Birthe Vembye

Vejen til himmelen er brolagt med beton

I forbindelse med at arkitekten Anders Høyer Toft i går vandt DR1-programmet ‘Made in Denmark’ 2016, genudgiver vi artiklen, som vi på Aarhus Panorama skrev om Anders Høyer Toft og hans designprojekt for to år tilbage. 


 

Den aarhusianske arkitekt Anders Høyer Toft glæder sig over at have forladt klassisk arkitektur og fastansættelse for at forfølge en drøm om som selvstændig at skabe møbler og boligprodukter af beton.

Af: Anne Katrine Okholm Skole

Der står en kæmpe hund i vinduet ved hovedindgangen, da Aarhus Panorama banker på døren. Men trods hundens størrelse og en lige så stor angst for dyr hos Aarhus Panoramas udsendte forbliver hunden en biting i forhold til dyrets to madskåle i entreen.

De er nemlig af beton.

Aarhus Panorama er taget til Skåde syd for Aarhus for at besøge Tonton. Et forholdsvist nyt enmandsprojekt med kærlighed til beton som overskrift og viden om arkitektur og design som skaberkraft. Det første officielle produkt, der fra dette forår kan købes i diverse designbutikker samt hos Tonton.dk, er en trebenet skammel, som alt efter behov også kan fungere som et lavt bord. Møblet er udført i beton og birkefinér.

”Jeg har haft utrolig mange forespørgsler på alverdens forskellige farver til træet. Lilla, grå, pink – men af hensyn til produktionen og en rimelig leveringstid for kunderne har jeg besluttet, at der er to farver. En natur og en sortbenet,” forklarer manden bag Tonton.dk, arkitekt MAA, Anders Høyer Toft.

Arbejder i kælderenSkammel copy
Et kig ned i hans villas kælder viser, at den ud over at give plads til vasketøj, skateboards og diverse dagligdags reparationer også fungerer som værksted, kontor og skabelsescenter for Tonton.

”Jeg havde sat Formland-messen i Herning i begyndelsen af februar som en deadline for, hvornår skamlen/bordet skulle være færdig. Sådan mest for min egen skyld, for ellers kan jeg blive ved med at pille i detaljer. Derfra er det lige pludselig gået overvældende stærkt med efterspørgslen. Jeg blander jo selv betonen og samler hvert møbel til det færdige produkt – så det er endt med at fylde ret meget i kraft af mange bestillinger,” konstaterer Anders Høyer Toft om sin proppede kælder.

Fra lampe til møbel
Efter at have lukket døren til underetagen piller Anders Høyer Toft ved en stykke tyk, hvid snor, som ligner noget fra en trosse på et sejlskib. Det er faktisk en væge og samtidig begyndelsen på Tonton.dk.

”Jeg har altid været fascineret af Friis & Moltke (anerkendt dansk arkitekttegnestue, red.) og deres meget enkle, men ofte rå og rustikke stil. Det var egentlig derfor, jeg begyndte at ’lege’ med beton. Noget af det første, jeg havde gang i, var en form for olielampe – kun i beton. Her arbejdede jeg med den runde facon, og lige så stille opstod ideen igennem den arbejdsproces til Ton_table_stool, som den nye skammel/bord hedder,” fortæller Tontons bagmand.

Det er dagligt en fornøjelse og et privilegium, at jeg har mulighed for at følge mit hjerte – både i formgivningsprocessen og salgsprocessen.Anders Høyer Toft

Olielampen er endnu ikke sat i produktion og lever heller ikke helt op til arkitektens høje krav om den perfekte sammensmeltning af form og funktion. En betonlampe til elektrisk lys har dog fået æstetisk benådning til at få ophold inden døre, så den har designelskere måske i vente på et senere tidspunkt.

Sælgende arkitekt
Med en Ph.d i arkitektur fra Arkitektskolen i Aarhus og flere år som underviser samme sted samt ansættelser hos nogle af de større tegnestuer i byen har Anders Høyer Toft foretaget noget af et spring ved at gå fra klassisk arkitekt til produkter i meget mindre skala. Ikke bare er der forskel på at tegne huse og firmadomiciler til at beskæftige sig med skamler og bakker. Der er også tale om et kulturskift, som handler om at gå fra kunst og højkultur til produktion og salgsarbejde.

”Ikke ulig andre arkitekter – og vel sagtens også andre brancher – så higer jeg naturligvis også efter anerkendelse fra min egen stand. Derfor er der også gået en rum tid, før jeg tog springet til at blive selvstændig og jo i den forbindelse også nærmest sælger. Jeg skulle være helt sikker på, at lysten til at gå mine egne veje – både produktmæssigt og karrieremæssigt – var stærk nok til også at kunne bære,
at jeg som sådan ikke længere er at betragte som en ’klassisk arkitekt’,” påpeger Anders Høyer Toft.

Olielampe copy

En bakke ærlighed
For en garvet arkitekt kunne man frygte, at der kunne blive tale om store frustrationer som følge af den ’kasketforvirring’, de daglige skift mellem arkitekt og sælger kunne medføre. Men for Anders Høyer Toft er det, der fylder allermest, begejstringen over at arbejde med det materiale, han brænder for.
”Det er dagligt en fornøjelse og et privilegium, at jeg har mulighed for at følge mit hjerte – både i formgivningsprocessen og salgsprocessen. Jeg har fundet en god kombination af min arkitektuddannelse og noget, som jeg vitterlig synes er rigtig sjovt,” fortæller han.

Bakken, betonboksene og Ton_table_stool er ærlige resultater af den kombination. ”De er ærlige på den måde, at de både repræsenterer alt det gode, jeg synes, arkitekter kan bidrage med til design: Rene linjer, rene produkter, materialekombinationer og funktion. Samtidig er produkterne ærlige, fordi det for første gang har været en arbejdsproces, hvor jeg har fået mulighed for at designe ’til mig’ og ikke til en kunde eller køber. Derfor er det også vildt spændende at se, om der i løbet af sommeren vil være kunder, som Ton_table_stool er skabt til,” konstaterer Anders Høyer Toft.