Krydstogtturist: “Jeg troede, at alle var vikinger”

Aarhus er blevet en særdeles populær krydstogtdestination. I år bliver sidste års rekord slået, når intet mindre end 40 enorme krydstogtskibe anløber havnen med knap 100.000 turister i alt. På havnekajen har vi mødt den 65-årige krydstogtturist, Yihua Shui, fra Los Angeles, USA. Iført solhat, solbriller og bevæbnet med et tungt arsenal af kameraudstyr, var han parat til at opleve vores by.

Tekst: Alexander Loft Birkmose
Foto: Daniel Skinbjerg

YIHUA SHUI

NATIONALITET:
USA

ALDER:
65 år

PROFESSION:
Pensioneret advokatHvorfor er du taget på krydstogt?
Det er min kone, der har besluttet, at vi skulle tage på krydstogt. Vi har samlet 14 af vores venner for at tage på rejsen sammen. Jeg har været på et krydstogt en gang før i Alaska i 7 dage, og det var ganske dejligt. På denne tur startede vi i Amsterdam, og så sejlede vi i en dag, hvorefter vi stoppede i Skagen. Aarhus er så det tredje stop siden vores afgang.

Hvordan er det at være på krydstogt?
Det er en meget nem og bekvem måde at rejse på, fordi man sejler fra by til by, mens der er sørget for alt. Når det er sagt, er det personligt ikke helt min stil. Jeg er mere til vandreture i naturen og lignende. Men jeg nyder da helt sikkert at være afsted på krydstogt i venners lag.Hvad har du lavet, efter I ankom til Aarhus?
Vi har været på en dejlig gåtur rundt i byen. Af hvad jeg har oplevet er det en dejlig lille by, med en smuk kirke, der ikke er overdådig, men simpel. Og det er ganske interessant – for har vi virkelig brug for de her fancy, dekorerede kirker?

Hvad vidste du om Danmark, før I ankom?
Det er første gang, jeg er i Danmark. Det eneste, jeg har hørt om danskerne er, at de er vikinger. Før jeg ankom, troede jeg, at alle ville ligne en bjørn – ej nu spøger jeg. For at være helt ærlig har jeg ikke haft nogen rigtig forventning til Danmark. Så jeg har ladet mig overraske. Når jeg tænker på Danmark, kommer jeg i tanke om vindmøller og flot natur. Lidt ligesom i Amsterdam – men der er lidt koldere her i Danmark.Hvordan er det i Danmark i forhold til USA?
Jeg bor til daglig i Los Angeles. I forhold til min hjemby er Danmark meget mindre. Det kunne jeg også tydeligt mærke, da jeg gik rundt i byen første gang tidligere på dagen. Der er altid mange mennesker i Los Angeles – både i byen og på vejene i rush hour. Det er virkelig tætpakket. Derfor er det også dejligt at se en naturlig del af Danmark og opleve provinsen. Det er især dejligt, at der ikke er så mange skyskrabere. Der er så meget plads og åbent til himlen her i Aarhus. Det er virkelig smukt, at der er så meget ældre byggeri, som er blevet bevaret. Det har gjort indtryk på mig, mens vi har bevæget os rundt.

Hvad skal du bruge resten af dagen på?
Nu skal vi tilbage til krydstogtskibet for at spise frokost. Bagefter vil jeg ud at udforske i byen igen, så jeg kan få taget nogle flere gode billeder. Senere drager vi til søs igen for at sejle til Tallinn, Estland. Alt i alt har vi 15 dage på krydstogtsskibet, så vi får oplevet en hel masse.

Krydstogtanløb i Aarhus

  • I 2018 anløber 40 krydstogtskibe i Aarhus med knap 100.000 krydstogtturister. Hertil kommer i alt 32.000 besætningsmedlemmer. Det bliver dermed rekordår for krydstogtturismen i Aarhus.
  • Det største krydstogtskib, Coasta Favolosa, har plads til knap 5.000 passagerer, og anløber i Aarhus hele 15 gange i år.
  • Krydstogtturisterne har ofte 7-10 timer til at opleve Aarhus, og et team af passionerede frivillige står klar til at tage imod gæsterne på havnekajen og i centrum.

 

Hver sjette aarhusianer har udenlandsk herkomst, mens mange fra udlandet besøger Aarhus for en kort stund. Vi møder nogle af dem for at byde velkommen til byen. Oplev Aarhus set gennem deres øjne og få et autentisk indblik i både kontraster og ligheder.