marie Baad og Marie Thusgaard Olsen. Det er også deres ti års jubilæum for et samarbejde, der er mere end blot professionelt.

”Det er meget unikt at have sejlet sammen i så mange år. Det er vi det eneste hold på det danske landshold, der har. Vi har været utroligt heldige, at vi har kunne arbejde sammen og både blive ved med at udvikle os og have det sjovt samtidig,” fortæller Marie Thusgaard Olsen om et forhold, der har udviklet sig til at blive nærmest som søskende. Og på snakken og den interne latter mærkes båndet mellem de to kvinder helt tydeligt. Ser man dem operere professionelt, bliver det endnu mere klart, at de to kender hinandens styrker og svagheder på en måde, som kun de færreste kan sige, at de kender deres kollega.”Kan vi få et lift til vind?”
I en gummibåd ved siden af de fire hold af 49erFX joller sejler dagens træner, Jonas Warrer. Herfra har han overblik over de fire hold, så han kan komme med råd og sparring om de helt små justeringer, der kan gøre en afgørende forskel.

En forudsætning, for en vellykket træning, er vind. Denne formiddag står havet nærmest stille i Aarhusbugten, og med et ”Kan vi få et lift til vind?” smider Jonas Warrer to reb ud til jollerne og sætter fart på gummibåden, der kan trække mere end den traditionelle gummibåd, man kender fra sommerhuset. Hurtigt er både joller og gummibåden langt ude på havet, hvor blæsten er mere taknemlig, og træningen kan atter gå i gang. Fokuseret og dedikeret
Dagens træning står på vendinger. Med høj præcision krydser den ene jolle efter den anden ind imellem hinanden. For udefrakommende føles det hver gang, som om man skal være vidne til et fatalt sammenstød mellem to joller i høj fart. Men med høj præcision vendes der i det afgørende sekund, og jollerne rammer med, hvad der føles som få centimeter, ikke hinanden.

Efter godt halvanden time på vandet, hvor de enkelte hold hver især har fået sparring på den igangværende sejlads, har de brug for en pause og en dyberegående forklaring på de problemstillinger, de møder undervejs.

På hver side af gummibåden sejler to hold op og lægger på havets præmisser jollerne til. Her kommer frustrationer ud og energibarer ind, mens de enkelte hold får mulighed for at diskutere udfordringerne i de tiltag, Jonas Warrer forsøger at implementere i deres træning. Ord og vendinger, som kun giver mening for bådkyndige, flyver gennem luften. Og frustrationerne er til at få øje på, når noget ikke lykkes, som det skal. Snart når begge parter til enighed, og træningen forsætter med samme fokus lidt endnu for at slutte af i et race mod land.

VM i sejlsport fejres i Aarhus
Aarhus Ø danner ramme for den store begivenhed, og det giver publikum mulighed for at opleve de mange forskellige bådklasser helt tæt på. Netop den gode placering af det nye sejlsportscenter og den flotte promenade på Aarhus Ø gør det muligt at skabe den helt perfekte stemning omkring verdensmesterskabet. For udover de professionelle sejlere, der med høj disciplin giver alt, hvad de har på vandet, så kommer der også til at foregå et virvar af aktiviteter, der åbner hele havneområdet op.

Bare det at gå en tur ude langs promenaden og se flag fra hele verden sejle rundt ude på havet er ret unikt.Marie Thusgaard Olsen om sejladsen i Aarhusbugten

Det bliver en folkefest, hvor man samtidig kan opleve personer, der har dedikeret sit liv til sejlads. Og netop denne dedikation og de flotte omgivelser peger de to sejlere Ida Marie Baad og Marie Thusgaard Olsen på som to gode grunde til at lægge vejen forbi Aarhus Ø under VM.

”Bare det at gå en tur ude langs promenaden og se flag fra hele verden sejle rundt ude på havet er ret unikt. Derudover er det fedt at se nogle af verdens bedste gøre noget af det, de er verdens bedste til,” fremhæver Marie Thusgaard Olsen som noget publikum kan glæde sig til at opleve under VM.

På fast grund
Tilbage på landjorden lægges bådene af, og efter et bad evalueres dagens træning. Det kan tage op imod en time at afvikle en træning for på den måde at få mest muligt ud af den. Efter evalueringen har dagen i sejladsens tegn nået sin ende, og fokus flyttes til livet uden om Aarhusbugten. Her kommer hjemmebanefordelen til syne, for selvom Ida Marie Baad og Marie Thusgaard Olsen går ind i sejlads med krop og sjæl, betyder det meget for livet udenom sporten, at VM afholdes i Aarhus. Mange internationale sejlere vælger nemlig at sejle i Aarhusbugten i månederne op til VM og sætter dermed for en periode livet i deres hjemland lidt på pause.

”Folk, der sejler professionelt, kommer i lang tid i forvejen for at prøve at få lidt del i den her hjemmebanefordel, så udover at vi kan sove i vores egen seng under VM, så kan vi i perioden op til også have en lidt mere normal hverdag, og det er rigtig dejligt,” siger Marie Thusgaard Olsen.

For de to sejlere satser stort på sporten og med mål om OL-guld i Tokyo i 2020 er vejen lagt, men på en måde, hvor der også er plads til et liv udenom.

 

VM I SEJLSPORT

  • Begivenheden løber af stablen den 30. juli – 12. august 2018.
  • Aarhus Ø danner ramme om folkefesten, og al sejlads foregår i Aarhusbugten.
  • H.K.H. Kronprins Frederik er protektor.
  • VM i Aarhus er den første store udtagelse til OL i Tokyo 2020.
  • 10 olympiske bådklasser.
  • 1500 deltagere fra ca. 100 nationer.

49erFX

  • Kvindelige udgave af 49er.
  • To­personers trapez jolle.
  • Blev i 2012 udvalgt som en olympisk disciplin til OL i 2016.
  • Har en 7,5 meter høj mast.
  • Har to sejl med et samlet sejlareal på 19,1 m2.
  • Tredje sejl, der kaldes en spiler på 25,1 m2, hives op, når vinden kommer bagfra.
  • Kan sejle op mod 45 km/t og er en af de hurtigste jolletyper.

 

BLÅ BOG

Marie Thusgaard Olsen og Ida Marie Baad

  • Begge er født og opvokset i Aarhus.
  • Marie Thusgaard Olsen læser økonomi og Ida Marie Baad erhvervsøkonomi med sidefag på Aarhus Universitet.
  • Startede begge med at sejle optimistjolle i 2000 og skiftede senere til ungdomsjolle.
  • I 2012 startede de med at sejle 49erFX.
  • Har sammen dannet par siden 2008 og har dermed 10-års jubilæum i år.
  • Har et mål om OL-guld i Tokyo 2020.