Veronika Julínková: Tjekkisk barista i Aarhus

Bosiddende i Kolding og på toget til studiejob i Aarhus. Sådan startede historien om tjekkiske Veronika Julínková og hendes kaffeaffære med den aarhusianske kaffescene. Nu er hun bosat på Frederiksbjerg og arbejder som barista og manager i kaffebaren La Cabra. For hende handler kaffekultur om alt det, der kommer med kaffen. Snakken, samhørigheden og pusterummet. Alligevel mener hun, at de aarhusianske kaffedrikkere stadig bør udfordres.

Tekst og foto: Lasse Lund

Hvorfra stammer din interesse for kaffe?
Jeg har egentlig været interesseret i kaffe siden, at jeg som 14-årig valgte at bruge min sommerferie på at arbejde i en kaffebar i Italien. Her lærte jeg om den italienske tilgang til kaffen, som i virkeligheden er meget simpel og en hel del anderledes end vores tilgang på La Cabra. Jeg stoppede på den italienske kaffebar, da jeg fyldte 21 og skulle starte på min bacheloruddannelse i Tjekkiet. Sideløbende fik jeg så et studiejob i en kaffebar. Et sted som tog kaffen og selve kulturen lidt mere seriøs. Det var også her, at jeg lærte om ’speciality-kaffe’, kaffe af særlig høj og godkendt kvalitet. Noget som jeg har meget respekt for.

Hvordan fik du øjnene op for Aarhus?
Jeg er opvokset i Tjekkiets andenstørste by Brno. En by som cirka er ligeså stor som Aarhus. Første gang jeg blev introduceret til den danske livstil, var i efteråret 2014, hvor jeg var elev på Gerlev Idrætsefterskole. I 2015 flyttede jeg så permanent til Danmark, nærmere bestemt Kolding, hvor jeg skulle læse min kandidatuddannelse i International Tourism & Leisure Management.  Det var min interesse for kaffe, som førte mig til Aarhus. Ligesom tidligere ønskede jeg et studiejob bag disken på en kaffebar, men det var vigtigt for mig, at kaffebaren var den rigtige, så jeg kunne udvikle mig yderligere. Derfor valgte jeg at tage toget fra Kolding til Aarhus, imens jeg stadig læste. Her var der bare flere muligheder. 

Hvad er vigtigt for dig som udenlandsk tilflytter?
Aarhus føles meget hjemligt for mig. Selvom byen ikke er den største i Danmark, synes jeg stadig, at der er en rigtig god repræsentation af den danske kultur her. Når jeg for eksempel er i København, så mærker jeg hurtigt en international stemning, som ikke i samme grad er så gennemtrængende her i Aarhus. Nu er jeg jo flyttet til Danmark og som tilflytter fra et andet land, synes jeg, at det er interessant at udforske og samtidig blive en del af landet og dets ægte kultur. Det får jeg rig mulighed for her i Aarhus, og det sætter jeg stor pris på.

Hvad har overrasket dig mest ved Danmark?
Jeg var ret overasket over, at der er mange specifikke ting, som bare er meget danske. Man kan vel kalde det for en form for uskrevne regler eller normer, som mange danskere nok bare følger. For eksempel den måde som danskerne klæder sig på. Mange går jo nærmest i det samme tøj. Det var ret sjovt at opleve. Det samme med dansk design. Alt sammen ligner ret meget hinanden. En anden ting, som jeg blev overrasket over, var danskernes kaffevaner. De drikker jo kaffe til ret sent ud på aftenen! Jeg har flere gange oplevet, at folk er blevet overrasket over, at La Cabra allerede lukker klokken 18.00. De kunne sagtens blive siddende længere. Måske det har noget med den danske ’hygge’ at gøre.Hvad bruger du din fritid på?
Når jeg har noget tid fri, kan jeg godt lide at holde mig væk fra byen. Her opholder jeg mig ret meget qua mit arbejde i kaffebaren. Jeg bor på Frederiksbjerg sammen med min tjekkiske kæreste, og her har vi ikke langt til både vandet og Marselisborgskoven. Jeg holder meget af Frederiksbjerg, fordi vi netop bor tæt på både natur og ikke har langt ned i byen. Min kæreste og jeg har faktisk lige købt racer-cykler her i sommer, som vi allerede har haft stor fornøjelse af. Vi har brugt meget tid på at udforske områderne omkring Aarhus.

Hvad er kaffekultur for dig?
For mig at se så handler kaffekulturen ikke udelukkende om selve kaffen. Man kan vel sige, at kaffekultur er det, som kommer med kaffen. Selvfølgelig kan man drikke sin kaffe to-go, men for mig, er kaffekultur alt det, der sker omkring dig, når du sætter dig ind på en kaffebar. Her er der folk, som sidder alene og får et pusterum med sin kaffe. Og folk som snakker over deres kop kaffe. Det får folk til at sætte tempoet ned og slappe af, mens det bringer folk sammen. Det er derfor, at jeg er så glad for mit arbejde. Vi er så forskellige hernede, men alligevel har vi en fælles passion for kaffen og kulturen, som forbinder os. Det er kaffekultur for mig.

Hvordan oplever du kaffekulturen i Aarhus?
Folk kan godt lide kaffe her. Det tror jeg, er en generel ting i Danmark. Og som nævnt så kan vi jo se, at folk holder meget af at sidde på kaffebar. Så på den måde er kaffekulturen stor her i Aarhus. Jeg forestiller mig dog alligevel, at det stadig er ret nyt for mange aarhusianere, at man også godt kan udforske kaffens smag. Det er jo i princippet det samme som at smage forskellige typer øl eller vin. Så for at vi kommer et lag dybere ned i kaffekulturen her i Aarhus, så handler det om at udfordre folks smagspræferencer og vise dem, hvordan kaffe også kan smage.

Hvad fortæller du, når folk spørger dig om livet i Aarhus?
Jeg tror, at min familie og venner i Tjekkiet har lidt svært ved at forstå, at jeg bare arbejder i en kaffebar. Men for mig er det en virksomhed, som er drevet af nogle værdier, som jeg virkelig kan relatere til. Derfor betyder mit arbejde langt mere end en høj løn. Personligt vægter jeg livskvalitet og passion højere. Mit liv er godt her, og jeg tror på, at det har noget med den generelle livskvalitet at gøre. Det er min oplevelse, at danskere er gladere og mere åbne end folk i Tjekkiet, hvor der er et større fokus på karriere og at tjene penge. Jeg elsker, hvor jeg er i mit liv lige nu, jeg elsker mit job og mine kollegaer. Så hvorfor ikke forsætte sådan? Det fortæller jeg min familie og venner i Tjekkiet. 

 

Blå bog

  • 27 år og fra Tjekkiet.
  • Flyttede til Danmark i 2015.
  • Bor på Frederiksbjerg.
  • Arbejder som barista og manager på La Cabra.
  • Yndlings tidspunkt på året: Efteråret.