Street art Aarhus
Allan Trolle

Store kunstværker

Gadekunst på mure, gavle og facader er en naturlig del af bybilledet. Faktisk er de så naturlige, at de færreste af os stopper op og beundrer det arbejde, som både er smukt, men også har en unik historie. Følg med, når vi tager dig med på en guidet tur gennem byens streetart.

Af Anne Eisenberg // Foto af Allan Trolle

 

KVINDE PÅ HOVEDET

På en gavl i gaden Graven er en kvinde malet på hovedet. Det er den brasillianske gadekunstner Herbert Baglione, der står bag motivet. Sao Paulo-kunstneren foretrækker at arbejde i sort og hvidt, men kvinden i Graven har fået lidt farve, der stråler ud af hendes skød.

store_kunstværker_aarhus_panorama5

MÅGEKYS

Kvinden, der kysser en måge på gavlen i Fiskergade er malet i 1985 af grafiker, maler og billedhugger Hans Vilandt Oldau Krull. Krull er om nogen Aarhus’ bykunstner. Udover Mågekysset er det også Krull, der står bag skulptursøjlen foran Royal Casino samt Under Maskens facadeudsmykning. Beværtningen Under Masken er i øvrigt ejet af Krull selv.

store_kunstværker_aarhus_panorama2

ATOMKRAFT NEJ TAK

“Atomkraft Nej Tak” har siddet på gavlen i krydset mellem Vestergade og Emil Vetts Passage siden 1976 og er designet af den dengang 21-årige aarhusianer Anne Lund. I løbet af få år blev logoet populært over hele verden, og det blev oversat til mere end 45 sprog. Det var, og er den dag i dag, det mest almindelige og kendte symbol i verden på modstanden mode atomkraft som energiform.

store_kunstværker_aarhus_panorama4

MONSTER MED SPIDSE TÆNDER

Dette maleri kan ses bag facaden til Fredens Torv 8. Det er malet af danskeren Faust, som også kan ses mange andre steder i byen. Værket kan fortolkes frit af beskueren. Enkelte kunstanmeldere har dog sammenlignet motivet med en vagina med spidse tænder.

store_kunstværker_aarhus_panorama1

STOR BLYANT

Skaberen af dette maleri på gavlen i Grønnegade 6 er en verdensberømt italiensk grafittikunstner ved navn Blu. Han lavede kunstværket på kun én dag i august 2008. Samme år afholdt Museum of Modern Art (MoMA) i New York en udstilling om streetart, hvor Blu sammen med en række andre kunstnere udsmykkede museets facade.

Skaberen af dette maleri på gavlen i Grønnegade 6 er en verdensberømt italiensk grafittikunstner ved navn Blu. Han lavede kunstværket på kun én dag i august 2008. Samme år afholdt Museum of Modern Art (MoMA) i London en udstilling om streetart, hvor Blu sammen med en række andre kunstnere udsmykkede museets facade.