Soulshine Aarhus
Emil Kiltsgaard

Køb arbejde til andre

I vintagebutikken Soul Shine i Graven kan man købe en ny læderjakke  eller gallakjole og på den måde være med til at skabe arbejdspladser i både Aarhus og Guinea. Butikken er nemlig en såkaldt socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet bruges til at give tilbage til samfundet.

Af Mille Marie Christensen

Der må være et andet formål med at drive forretning end bare ren profit. Sådan tænkte Kate Horslund Nielsen, da hun knoklede derudad i den danske tøjbranche for at tjene flest mulige penge. Flere år og en uddannelse som kognitiv terapeut senere sælger Kate Horslund Nielsen stadigvæk tøj. Smukke gamle gallakjoler fra Italien og tunge veste i det tykkeste læder fra Amsterdam er bare nogen af de klæder, som de besøgende i vintagebutikken Soul Shine i Graven kan få fingrene i.

Men for Kate Horslund Nielsen og hendes mand Nicolaj Nielsen handler driften af vintagebutikken ikke om at få mest muligt overskud til dem selv, men om at give tilbage. Helt præcist handler Soul Shine om at skabe arbejdspladser til danskere, der har været ramt af stress, depression eller anden psykisk sårbarhed.

”Vores samfund er blevet for marginaliseret. Arbejdsmarkedet rummer ikke mennesker, der af en eller anden grund får en psykisk lidelse. De får en diagnose, ordineret piller og besked på at dyrke motion. Her i Soul Shine sygeliggør vi ikke mennesker, men lader dem tage et ansvar og på den måde få en værdifuld rolle,” siger Kate Horslund Nielsen.

Vores samfund er blevet for marginaliseret. Arbejdsmarkedet rummer ikke mennesker, der af en eller anden grund får en psykisk lidelse.Kate Horslund Nielsen

Få arbejdsglæden tilbage
Hun har siden 2011 drevet firmaet LifeVISION ApS, hvor hun sammen med sin mand blandt andet fungerer som social mentor i Vejle og Kolding Kommune. Før det arbejdede hun som projektchef i et andet firma, hvor hun også havde hands-on med sociale problemstillinger. Det er de erfaringer og resultatskabende metoder, som Soul Shine er baseret på, og som skal hjælpe med at få arbejdsglæden tilbage hos mennesker, der er gået kolde på det almene arbejdsmarked.

”Når man møder på arbejde i Soul Shine, hænger man sit ego uden for døren. Inde i butikken handler det om at gøre noget for andre og ikke dyrke en sygdom. Vi tror på, at alle kan bidrage med noget og har en spidskompetence. Vi har for eksempel en medarbejder, der elsker at gøre alle butikkens sko rene og stille dem pænt op. En anden vil måske hellere stå for at vaske tøjet. Alle ansatte bestemmer selv, hvad de helst vil have ansvaret for i butikken,” forklarer Kate Horslund Nielsen.

Mere effektive
På den måde får hver enkelt ansat en værdifuld position og knokler løs de timer, vedkommende er i butikken. ”Jeg har dem i deres mest produktive timer. Faktisk arbejder de mere effektivt end os, der arbejder de normale 37 timer om ugen. De skal ikke lige begynde med at drikke en kop kaffe og sidder ikke den sidste halve time før arbejdstidens ophør med et halvt ben ude af døren. De arbejder derudaf, fra de kommer og til de går. Det siger noget om, at vi ikke bare kan lave en arbejdsskabelon, der passer for alle mennesker,” siger Kate Horslund Nielsen.

Vegetarmad og bæredygtighed
Overskuddet fra Soul Shine går ikke kun til at skabe arbejdspladser i Danmark. Soul Shine har netop åbnet tre butikker i det afrikanske land Guinea med det formål at skabe nye arbejdspladser, frirum og muligheder for unge mennesker i det økonomisk trængte land. Samtidig er Soul Shine udvidet med en café, Soul Kitchen, i den bagerste ende af butikken i Graven. Her kan besøgende få serveret enkel, velsmagende og billig vegetarmad.

”Det var oplagt. Når vi nu arbejder med mennesker og sundhed, hvorfor så ikke lave en café, der serverer sund, økologisk mad og minimerer madspild,” siger Kate Horslund Nielsen.

På den måde er bæredygtighed en rød tråd i Soul Shine. Både med hensyn til mad, mennesker og i høj grad det unikke vintagetøj.

”Hver gang en taske eller kjole finder en ny ejer i vores butik, spares miljøet for en ressourcemæssig belastning. Butikken medvirker til at bevare tøj fra mange årtier og til at øge bevidstheden om genanvendelse,” forklarer Kate Horslund Nielsen.

Hver gang en taske eller kjole finder en ny ejer i vores butik, spares miljøet for en ressourcemæssig belastning.Kate Horslund Nielsen

Musik- og forfatteraftener
Men Soul Shine vil også gerne øge bevidstheden om musik og kultur. Derfor inviterer man engang imellem til forfatteraftener eller små koncerter i selve butikken.

”Vi vil gerne være meget mere end en vintagebutik. Vi arbejder med mennesker og bæredygtighed, og vi er åbne for nye ideer til, hvordan butikken kan bruges til udvikling,” siger Kate Horslund Nielsen.

Læs mere om Soul Shine, Soul Kitchen og Soul Shines projekter i Afrika på soulshine.dk